Skip to navigation Skip to main content
DW Relaxed Erber 4195 150Dpi
© Dachstein West, Erber

Dachstein Salzkammergut ligt iets ten zuidoosten van Salzburg, in Oostenrijk. Tot deze vakantieregio behoren de vier plaatsen Bad Goisern, Gosau, Hallstat en Obertraun. Skiën doe je vanuit deze plaatsen in de twee skigebieden Dachstein West en Dachstein Krippenstein. Het is een voor Nederlanders nog redelijk onontdekte skiregio en dat is zonde. Je vindt er namelijk ontzettend mooie pistes! Benieuwd welke je niet mag overslaan?

Vier gezellige dorpen

De vakantieregio Dachstein Salzkammergut ligt bij de prachtige Hallstattersee. Je kunt voor je wintersportvakantie kiezen uit vier authentieke dorpen, die allemaal even gezellig en knus zijn. We lichten ze hieronder aan je uit.

Bad Goisern in de winter
© www.viewnect
Bad Goisern in de winter

Bad Goisern

Bad Goisern, ook wel kortweg ‘Goisern’ genoemd, ligt aan de noordzijde van de Halstattersee. Het dorp wordt omringd door bergen en heeft een charmante dorpskern. Het is een dorp waar de traditie nog duidelijk zichtbaar is. Je ziet er mannen en vrouwen in klederdracht op straat en er zijn regelmatig traditionele en muzikale evenementen. Van oorsprong is Bad Goisern een luchtkuuroord, wat meteen duidelijk maakt hoe fris en helder de berglucht hier is.

Gosau in de winter
© Viewnect, Sven Posch
Gosau in de winter

Gosau am Dachstein

Gosau is een echt klein natuurjuweeltje. Dit lintdorp ligt in een 14 km lang dal, dat zich tot aan de Gosau-meren uitstrekt. Daar vandaan heb je uitzicht op de Dachstein gletsjer. In het dorp vind je mooie huizen en hotels en is er vooral veel ruimte om van te genieten.

Hallstat in de winter
© Rudi Kain Photografie
Hallstat in de winter

Hallstat

Hallstat heeft een rijke traditie in zoutwinning, want hier bevindt zich de oudste zoutmijn ter wereld. Dit is de reden dat het is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het historische dorpscentrum met de marktplaats en de promenade langs de Hallstattersee stralen een bepaalde flair uit, die toeristen uit de hele wereld aantrekt. De huizen en hotels van Hallstat, met aan de ene kant het meer en aan de andere kant de bergen van het Dachsteinmassief, behoren tot de meest gefotografeerde objecten ter wereld.

Zonsondergang op de Krippenstein
© Rudi Kain Photografie
Zonsondergang op de Krippenstein, blikvanger bij Obertraun

Obertraun

Obertraun is net als Hallstat deel van het UNESCO-Werelderfgoed en ligt eveneens aan de Hallstattersee. Het ligt aan de monding van de Traun en wordt door prachtige natuur omringd. Blikvanger is de berg Dachstein Krippenstein, die met 2100 meter hoogte aan de ene kant boven het dal uitsteekt. Aan de andere zijde van Obertraun ligt het meer. Het is echt een dorp om tot rust te komen. Gemoedelijk, vol traditie en vooral ook heel gastvrij.

Gezellig eten bij een hut in familieskigebied Dachstein West
© Dachstein West, Erber

Twee fijne skigebieden

Vakantieregio Dachstein Salzkammergut is in de winter een echt paradijs voor skiërs. De twee skigebieden in de regio bieden voor elk wat wils. In de Freesports Arena Dachstein Krippenstein vinden freeriders poedersneeuw-afdalingen voor de lekkerste kicks, terwijl skiën in familieskigebied Dachstein West juist zo fijn en ontspannend is. In beide skigebieden zijn authentieke berghutten om een tussenstop te maken en is het uitzicht op de bergen geweldig.

Pistetips in familieskigebied Dachstein West

In familieskigebied Dachstein West zijn in totaal 13 km makkelijke pistes, 30 km gemiddelde pistes en 2 km moeilijke pistes. De pistes hier zijn niet breed en overvol, maar spannend en afwisselend, waardoor je de hele dag plezier hebt tijdens het skiën. Tussendoor kun je bij een van de authentieke hutten heerlijk relaxen en van een lekkere maaltijd genieten.

1. Fun pistes

Skiregio Dachstein West heeft speciale funpistes, waar iedereen zichzelf op de ski’s kan uitdagen. ‘Wilde Hilde’, ‘Rock n Roll’ en ‘Donnergroll’ zijn drie leuke funpistes die geschikt zijn voor klein en groot.

Skipistes met snelheidsmeting in familieskigebied Dachstein West
© Dachstein West, Erber

2. Pistes met snelheidsmeting

Wie graag wedstrijdjes tegen zichzelf of tegen anderen skiet, kan z’n hart ophalen in Dachstein West. Er zijn meerdere snelheidsparcours waarop je kunt kijken wie het snelste skiet. Het Marcel Hirscher-slalomparcours heeft ook tijdmeting, en is genoemd naar de voormalige Oostenrijks-Nederlandse meervoudig wereldkampioen op de slalom en reuzeslalom.  

3. Pistes om je behendigheid te testen

Geprepareerde snowcross racebanen met obstakels, verhoogde bochten en een startmachine, uitdagende buckelpistes, maar ook juist zacht golvende pistes. Al deze soorten behendigheidspistes worden iedere dag vers geprepareerd en moet je echt eens uitproberen!

Freesports Arena Dachstein Krippenstein

De Freesports Arena Dachstein Krippenstein is een hotspot voor freeriders. Met 9 km middelzware pistes en 3 km moeilijke pistes vol steile hellingen ligt het niveau van dit skigebied hoog. Maar de grootste aantrekkingsfactor van Krippenstein is het 30 km grote freeridegebied, waar je de langste afdaling van Oostenrijk in vindt.

1. Verken 30 km aan off-piste routes

Dachstein Krippenstein bestrijkt honderden vierkante kilometers hoogalpine terrein om je in uit te leven. Daarin liggen 30 km off-piste parcours, die van een enorme laag poedersneeuw zijn voorzien. Of je nu op de ski’s of op een snowboard komt, als je van poedersneeuw houdt, waan je je hier in het paradijs. Schönberg, Imisl en Eisgrube vormen met hun ruwe bergkammen, afwisselende hellingen en bosrijke stukken fikse uitdagingen. Doordat je per afdaling zo’n 1500 hoogtemeters aflegt, wordt er daarbij ook het nodige van je conditie en concentratievermogen gevraagd.  

Freeriders paradijs Krippenstein
© OOE Tourismus

2. De langste poederafdaling van Oostenrijk

In Freesports Arena Dachstein Krippenstein kun je de langste poederafdaling van Oostenrijk maken. Die heeft een lengte van maar liefst 11 kilometer! Niet alleen fans van poedersneeuw zoeken de Krippenstein op. De mooiste berg in het Dachstein massief is ook geliefd bij wie graag op mooie pistes wil carven. Want zeg nu zelf: zo’n lange afdaling, daar gaat je hart toch harder van kloppen?

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Ferienregion Dachstein Salzkammergut.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.