Skip to navigation Skip to main content

Zomerskiën: is wintersport in de zomer wel nodig?

De zomer duurt voor fanatieke wintersporters veel te lang. Terwijl andere vakantiegangers van het zonnetje genieten op het strand, zitten de doorgewinterde skiërs en snowboarders af te tellen naar de winter. Voor de meeste wintersporters begint het skiseizoen pas weer na de herfst. Een lange tijd die nog moet worden overbrugd. Er zijn natuurlijk mogelijkheden om in de zomermaanden ook aan wintersport te kunnen doen. Op het zuidelijk halfrond is het volop winter en in de Alpen zijn nog een handjevol gletsjerskigebieden waar het hele jaar geskied kan worden. Snowplaza houdt zomerskiën onder een ecologische loep en vraagt zich af: is wintersport in de zomer eigenlijk wel nodig?

Zomerskiën op de gletsjer

Wie in de zomer niet zonder skiën kan, heeft altijd nog de mogelijkheid om naar een van de gletsjerskigebieden te gaan die het hele jaar zijn geopend. Zo kan er op de Hintertuxer Gletscher in Tirol 365 dagen per jaar geskied worden. In de ochtend zijn de pistecondities op de gletsjers het best, want na de middag heeft de sneeuw flink te lijden onder de hoge temperaturen en de zon. De gletsjer van Les Deux Alpes is zelfs alleen in de ochtenduren geopend. Hoewel je het echte skigevoel ervaart, krijg je op de gletsjers al lang niet meer het winterse gevoel. De kwaliteit van de sneeuw is vaak niet al te hoog en buiten de pistes ligt een desolaat rotslandschap.

Gletsjers trekken zich terug

Het is echter al lang geen geheim meer dat de gletsjers jaar na jaar kleinen worden. Ook de gletsjerskigebieden in de Alpen voelen deze ontwikkeling. Voor steeds meer zomerskigebieden is het niet langer mogelijk om de gletsjer (de hele zomer) geopend te houden. Vorig jaar trokken de gletsjers zich volgens de ÖAV (Österreichischer Alpenverein) gemiddeld 14,2 meter terug. Het beangstigende is dat deze teruggang ook gewoon met het blote oog is te zien. Zomerskiën is hier niet de direct oorzaak van, maar al die reisbewegingen richting de afgelegen gebieden komen de gletsjers niet ten goede. Hoe is de situatie op de gletsjers? (webcams)

Wintersport op het zuidelijk halfrond

Een alternatieve manier om in de zomer aan je wintersportverslaving te kunnen werken is door naar de sneeuw op het zuidelijk halfrond te gaan. Hier is het momenteel volop zomer, maar aan de andere kant van de wereld is het winter. Het klinkt wellicht wat raar, maar in exotische landen als Chili, Australië en Zuid-Afrika liggen diverse skigebieden. Begin juni openen in de hoger gelegen gebieden de pistes en liften. Wie aan de andere kant van de wereld wil gaan skiën, moet rekening houden met lange reistijden en een flink prijskaartje. De ecologische voetafdruk van een dergelijke vakantie is vanzelfsprekend groot

Alternatieve zomersporten voor wintersporters

Alle wintersporters die zich nu vertwijfeld afvragen hoe ze de zomer dan moeten overleven kunnen we geruststellen. Tijdens de zomer zijn er nog tal van andere sporten die net zo veel plezier bezorgen en minder belastend zijn voor het milieu. Zo kun je bijvoorbeeld eens gaan waterskiën, wakeboarden of kitesurfen. Voor wie dat nog niet genoeg uitdaging biedt, moet zich eens wagen aan skiën op de golven. Watersporten zijn het ideale alternatief tijdens de maanden zonder sneeuw. Geen waterrat? Probeer zandskiën of grasskiën! Het wintersportgevoel tijdens je zomervakantie >

Is zomerskiën een zware belasting voor het milieu?

Zomerskiën is een bijzondere ervaring en moet iedere wintersporter een keer meegemaakt hebben. De reis naar een skigebied op het zuidelijk halfrond per vliegtuig en auto laat zeker een ecologische voetafdruk na, maar ook voor een bezoek aan een skihal is dit het geval. Wintersporters zijn actief bezig in de natuur en dienen, ook in de zomer, bewust bezig te zijn met het thema milieu. Besef dat zomerskiën op de gletsjer niet te vergelijken is met een skivakantie tijdens de winter. Er zijn tal van alternatieven die het wachten op de winter iets dragelijker maken. Voor professionals is het een ander verhaal, zijn bereiden zich in de zomer op de gletsjers voor op het komende wedstrijdseizoen.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.