23 oktober 2017 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

Wintersport Noorwegen

Noorwegen, het land van de Vikingen, houten huisjes, stokvis, trollen, het Noorderlicht en… wintersport. Bij een wintersportbestemming denk je waarschijnlijk eerder aan de Alpenlanden, dan aan Scandinavië en dat is zonde. Het land heeft namelijk ontzettend veel te bieden voor een winterse vakantie. Je kunt er niet alleen heerlijk skiën, maar ook tal van andere activiteiten ondernemen. Noorwegen heeft heel lang bovenaan mijn bucketlist gestaan en afgelopen maart mocht ik het eindelijk bezoeken. Samen met collega Yvonne ging ik 5 dagen naar Trysil. Hoe dat was? Dat laat ik je in dit weblog zien in 15 foto’s!

Wintersport in Trysil: het grootste skigebied van Noorwegen

Trysil ligt in het oosten van Noorwegen, niet ver bij de Zweedse grens vandaan. Sta je op het hoogste puntje van het skigebied, dan kan je het bij helder weer zelfs zien liggen. Trysil beschikt over ruim 70 pistekilometers en bereikt een maximale hoogte van 1132 meter. In vergelijking met de Alpen lijkt dat laag, maar door het verschil in temperatuur, hoef je je om de sneeuwzekerheid geen zorgen te maken. Hetzelfde geldt voor de lengte van de afdalingen, want als je van boven naar beneden skiet, ben je al snel 5 kilometer onderweg. Een wintersportvakantie in Noorwegen is bijzonder en dat laat ik je zien in onderstaande 15 foto's.

#1. Een wijds skigebied

In de Alpen zijn de bergen hoog, in Trysil is het meer heuvelachtig. Toch ligt er veel sneeuw en is deze van perfecte kwaliteit. Hier ski je tot laat in de middag over ribbeltjes.

Skigebied Trysil

#2. Als het sneeuwt is het nog leuker!

Wij hadden het gelukt dat het op de tweede dag keihard begon te sneeuwen. De dag erna was Trysil omgetoverd in een winterwonderland en dat was geweldig!

Sneeuw

#3. Een hondensledetocht

Tijdens een wintersportvakantie in Noorwegen is er één activiteit die echt niet mag ontbreken: een hondensledetocht. De ervaring is bijzonder en het landschap is helemaal wat je verwacht van Noorwegen. Prachtig!

hondensledetocht

#4. Dolle pret in de slee

Tijdens de tocht mag je zelf sturen en dat is onwijs leuk!

hondensledetocht

#5. Knuffelen met de honden

De honden zijn heel lief en willen graag geknuffeld worden. Tip: trek niet je nieuwste skipak aan, want na een ritje in de slee en een half uurtje knuffelen, ruik jij net zoals de dieren!

Husky hond

#6. Typische Noorse huisjes

Trysil zit qua opbouw bijzonder in elkaar. Je hebt de deelskigebieden, die ook als dorpjes worden gezien en je hebt het centrum. Het centrum is niet groot en bestaat uit een lange hoofdstraat. Er staat een prachtig kerkje en je komt een aantal van dit soort bijzondere, bijna enge, huisjes tegen.

Trysil

#7. Het Noorderlicht

Tijdens een wintersport in Noorwegen kun je het Noorderlicht spotten. Er zijn speciale apps waarop je de kans kunt bekijken. Laat je ogen goed wennen aan de duisternis en je zult zien dat het licht steeds groener wordt.

Het Noorderlicht

#8. Weinig wachtrijen

Er staan weinig rijen voor de liften. Wel heeft Trysil een groot aantal sleepliften en daar kan het af en toe iets drukker zijn.

Skiën Trysil

#9. Wakker worden met uitzicht op de piste

In Trysil liggen bijna alle accommodaties aan de piste. Dat betekent wakker worden met uitzicht en skiën tot aan de voordeur.

Skiën Trysil

#10. Bijzonder licht

In Noorwegen zit je veel dichter bij de poolcirkel en dat betekent dat het eerder donker is. Ook geeft dat een heel andere invulling aan de lichtinval in het skigebied. Onderstaande foto is gemaakt aan het einde van de skidag.

Noorwegen

#11. Lunchen met eland en rendier

In Noorwegen zijn ze niet alleen dol op vis, maar ook op eland en rendier. De dieren worden in een bepaalde tijd van het jaar geschoten en vervolgens het hele jaar door gegeten. Deze heerlijke burgers eet je bij restaurant Knettsetra.

Hamburgers

#12. Het hoogste punt ligt op 1132 meter

Bijzonder aan skiën in Trysil is dat het hoogste punt van het skigebied op 1132 meter ligt. Geen ruige bergtoppen, maar een heuvelachtige omgeving.

Skiën Trysil

#13. Moderne liften

Naast de vele sleepliften vind je ook een groot aantal moderne stoeltjesliften in het skigebied.

Moderne liften

#14. Skiën tot aan de voordeur

De meeste hotels en appartementen bevinden zich aan de piste. Je skiet hier letterlijk tot aan de voordeur!

Skiën tot aan de voordeur

#15. Heel veel sneeuw!

Ondanks de lage ligging van het skigebied ligt hier behoorlijk veel sneeuw. En daar hebben we natuurlijk onwijs van genoten!

Sneeuw

Ook interessant:

-

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?