16 januari 2009 door Miranda in 'Stellingen''

Om te leren snowboarden heb je de eerste dagen flink wat doorzettingsvermogen nodig. Veel vallen en flink wat blauwe plekken horen vaak bij het leerproces. Toch vind ik uiteindelijk dat snowboarden makkelijker is dan skiën.

Het begin is even lastig

De eerste paar dagen snowboarden zijn best moeilijk. Aangezien je met beide voeten vast staat, is het vinden van je evenwicht lastig. Echter een goede snowboardleraar kan je met behulp van een aantal oefeningen snel op weg helpen. Probeer niet zelf te klooien met een board, het is echt veel makkelijker als een leraar je even goed op weg helpt. Met de juiste tips voorkom je dat je jezelf verkeerde dingen aanleert.

Niet bang zijn om te vallen

Als beginnende snowboarder maak je vaak flinke “klappers”, dit in tegenstelling tot een beginnende skiër die meestal niet of minder hard valt. Kniebeschermers en een protectiebroekje maken het vallen al een stuk “comfortabeler”. Wanneer je de eerste paar dagen van veel vallen en opstaan hebt doorstaan, zal je verbaasd zijn hoe snel je daarna al de piste op kan. Beginners komen na de eerste week al prima van de blauwe piste af en er zijn er ook die rustig bochtjes draaien op rood.

Rutschen en carven

In grote lijnen heb je bij het snowboarden twee soorten bochten: gerutscht (geslipt) of gecarved (gesneden). Bij een geslipte bocht duw je als het ware de achterkant van je board weg, je hebt zowel voorwaartse als zijwaartse verplaatsing. Het spoor dat je achterlaat in de sneeuw is breed in de bochten. Deze techniek leer je als eerste. De tweede stap is carven. Bij de volledig gesneden bochten ga je direct van je ene kant op je andere, heb je meer snelheid en zie je een mooi smal gesneden spoor in de sneeuw.

Waarom makkelijker?

De reden dat ik vind dat snowboarden makkelijker is, zit ‘m in de techniek. De techniek van skiën gecompliceerder. Daarnaast heb je bij skiën twee glijdende latten die je onder controle moet houden en daarnaast ook nog eens een paar stokken. Over het algemeen kost het meer tijd om goed te leren skiën dan goed te leren boarden, waarbij het begin van het boarden natuurlijk wel even doorbijten is. Daarnaast is off-piste boarden véél makkelijker dan skiën. Tijdens mijn skileraaropleiding in Oostenrijk zei onze leraar: “Als je een week hebt gesnowboard kan je beginnen met de opleiding voor snowboardleraar.” Beetje overdreven wat mij betreft, aangezien je als snowboardleraar toch ook al wat freestyletricks moet kunnen, en ik ben benieuwd wie dat al kon na de eerste week boarden.

Wat is leuker; skiën of snowboarden?

Ik vind skiën en snowboarden beide geweldig. Ik heb een tijdje gehad dat ik meer op het board stond, maar sinds de komst van de carveski is dat echt voorbij. Afhankelijk van de situatie pak ik m’n board of ski’s. Bij verse sneeuw kies ik toch vaak voor mijn board en op een ijzige piste sta ik liever op ski’s. Off-piste wint het snowboard het ook vaak van de ski’s, mede omdat off-piste skiën moeilijker en veel vermoeiender is. Het zal bij mij dus wel altijd 50/50 blijven!

door Miranda op 17 januari

Dat klinkt inderdaad heel snel Jorrit. Tuurlijk er zijn altijd snellere en minder snelle leerlingen, vandaar dat ik zeg dat in principe iedereen van de blauwe kan na een week. Veel mensen kunnen inderdaad al veel meer na een week maar er zijn er ook enkele die het na een week nog niet kunnen....door Anita op 19 januari

Nou ik vind dat iedereen heel lucht over snowboarden doet. Ik heb een aantal jaar snowboardles gegeven dus weet waar ik over praat. Om ook met de juiste techniek af te dalen ben je absoluut langer bezig dan 4 dagen. Natuurlijk kun je na één dag aardig de berg af glijden, maar het ziet er vaak niet uit. Om de juiste techniek onder de knie te krijgen ben je met skien en snowboarden langer bezig dan de gemiddelde wintersporter denkt.door Frank_fiets op 10 november

Ik ga op wintersport reis met mijn school en daarbij kan ik kiezen tussen snowboarden en skien, ik heb een skipas voor vier dagen en geen ervering in beide, welke zal ik kiezen?door Thijs - Webredactie Snowplaza op 13 november

Hoi Frank! Waar je zelf denkt het meeste plezier aan te beleven! Je zult voor beide disciplines op les moeten, en het nog niet binnen vier dagen volledig onder de knie hebben... Kies waar je gevoel naar uitgaat! Snowboarden is echt niet (veel) makkelijker te leren dan skiën!Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen