18 november 2017 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Saalbach vs. Serfaus

Saalbach en Serfaus zijn twee populaire skibestemmingen in Oostenrijk waar je niet alleen een enorm skigebied tot je beschikking hebt, maar het ook na het skiën erg gezellig is. De dorpen zijn sfeervol en al jaren razend populair. In dit artikel zet ik beide bestemmingen naast elkaar. Hoe scoren ze qua skigebied, après-ski, sfeer, familievriendelijkheid en mogelijkheden naast het skiën? Ken je de dorpen en ben jij het eens met de scores? Of twijfel je tussen beide bestemmingen, dan hoop ik dat dit artikel je verder kan helpen een keuze te maken tussen Saalbach of Serfaus.

Kun je skigebieden met elkaar vergelijken?

Welk skigebied jouw voorkeur heeft, is natuurlijk vooral een persoonlijke smaak. Het hangt vaak af van veel verschillende factoren. In de serie ‘skidorpen battle’ probeer ik wintersportbestemmingen met elkaar te vergelijken die een beetje op elkaar lijken. Dit keer is het de beurt aan Saalbach en Serfaus. Twee typisch Oostenrijkse dorpen met een modern skigebied. Uiteraard heb ik beide dorpen bezocht en vond het allebei zonder twijfel topbestemmingen. Tijd om ze met elkaar te vergelijken!

Skigebied 1-0

Saalbach (Skicircus) Serfaus (Serfaus-Fiss-Ladis)
Pistes: 270 km Pistes: 214 km
Max. hoogte: 2096 m Max. hoogte: 2820 m
Langste afdaling: 7 km (Jausern afdaling) Langste afdaling: 10 km (Frommes afdaling)
Seizoen: 1 december – 8 april Seizoen: 7 december – 15 april

Qua pistekilometers is Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zonder twijfel de winnaar van de twee dorpen. Echter op alle andere fronten wint Serfaus. Vanuit Saalbach kun je heerlijke lange dagtochten maken waaronder de 68 km lange Serfaus-Fiss-Ladis voelt zonder twijfel kleiner aan, maar ook hier kun je mooie tochten skiën. Qua pistes vind ik het gebied van Serfaus afwisselender en uitdagender en het uitzicht vanaf de Masnerkopf is ongeëvenaard. Als je daarnaast kijkt naar de hoogte van het skigebied, waardoor de kwaliteit van de sneeuw in Serfaus over het algemeen beter is, is Serfaus wat mij betreft hier de duidelijke winnaar.

Skiën in Serfaus

Goede sneeuwcondities en een uitdagend skigebied in Serfaus

Familievriendelijk 0-2

Saalbach Serfaus
Kinderweide in het dorp: Kinderweide in het dorp:
Nederlandse skiles: Nederlandse skiles:
Kindercrêche: Kindercrêche:
Mascotte: Mascotte:

Zowel in Saalbach als Serfaus komen kids helemaal niets te kort. In Saalbach zijn meerdere goed uitgeruste oefenweides voor kids, terwijl ze het in Serfaus enorm groots hebben aangepakt op de Kinderschneealm. Hier kijk je zelfs als volwassene je ogen uit! Speciale liften, allerlei leuke figuren, diverse parcoursen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Evenals een fijne hut om even op te warmen en een speciaal kinderrestaurant. Met name de extra faciliteiten voor kids in Serfaus, zoals de berenpiste, mini skidooparcours en de Murmlitrail , hebben hier voor de overwinning gezorgd.

Kinderschneealm Serfaus

De Kinderschneealm Serfaus is enorm groot en zó leuk!

Après-ski & events 1-2

Saalbach Serfaus
Bier bestellen in het Nederlands: Bier bestellen in het Nederlands:
Hotspot piste: Hinterhag Alm Hotspot piste: Schirmbar Komperdell
Places to be in het dorp: Saalbach hier zonder twijfel. Er zijn meer bars waar het dak er dagelijks vanaf gaat en met de skibus of taxi ben je zo in Hinterglemm waar je tevens kunt kiezen uit diverse goede après-ski hotspots. En als je dan ook nog een Dutchweekend hebt aan het einde van het seizoen, ja dan ben je gewoon de overduidelijke winnaar.

Dutchweekend Saalbach

In Saalbach vieren ze aan het einde van het seizoen een mooi feestje tijdens het Dutchweekend (Foto: Dutchweek.nl)

Sfeer 2-2

Saalbach Serfaus
Ligging aan een doorgaande weg: Ligging aan een doorgaande weg:
Hoogbouw: Hoogbouw:
Bebouwing: voornamelijk chalets Bebouwing: voornamelijk chalets
Riviertje: Riviertje:

Het is natuurlijk best lastig om de sfeer van een dorp zo objectief mogelijk te beoordelen. Serfaus is autovrij. Je mag bij aankomst naar je accommodatie rijden, maar daarna moet je je auto laten staan. En hoewel dit natuurlijk prettig is, er rijden doordeweeks zeer weinig auto’s rond, zie je wel veel auto’s staan in het dorp. Soms rijen dik voor hotels. De zonnige ligging is een groot pluspunt van Serfaus. Maar toch wint Saalbach het qua sfeer vind ik. De winkelstraat is erg sfeervol, zeker als er sneeuw in het dorp ligt. Het is er knus en gezellig. Serfaus voelt daarentegen wat grootser aan. Puntje voor Saalbach dus.

Sfeervolle centrum van Saalbach

Sfeervol Saalbach met verse sneeuw

Naast het skiën 2-3

Saalbach Serfaus
Langlaufen: 12 km loipes Langlaufen: 20 km loipes
Winterwandelen: 140 km routes Winterwandelen: 100 km routes
Rodelbaan: 10 km Rodelbaan: 4,5 km
IJsbaan: IJsbaan:

Qua langlaufen en winterwandelen liggen de beide dorpen redelijk op hetzelfde niveau en schaatsen kan je in geen van beiden. Toch wint Serfaus, omdat je hier – vooral in het skigebied – veel attracties vindt voor naast het skiën. Naast het ‘normale’ rodelen op sneeuw is er de Familien Coaster Schneisenfeger, een rodelbaan die het hele jaar geopend is. Ook zijn de Fisser Flieger, Flitzer en Skyswing snel bereikbaar vanuit Serfaus: vlieg als een vogel over het skigebied of neem plaats in een enorme ‘schommel’. Ja, het aanbod in Serfaus is duidelijk groter naast het skiën.

Fisser Flieger

Vlieg in de Fisser Flieger over het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis

Nipte einduitslag 2-3

De eindscore is 2-3 en hiermee wint Serfaus. Dit heeft het dorp met name te danken aan de enorm uitgebreide faciliteiten voor de kids, de hoogte van het skigebied, de afwisselende pistes en de attracties naast het skiën. Maar qua sfeer en après-ski was Saalbach overduidelijk sterker. Het scheelt dus niet veel, beide dorpen zijn zonder meer de moeite waard. Persoonlijk zou ik voor het skiën kiezen voor Serfaus, qua dorp vind ik Saalbach sfeervoller.

Ben jij het eens met de einduitslag? Laat een reactie achter.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen