Skip to navigation Skip to main content
zonnig Söll in de winter Tirol Oostenrijk
© TVB Wilder Kaiser / Felbert Reiter

Söll is een van de vier dorpen die in het dal aan de voet van de Wilder Kaiser in Tirol liggen. Al bij de inrit van dit wintersportdorp zie je waar het in Söll om draait: actie in de sneeuw en tussen de heksen! De sportieve en fantasievolle activiteiten in Söll maken het dorp heel geschikt voor een wintervakantie met het hele gezin.

Söll: tussen de Wilder Kaiser en de Hohe Salve

Typerend voor het aanzicht van Söll is de gele kerk met de uivormige toren, die je al van verre in het dorpscentrum ziet staan. In de winter is dit een extra mooi gezicht, als de hele omgeving onder een dik pak sneeuw ligt. Om de kerk ligt een groot aantal gezellige restaurants, winkeltjes en hotels. Overal kan je heerlijk eten want de a-la-carte restaurants bieden voor elk wat wils. Söll wordt aan deze zijde geflankeerd door de uitlopers van de Wilder Kaiser. Aan de andere kant strekt Söll zich uit aan de voet van de Hohe Salve (1829 meter). Dit is de kant waar je het skigebied van Söll vindt.

Dorpsaanzicht Söll met de gele kerk en op de achtergrond de Wilder Kaiser
© TVB Wilder Kaiser / Felbert Reiter

Gratis oefenweides voor kinderen

Meteen bij de dorpsingang voert een weg je naar de Hexenwasser gondelbaan van Söll. Hiermee heb je toegang tot het grote skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Als je met de gondel naar boven gaat kom je in Hochsöll, waar het hele skigebied aan je voeten ligt. Beneden in het dal, naast de gondelbaan, is de oefenweide Hexenwiese. Kinderen kunnen hier gratis gebruikmaken van de lopende band en samen met hun ouders spelenderwijs leren hoe ze zich kunnen bewegen en staande houden in de sneeuw. De oefenweide en skipistes zijn lekker ruim en je kunt er de hele dag zoet zijn.

Gratis skipas voor kinderen tot 15 jaar

Als je buiten de schoolvakanties op wintersport naar Söll komt, kun je met het gezin gebruik maken van een hele mooie aanbieding. Van 8-16 december 2022 en van 18 maart tot 10 april 2023 zijn de GezinsSkiWeken. Als een van de ouders in deze periode een skipas van minimaal 3 dagen voor de SkiWelt koopt, krijgen de kinderen tot 15 jaar een gratis skipas voor dezelfde periode. Dat is mooi meegenomen!

Op speurtocht met de Raben Rally

Bij de kassa van de gondelbaan kun je gratis een stempelkaartje ophalen om mee te doen aan de 'Raben Rally', een leuke speurtocht voor het hele gezin. De Raben Rally gaat naar verschillende plekken in het skigebied, waar je op zoek moet naar de kleine raven die uit het nest zijn weggevlogen. Wie alle plaatsen heeft gevonden en de oplossing goed heeft, mag bij het bergstation z’n prijs ophalen.

Kaiserschmarrn eten in de SkiWelt met rondom uitzicht op de hoogste bergen
© TVB Wilder Kaiser / Carmen Huter

Lunch met 360° uitzicht

In het skigebied van Söll ligt een groot aantal gezellige berghutten en bergrestaurants, direct langs de piste. Voor een wel heel bijzondere ervaring kies je een keertje het panorama-restaurant boven op de Hohe Salve. Dit heeft namelijk een ronddraaiend terras. Doordat het terras ronddraait, komt het uitzicht vanzelf voorbij terwijl jullie van de Kaiserschmarrn of ander lekkers genieten. Een geweldige ervaring! Maar ook bij de vele restaurants die je in Söll zelf vind, kun je gezellig met z’n allen eten. Iedere dag worden er de lekkerste Tiroolse gerechten en andere smakelijke menu’s geserveerd.

Kinderen op bezoek bij de winterheks in het heksenhuis in Söll
© TVB Wilder Kaiser / Florian Egger

Volg de vliegende heksen van Söll

Van de berg Hohe Salve wordt gezegd, dat zich hier jaarlijks heksen uit heel Europa verzamelen tijdens de zonnewende. Maar ook in de winter zijn er heksen in Söll. Je kunt ze zelfs op de piste tegenkomen! Vanuit hun huis midden in het skigebied van Söll vliegen ze regelmatig op hun bezems over de pistes, wat met veel rook en vuur gepaard gaat. Ook brouwen ze bijzondere heksendrankjes die je mag komen proeven. Durf jij het aan om ze op te zoeken?

Lekker schaatsen op een van de schaatsbanen bij de Wilder Kaiser
© TVB Wilder Kaiser / Mathäus Gartner

Pirouettes draaien op de ijsbaan

Wie een middagje iets anders wil doen dan skiën, kan in Söll ook schaatsen in de open lucht. De ijsbaan van Söll is 15 meter bij 30 meter groot en ligt in het dorpscentrum. Je kunt er voor een kleine bijdrage schaatsen huren en dan heerlijk een middagje over het ijs zwieren. Bij de bars en restaurants in de buurt kun je een warme chocolademelk of een glühweintje halen, om tussendoor te ontspannen en weer op te warmen. De ijsbaan is geschikt voor schaatsfans van alle leeftijden en de toegang is gratis. De baan is dinsdag - zondag geopend, steeds van 14.00 - 18.00 uur.

Kinderen rodelen op de mooie Hexenritt rodelbaan van Söll
© TVB Wilder Kaiser / Mathäus Gartner

Gezellig rodelen tot in de late uurtjes

In Söll ligt het grootste avondskigebied van Oostenrijk, met daarin twee hele mooie rodelbanen die ontzettend leuk zijn voor het hele gezin. De Mondrodelbaan is 4 km lang, heel breed en gaat zacht glooiend omlaag van het bergstation Hochsöll naar het dal. Langs de baan staat verlichting in de vorm van manen, wat heel mooi is om te zien. Deze rodelbaan is alleen ’s avonds open, van woensdag tot zaterdag, tussen 20.00 en 22.30 uur. De andere rodelbaan is de Hexenritt, een avontuurlijke rodelbaan. Deze is 3 km lang, start eveneens bij het bergstation Hochsöll en gaat al slingerend door het bos omlaag. De Hexenritt is de hele week overdag geopend van 08.00 – 17.00 uur, en op woensdag tot zaterdag ook nog ’s avonds. Je kunt dan tot 21.30 uur met de gondel omhoog, de baan blijft tot middernacht verlicht.

Lijkt het je wel wat, een wintersport in Söll? Vraag dan een vrijblijvend overzicht van beschikbare accommodaties op bij de VVV van Söll.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tourismusverband Wilder Kaiser.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.