16 september 2017 door Thijs in 'Nieuws''

Pitztaler Gletscher

Frau Holle heeft de afgelopen weken regelmatig voor verse sneeuw gezorgd in de Alpen. In Sölden lag vorig weekend zelfs al genoeg sneeuw om de eerste liften en pistes te openen. Vandaag gaat het wintersportseizoen van start op de Pitztaler Gletscher en Stubaier Gletscher. De pistes liggen er prachtig bij en voor de komende tijd wordt zelfs nog meer verse sneeuw voorspeld. Snowplaza brengt je op de hoogte van de huidige omstandigheden op de gletsjers en geeft je een overzicht van waar je deze herfst al kunt skiën. Begint het bij jou ook alweer te kriebelen? Klik hier voor de actuele sneeuwhoogtes >

Opening Pitztaler & Stubaier Gletscher

De beide gletsjerskigebieden in het Pitztal en Stubaital kunnen eerder openen dankzij de vroege sneeuwval. Zowel de Pitztaler Gletscher als de Stubaier Gletscher starten vandaag, 16 september 2017, het skiseizoen. Niet alle liften kunnen al worden geopend. Op de Stubaier Gletscher zijn piste 7 op de Daunferner en piste 9 op de Daunenhang vrijgegeven. De Pitztaler Gletscher start het seizoen met 3 geprepareerde pistekilometers bij de Wildspitzbahn. Vooralsnog is de lift geopend van 8:30 uur tot 14:00 uur. Wanneer we naar de vooruitzichten kijken, er gaat weer verse sneeuw vallen, zou het piste-aanbod wel eens snel uitgebreid kunnen worden.

Sneeuwvoorspelling voor de komende dagen

De komende dagen kan er nog de nodige sneeuw bij gaan vallen op de gletsjers in de Alpen. Op de Pitztaler Gletscher en Stubaier Gletscher is meer dan 50 centimeter verse sneeuw voorspeld. In Sölden wordt zelfs gesproken over meer dan een meter sneeuw! Bovendien gaat de temperatuur flink naar beneden, waardoor de sneeuwgrens onder de 2000 meter komt te liggen. Ook andere skigebieden kunnen hierdoor hun pistes gaan prepareren en misschien wel eerder aan het wintersportseizoen beginnen.

Hier kun je op dit moment al skiën

Sinds vorige week is het alweer mogelijk om op de Rettenbachgletscher van Sölden te skiën. In Oostenrijk zijn ook de pistes van de Mölltaler Gletscher en Hintertuxer Gletscher geopend. Ga je liever naar Zwitserland dan kun je terecht op de gletsjers van Zermatt en Saas-Fee. Italië heeft met de Stilfser Joch en de gletsjer in het Schnalstal twee gletsjerskigebieden die zijn geopend. In Frankrijk zijn momenteel geen gletsjers geopend.

Vanaf vandaag kun je weer skiën op de Pitztaler Gletscher. © Pitztal

Meer gletsjers openen in september en oktober

Dankzij de verse sneeuw die onderweg is staat niks de (geplande) opening van de overige gletsjerskigebieden in de weg. Vanaf eind september is het ook weer mogelijk om op de Kaunertaler Gletscher en Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun te skiën. In oktober openen de gletsjerskigebieden van Tignes, St. Moritz (Diavolezza), Engelberg en Sulden am Ortler. Kitzbühel hoopt eind oktober, zoals ieder seizoen, weer het eerste skigebied zonder gletsjer te zijn dat de pistes kan openen. Voor ieder skigebied geldt dat het aantal geopende pistekilometers afhankelijk is van de sneeuwhoogte.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.