Skip to navigation Skip to main content
Winterwandelen in Scheffau
© TVB Wilder Kaiser / Mathäus Gartner

Als er één wintersportdorp aan de Wilder Kaiser is, waar je ook buiten de pistes een op en top winterervaring hebt, dan is het Scheffau. Dit kleine, authentieke dorp dat bijna vergroeid lijkt met de flank van de Wilder Kaiser in Tirol, biedt namelijk veel fijne winteractiviteiten die je optimaal van de sneeuw en de natuur laten genieten.

Skiën rondom de Brandstadl

Wie in Scheffau op wintersport komt, skiet in een van de grootste skigebieden van Oostenrijk, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Vanuit Scheffau brengt de gondelbaan je de 1650 meter hoge Brandstadl op, waardoor je plotseling in een van de mooiste delen van het skigebied staat. Hiervandaan heb je aansluiting naar alle kanten van de SkiWelt.

Skigebied rond Jochstubnsee SkiWelt Scheffau
© TVB Wilder Kaiser / Chris Thomas

De rust opzoeken

De omgeving van Scheffau biedt naast de gezellige drukte en activiteit van het skigebied, ook de overweldigende rust en stilte van een vrijwel verlaten bergwereld. Op sneeuwschoenen, langlaufski’s of een paar stevige winterwandelschoenen kun je hier optimaal van genieten.

Wandelen over de mooie winterwandelpaden rondom Scheffau
© TVB Wilder Kaiser / Mathäus Gartner

Winterwandelen

Wandelend over de knisperende, glinsterende sneeuw is het puur genieten van de natuur rondom Scheffau. De Blaikner Winterrunde door het gelijknamige deel van Scheffau, is een lichte wandeling van ca. 1,5 uur langs mooie oude boerderijen. Je komt ook langs een restaurant waar je even een tussenstop kunt maken. Heb je zin in een wat langere, romantische wandeling, dan kun je langs de besneeuwde Treffauerbach wandelen. Deze 2 uur durende middelzware wandeling gaat door het bos, langs de beek die tussen dikbesneeuwde oevers stroomt. Een andere prachtige wandeling is de Kaiserblick Winterrunde, die je ca. 3 uur lang door de mooiste landschappen tussen Scheffau en Söll voert. Dit is een lichte wandeling maar wel met een beetje stijging in de route.

Hintersteinersee bij Scheffau am Wilden Kaiser
© TVB Wilder Kaiser / Thomas Hennerbichler

Sneeuwschoenwandelen

Rondom Scheffau vind je talloze mogelijkheden om op sneeuwschoenen de natuur in te trekken. De mooiste route die je kunt wandelen, is de ronde om de Hintersteinersee. Dit meer, dat een stuk boven Scheffau op de flank van de Wilder Kaiser ligt, is een ware verborgen parel. Groot, weids, stil en o zo romantisch. Je komt er met de bus vanuit het dorp, over een slingerende verharde bergweg. Neem een rugzak mee met proviand en een thermosfles warme drank en neem vooral de tijd om de hele ronde te doen. Hier word je letterlijk stil van, zo prachtig is het hier. Een andere aanrader is de sneeuwschoenwandeling door de Rehbachklamm. Deze route start bij de VVV in Scheffau en is bijna 4 km lang. Het is een makkelijke, licht stijgende wandeling die je door een romantisch stuk bosrijke natuur tussen twee bergwanden doorvoert en eindigt bij een gezellige berghut.

Op pad met een gids

Wil je liever samen met een gids op pad? De lokale VVV in Scheffau organiseert wekelijks op dinsdag een wandeling met gids door het dorp.  Tijdens zo'n wandeling brengt de gids je naar de mooiste plekjes in Scheffau, de route is steeds anders. Met je gastenkaart is deelname aan de wandelingen gratis. Op woensdag organiseert de VVV sneeuwschoenwandelingen met gids in de mooie natuur rond Scheffau. Je krijgt er eerst uitleg over de techniek van het wandelen met sneeuwschoenen aan. Daarna ga je samen met de gids op pad, zodat je zelf niet op de route hoeft te letten en helemaal ontspannen van de natuur kunt genieten. Met je gastenkaart betaal je bij de sneeuwschoenwandelingen een bijdrage voor het gebruik van het materiaal.

's Avonds rond een rondje langlaufen in Scheffau
© TVB Wilder Kaiser / Felbert Reiter

Verlichte langlaufloipe

Het zacht heuvelachtige landschap bij de Wilder Kaiser is ook ideaal om te langlaufen. In het hele dal vind je tussen de vier dorpen Going, Ellmau, Scheffau en Söll een uitgestrekt langlauf netwerk. De loipes worden dagelijks geprepareerd en zijn voor zowel de klassieke stijl als skating geschikt. In Scheffau wordt de dorpsloipe op woensdag ‘s avonds verlicht, zodat je ook bij invallende duisternis nog een paar rondes kunt draaien terwijl hoog boven je de sterren gaan fonkelen.

Zin in een wintersport in Scheffau? Vraag de VVV naar beschikbare accommodaties. Je ontvangt een vrijblijvend overzicht met de beste aanbiedingen.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tourismusverband Wilder Kaiser.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.