27 november 2017 door Nick in 'Stellingen''

Skiles

We hebben allemaal wel eens iemand van de piste zien racen waarvan we dachten: “jij kan nog wel een aantal lesjes gebruiken”. Of het nou om snowboarders of skiërs gaat, op de pistes vind je wintersporters terug die het soms totaal niet beheersen. Vaak is het eigen koppigheid. Wintersporters die denken dat ze het goed genoeg kunnen of ze leren het wel van iemand uit de skigroep. Toch is het vaak veel beter om onder professionele begeleiding voor het eerst van de berg af te gaan. Zo leer je het van mensen die hiervoor gediplomeerd zijn en vorm je geen gevaar voor andere wintersporters.

Lessen verplicht: ja of nee?

Lessen tijdens je vakantie verplichten, klinkt dat niet iets te serieus? Je bent ten slotte op vakantie en laat de wintervakantie nou over het algemeen niet het goedkoopste weekje zijn. Zelf denk ik dat het verplichten van skiles meer voordelen heeft dan nadelen. Als kind heb ik zeker vanaf mijn derde/vierde levensjaar op skiles gezeten, tot ik een jaar of twaalf was. Hoewel ik het nooit heel leuk vond, ben ik blij dat ik het gedaan heb. In het skiklasje leer je ontzettend veel! Waarom ik het als kind nooit heel leuk vond is voor mij ook een raadsel. Als ik er zo over nadenk, is het in de eerste plaats ontzettend goed voor je sociale ontwikkeling. Verder ben ik ervan overtuigd dat het merendeel van de kinderen het fantastisch vindt. Je leert natuurlijk nieuwe leeftijdsgenootjes kennen, maakt gezellige tochtjes en aan het eind van de week mag je een wedstrijd skiën!

Ellmau kinderland

In bijvoorbeeld het Oostenrijkse Ellmau kan je kind op skiles onder Nederlandse begeleiding en spelen in een leuk kinderland

Beginnen op latere leeftijd

Voor mensen die op latere leeftijd beginnen met wintersport is het net zo belangrijk om op skiles te gaan. Hoewel voor oudere mensen een skiklasje minder aantrekkelijk klinkt, is het zeker goed om te doen. Je moet er niet aan denken dat jij de onervaren wintersporter bent waar iedereen zich aan ergert. Daarnaast is het voor oudere mensen net zo leuk en leerzaam om lessen te volgen.

Wat is de beste methode om het wintersporten te leren

Een goede vraag waarop het antwoord per leeftijdscategorie verschilt. Voor de jongste wintersport is het belangrijk dat ze vanaf hun eerste jaar dat ze op skivakantie gaan, gelijk les volgen. Skiles doe je niet alleen om je pistekunsten bij te spijkeren, maar ook voor de lol. Je kinderen maken vriendjes en vriendinnetjes in de klasjes. Vaak beschikken skischolen over kinderlanden, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en leren. De laatste dag kunnen de kinderen laten zien wat ze de afgelopen week geleerd hebben. Tijdens de slalomwedstrijd slepen ze die felbegeerde medaille in de wacht! Bij de skischool leren ze dus spelenderwijs skiën.

Lessen: leerzaam en gezellig!

Wanneer je op latere leeftijd begint met skiën is het net zo verstandig om je bij de skischool in te schrijven. Aangezien je nu te oud bent voor het kinderland is het handig om in Nederland alvast een les te nemen. Dit kan op één van de vele borstelbanen, sneeuwbanen of rollerbanen die in ons land te vinden zijn. Zo kom je op de échte piste al met een beetje ervaring. Denk je dat skilessen op latere leeftijd niet leuk is? Dat is natuurlijk onzin! Vaak zit je net zo goed in een skiklas met leeftijdsgenoten. Gezamenlijk afsluiten met een borrel in de après-ski hoort er vanzelfsprekend ook bij. Ook kun je er voor kiezen om een privéleraar te nemen. Een eigen leraar is zowel leuk om individueel als samen met je groep te doen.

Skiles

Diverse skischolen, waaronder deze in Kaprun, bieden leuke lessen voor volwassenen aan. Foto: Ski Dome Oberschneider Gmbh

Mijn eigen mening

Verplichten is denk ik vrijwel onmogelijk, het blijft ten slotte een vakantie en dus je eigen keuze. In mijn directe omgeving hoor ik veel verhalen van wintersporters die zeggen het geleerd te hebben van een familielid. Hier ben ik echter geen voorstander van. Hoe goed het betreffende familielid ook kan skiën, deze persoon heeft hier niet voor geleerd zoals de skileraar dat wel heeft. Mensen die op latere leeftijd op de piste stappen, willen nog wel eens koppig zijn. “Nee, ik heb echt geen les nodig. Ik heb het wel eens in Bottrop gedaan, ging prima.” Dit is een voorbeeld van een uitspraak van de beginnende wintersporter. Wees nou niet zo eigenwijs en neem gewoon een aantal lessen voor je zelfstandig van de piste afdaalt!

Vind jij dat skilessen verplicht moet worden? Laat een reactie achter!

door Roelie op 28 november

Ikzelf denk dat het wel een goed idee is. Je kunt een brevet afgeven als je bijv skies wilt huren ivm calamiteiten enof beschadiging dat je les hebt gehad dit weer ivm verzekering. Ook een verz kan dit verplicht stellen bij een schade of letselmelding. Dat je dan bijv een korting krijgt. Hebben het tevaak gezien. Mensen die aanprutten en zichzelf maar ook anderen daardoor in gevaar brengen. Of je moet speciale pisteplek aanstellen puur voor beginners en niet lesgehad hebbende skiers... denk dat t veel omgelukjes kan voorkomen. Zoook met kitesurfen trouwens.door Huyb op 28 november

Helemaal mee eens. Ook voor volwassenen kan het een feest zijn een paar skilessen te nemen. Niet alleen kan een goede leraar je vaardigheden vergroten, je zelfvertrouwen opkrikken en ervoor zorgen dat je met nog meer plezier en controle de pistes af gaat, ook heeft hij vaak leuke en nuttige achtergrondinfo over het gebied en je leert verschillende pistes kennen. Er gaat voor mij (bijna) geen wintersportvakantie voorbij zonder een aantal dagen les (al noem ik dat, sinds ik zelf skileraar geworden ben natuurlijk 'training'😀).Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen