Skip to navigation Skip to main content
Aletsch Arena

Gletsjerskigebieden in de Alpen: een overzicht

Op wintersport naar een van de gletsjerskigebieden? Dan kun je rekenen op een mooie witte deken. Hier ligt namelijk áltijd sneeuw! Als je kiest voor een skigebied met een gletsjer, dan profiteer je van sneeuwzekerheid, zelfs als het weer minder gunstig is en temperaturen in het dal nog iets te hoog zijn. Door deze sneeuwgarantie wordt er hier genoten van een extra lang skiseizoen.

Op sommige gletsjers kun je zelfs het hele jaar door skiën, zoals mogelijk is op de Oostenrijkse Hintertuxer Gletscher. Ben jij benieuwd welke bestemmingen allemaal over de eeuwige sneeuw beschikken? Op deze pagina lees je meer over waar je naartoe kunt voor een wintersport en welke gletsjerskigebieden er zijn per land.

Op wintersport naar gletsjerskigebieden

Het is een misverstand dat skiën op een gletsjer moeilijk of eng zou zijn. Op de dikke laag ijs ligt namelijk gewoon normale sneeuw. Pistes op een gletsjer zijn vaak heerlijk breed, en gevarieerd van glooiend tot wat uitdagender. Kun je niet wachten tot het winterseizoen begint, dan kun je ook ’s zomers een paar afdalingen pakken. Zorg er wel voor dat je vroeg uit de veren bent, want skiën op de gletsjer kan dan meestal slechts tot het middaguur.

's Winters naar de gletsjer?

In de wintermaanden bieden gletsjerskigebieden ook uitkomst, zeker als je vroeg in het seizoen op wintersport wilt. Daar waar er in de lagergelegen skigebieden het pisteaanbod afhangt van sneeuwcondities en weersomstandigheden, kun je op een gletsjer altijd skiën. Maar pas op: het kan soms flink koud zijn op grote hoogte door lage temperaturen en wind. Lees hier meer over een wintersport in de gletsjerskigebieden per land en wanneer je er terecht kunt voor een vakantie in de sneeuw.

Op wintersport naar gletsjerskigebieden
© Spalder Media Group

Gletsjerskigebieden in Oostenrijk Vlag AT

Voor een wintersport naar een van de gletsjerskigebieden in Oostenrijk heb je een ruime keuze. Bijna op alle gletsjers kun je vroeg in het jaar al op de pistes staan en tot ver in het jaar door genieten van sneeuw.

Waar kun je op de gletsjer skiën in Oostenrijk?
1. Hintertuxer Gletscher
2. Stubaier Gletscher
3. Kaunertaler Gletscher
4. Kitzsteinhorn
5. Mölltaler Gletscher
6. Sölden (Tiefenbach & Rettenbach)
7. Dachstein Gletscher
8. Pitztaler Gletscher

365 dagen per jaar skiën op de Hintertuxer Gletscher

Skiën op de Hintertuxer Gletscher
© Spalder Media Group

De Hintertuxer Gletscher is de enige gletsjer in Oostenrijk waar je het hele jaar kunt skiën. 365 dagen per jaar kun je genieten van perfect geprepareerde pistes en uitstekende sneeuwcondities. In de zomer zijn ongeveer 9 liften en 20 kilometer pistes geopend. ’s Winters telt de 3250 m hoge gletsjer zo’n 60 pistekilometers. Houd je van stunten? Voor freestylers ligt er het gehele jaar een funpark klaar met een halfpipe, tables en boxes.

Stubaier Gletscher: de grootste gletsjer van Oostenrijk

Skiën op de Stubaier Gletscher

Stubaier Gletscher is een van de grootste gletsjerskigebieden van Oostenrijk. Het telt namelijk meer dan 110 km piste, waaronder ook funslopes en een snowpark. Voor de gevorderde skiër zijn er diverse uitdagende skiroutes uitgezet, met als hoogtepunt de 10 km lange dalafdaling ‘Wilde Grub’n’. Er wordt bovendien geprofiteerd van een lang skiseizoen, want doorgaans zijn de skiliften op de Stubaier Gletscher van oktober tot juni geopend.

Heel lang winter op de Kitzsteinhorn in Kaprun

Wintersport op de Kitzsteinhorn
© Spalder Media Group

Op de Kitzsteinhorn in Kaprun kun je van oktober tot halverwege juli skiën. Er ligt namelijk geruime tijd van het jaar voldoende sneeuw. De pistes op de Kitzsteinhorn variëren van glooiend en breed tot pittige steile stukken. ’s Winters kun je vanuit het andere skigebied van Kaprun, de Maiskogel, direct met de gondel het gletsjerskigebied bereiken. Aanrader: bezoek de Gipfelwelt 3000 op de gletsjer en kijk uit over het Salzburgerland!

Gletsjerskigebied Hoogte Seizoensstart Seizoenseinde
Hintertuxer Gletscher 3250 m 365 dagen p/j -
Stubaier Gletscher 3212 m September Juni
Kaunertaler Gletscher 3200 m September Juni
Kitzsteinhorn 3029 m Oktober Juli
Mölltaler Gletscher 3122 m Bijna het hele jaar -
Sölden 3340 m September Mei
Dachstein Gletscher 2700 m Juni Mei
Pitztaler Gletscher 3440 m September Mei
Uitzicht op de gletsjer
© Spalder Media Group

Gletsjerskigebieden in Zwitserland Vlag CH

Een ruig bergdecor vol vierduizenders en veel gletsjers, dat is Zwitserland. Maar niet op alle hoge pieken kun je zomaar terecht. Er zijn een aantal gletsjerskigebieden in Zwitserland waar je het hele jaar of bijna het hele jaar door kunt skiën. Andere skigebieden met gletsjer zijn vanaf het vroegseizoen geopend, maar bieden gegarandeerd geweldige sneeuwomstandigheden.

Waar kun je op de gletsjer skiën in Zwitserland?
1. Zermatt
2. Saas-Fee
3. Engelberg-Titlis
4. Laax (Vorab Gletscher)
5. Glacier 3000 (Les Diablarets)

Het hele jaar door skiën in Zermatt

Gletsjer van Zermatt in de zomer

Met een skigebied dat tot een hoogte van bijna 4000 meter reikt, is het niet verwonderlijk dat je hier op uitstekende sneeuwomstandigheden kunt rekenen. Daardoor kun je in het Zwitserse Zermatt het hele jaar door skiën en snowboarden. ’s Winters liggen er meer dan 360 km aan pistes voor je klaar, de ene afdaling nog fijner dan de ander. In de zomer beperk je je tot de gletsjer, maar met uitzicht op de beroemde Matterhorn is een wintersport hier altijd bijzonder.

De meeste kans op sneeuw in Saas-Fee

Gletsjerskigebieden in Zwitserland Saas-Fee

De gletsjer van Saas-Fee staat te boek als een van de meest sneeuwzekere gletsjers van de Alpen. Hier kun je zelfs in de zomer skiën en boarden op zo’n 20 km geprepareerde pistes. ’s Winters ligt er meer dan 100 km aan pisteplezier klaar. Op de gletsjerafdalingen trainen, door de uitstekende omstandigheden, vele internationale skiteams. Jaarlijks vindt bovendien een bijzonder evenement plaats, waarbij tientallen mountainbikers de berg af gaan op sneeuw en ijs.

Laax: sneeuwparadijs voor freestylers

Freestylen gletsjerskigebied

Skiër, snowboarder, beginner of gevorderde; in Laax vindt iedere wintersporter gegarandeerd waar hij of zij naar op zoek is. Het gletsjerskigebied is groot en heeft heerlijke brede pistes. Vooral bij freestylers is Laax enorm populair. De shapers zijn de hele dag druk bezig in het funpark op de gletsjer om alle obstakels in perfecte conditie te brengen, en er is zelfs een Freestyle Academy. Gaaf is het zeker; met een relaxte sfeer!

Gletsjerskigebied Hoogte Seizoensstart Seizoenseinde
Zermatt 3820 m 365 dagen p/j -
Saas-Fee 3600 m Juli April
Engelberg-Titlis 3020 m Oktober Mei
Laax 3018 m December April
Glacier 3000 3016 m November Mei
Uitzicht gletsjer bij Zermatt

Gletsjerskigebieden in Frankrijk Vlag FR

Als er iets is waar een wintersport in Frankrijk bekend om staat, dan is het de skigebieden van gigantische omvang en de sneeuwzekerheid. Veel pistes liggen namelijk op grote hoogte waardoor je hier altijd verzekerd bent van een mooie witte poederlaag. Vooral in de gletsjerskigebieden in Frankrijk kun je op en top genieten van strak geprepareerde pistes. Wat wil je nog meer?

Waar kun je op de gletsjer skiën in Frankrijk?
1. Les Deux Alpes
2. Tignes
3. Paradiski

Heerlijke sneeuwcondities in Les Deux Alpes

Skiën in gletsjerskigebieden in Frankrijk

De hoogste piek van Les Deux Alpes reikt tot 3600 meter en dat betekent dat er altijd verse sneeuw is en perfecte sneeuwcondities zijn. De gletsjer van Les Deux Alpes is enorm populair onder freestyleskiërs en -snowboarders, met een fantastisch snowpark dat van wereldformaat is. Maar eigenlijk kan ieder type hier genieten van mooie afdalingen. De gletsjer trekt jaarlijks veel sportieve wintersporters naar Les Deux Alpes, die tevens zorgen voor een erg gezellige sfeer!

Genieten van een lang seizoen in Tignes

Gletsjerskigebieden in Frankrijk

De gletsjer van Tignes – La Grande Motte – is bijna het hele jaar geopend, op enkele weken na. In de zomer kun je genieten van zo’n 20 km geprepareerde pistes en een speciaal zomer-funpark. Het skigebied dat tot een hoogte van 3456 meter reikt, is dan alleen ’s ochtends geopend, want in de middag worden de sneeuwcondities een stuk minder. Ook de langlaufloipes zijn in de zomer geopend. In de winter kun je vanaf de gletsjer terug naar Tignes skiën.

Twee gletsjers in mega skigebied Paradiski

Ribbelpiste in gletsjerskigebied in Frankrijk

Met maar liefst twee gletsjers waar je op kunt skiën, is er in de wintermaanden in het Franse Paradiski aan sneeuw geen gebrek. De hoge toppen van boven de 3000 meter vind je in La Plagne en Les Arcs, de bestemmingen die ervoor zorgen dat je hier heerlijk kunt skiën op uitstekende sneeuw. In totaal zijn er ruim 425 km aan pistes in heel Paradiski, dus een veelzijdige bestemming waar elke wintersporter terecht kan, is dit skigebied zonder meer!

Gletsjerskigebied Hoogte Seizoensstart Seizoenseinde
Les Deux Alpes 3600 m Oktober April
Tignes 3450 m Oktober Mei
Paradiski 3250 m December April
Gletsjerskigebieden in de Alpen
© Spalder Media Group

Gletsjerskigebieden in Italië Vlag IT

Ook in de Italiaanse bergwereld zijn een aantal gletsjers waar op een fijn aantal afdalingen geskied kan worden. Door de uitstekende sneeuwcondities kan er van een lang skiseizoen geprofiteerd worden, maar een van de gletsjerskigebieden in Italië is zelfs alleen ’s zomers geopend!

Waar kun je op de gletsjer skiën in Italië?
1. Schnalstaler Gletscher
2. Breuil-Cervinia
3. Passo Tonale
4. Passo Stelvio/Stilfser Joch

Breuil-Cervinia: skiën op gletsjer in twee landen

Matterhorn Glacier Paradise is een van de Gletsjerskigebieden in Italië
© Spalder Media Group

Het hoogste punt van de gletsjer van Breuil-Cervinia reikt tot 3883 meter hoogte en draagt de naam Piccolo Cervino. Breuil-Cervinia strekt zich uit over twee landen. Het ligt namelijk op de grens met Zwitserland, en vanuit Italië ski je zo op het Zwitserse Plateau Rosa (3480 m) bij de bekende Matterhorn. Je kunt hier het hele jaar wintersporten dankzij de uitstekende sneeuwomstandigheden. Hier vind je een van de meeste sneeuwzekere zomerskigebieden van de Alpen, maar ook in de winter is de gletsjer absoluut de moeite waard!

Ski een van de langste afdalingen in Passo Tonale

Skiër op piste

Skiën kan in Ponte di Legno – Passo Tonale vanaf de herfst tot aan het voorjaar. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van de Presena gletsjer, die tot een hoogte van 3000 meter reikt. Het skigebied beschikt over ruim 100 kilometer aan pistes en is onderdeel van Val di Sole. Families vinden hier tal van faciliteiten en ook liefhebbers van après-ski zijn hier aan het juiste adres. Een van de hoogtepunten is de afdaling vanaf de gletsjer naar Ponte di Legno. Met een lengte van ruim 11 kilometer, is dit een van de langste pistes in Europa.

Zomerskiën op de Italiaanse gletsjer Stilfser Joch

Brede piste in skigebied

Een van de gletsjerskigebieden in Italië is uniek, en dat is de Stilfser Joch, of Passo Stelvio in het Italiaans. Deze gletsjer is namelijk alleen geopend in de zomermaanden, waardoor je hier alleen kunt zomerskiën. Dat komt omdat er ’s winters zoveel sneeuw valt, de wegen onbegaanbaar worden en daarmee het skigebied onbereikbaar is. Het gletsjeskigebied is doorgaans geopend van mei tot en met november. Er liggen dan ongeveer 20 km aan geprepareerde pistes voor je klaar, die ontsloten worden door 6 liften.

Gletsjerskigebied Hoogte Seizoensstart Seizoenseinde
Schnalstaler Gletscher 3212 m September Mei
Breuil-Cervinia 3899 m 365 dagen p/j -
Passo Tonale 3000 m December April
Passo Stelvio/Stilfser Joch 3450 m Mei November

Gletsjerskigebieden in Duitsland Vlag DE

Zijn er gletsjerskigebieden in Duitsland? Er is om precies te zijn één gletsjer waar je op kunt skiën bij onze oosterburen, en dat is de 2962 meter hoge Zugspitze. Het is de hoogste berg van Duitsland en ligt in Zuid-Beieren. Je vindt deze top bij Garmisch-Partenkirchen, waar er ruim 60 km aan pistes klaarliggen. Op de gletsjer zelf is er een totaal van 20 km aan afdalingen die zowel blauw- als roodgekleurd zijn. Het skigebied is doorgaans van november tot en met april geopend voor wintersporters.