Skip to navigation Skip to main content
Ski Combatseline1 Florian Bouvet Fournier 2021
© Florian Bouvet Fournier

Nendaz en Veysonnaz liggen centraal in het Zwitserse kanton Wallis. Je hebt er een adembenemend uitzicht over het Rhônedal en bent er in het hart van Les 4 Vallées, het grootste skigebied van Zwitserland. Dit sneeuwzekere skigebied omvat 410 km skipistes, van alle niveaus.

Skiën in Nendaz en Veysonnaz

Het skigebied van Nendaz en Veysonnaz wordt gedomineerd door de berg Mont Fort (3330 m), waar je met de skilift op kunt komen. Vanaf hier is het uitzicht op de Alpen, met daarin de Matterhorn en de Mont Blanc, ronduit geweldig. Maar niet alleen het uitzicht in Nendaz-Veysonnaz is schitterend. Ook de pistes zijn bovengemiddeld fraai en staan van november tot mei garant voor heel wat uren skiplezier. Wie wel van lange skidagen en wat spanning houdt, komt in skigebied Les 4 Vallées met 410 km blauwe, rode en zwarte pistes volledig aan z’n trekken. Beginners die graag aan hun skitechniek willen schaven, kunnen er ook voor kiezen om alleen in deelgebied Printse te skiën. Dit biedt is met 220 km pistes van allerlei niveaus, ook al ruim voldoende uitdaging. Voor kleine kinderen zijn er in Siviez en Tracouet speciale sneeuwparken, waar ze zich spelenderwijs in de sneeuw kunnen leren bewegen.

Freeriders paradijs

Les 4 Vallées biedt voor freeriders 7 pistes die wel beveiligd en gemarkeerd, maar niet geprepareerd zijn. Een unieke service van dit skigebied, want nergens anders vind je zo veel freeride zones in een skigebied.

Skiën in Les 4 Vallées - Nendaz-Veysonnaz
© Arnaud Delhez

Mont-Fort Freeride piste

De Mont-Fort zwarte piste is de hoogstgelegen, ongeprepareerde piste van het gebied. Hij start op 3330 meter hoogte. Deze extreem steile piste verbindt de Mont-Fort, het hoogste punt van Les 4 Vallées, met de Col des Gentianes. Daar aangekomen kun je verder omlaag over de Gentianes piste, of met een kleine skilift terug omhoog naar de pas.

Freetrack Gentianes

Echte die hard buckel-skiërs kunnen hun hart ophalen op de Freetrack Gentianes. Deze piste start vanaf de Col de Gentianes en is de langste buckelpiste van Europa! Je start op een paar meter geprepareerde skipiste en dan ga je los op deze super lange buckelpiste. Het parcours gaat 800 meter omlaag, naar Tortin.

Freetrack Mont-Gelé

Deze uitdagende piste start op de Mont-Gelé, waar je prachtig uitzicht hebt op de Alpen. Maar de piste zelf is minstens zo indrukwekkend als het uitzicht. Hij voert over de oostzijde van de Mont-Gelé en is bezaaid met kleine rotsen. De freetrack Mont-Gelé voegt zich bij de Gentianes piste en eindigt in Tortin. Alleen geschikt voor zeer ervaren skiërs!

Skiën op de poederpistes van Nendaz-Veysonnaz in Les 4 Vallées
© Antoine Fournier

Freetrack Plan du Fou

Heerlijk om de middag mee af te sluiten, deze zonnige freetrack die start op de top van de Plan du Fou. Het is een korte, steile, zwarte piste met onovertroffen uitzicht op het Rhônedal en de Dents du Midi.

Zwevend met 100 km/uur aan de Mont-Fort Zipline
© Florian Bouvet Fournier
Zwevend met 100 km/uur aan de Mont-Fort Zipline

De Mont-Fort Zipline

Een ‘piste’ van een heel andere soort, is de Mont-Fort Zipline. Deze verbinding tussen de Mont-Fort en de Col de Gentianes brengt je het gevoel dat je als een vogel vliegt. Gezekerd in een harnas hang je aan de stalen zipline en suis je in een duizelingwekkend tempo van 100 km/uur over de Tortin gletsjer. Je overbrugt daarbij 383 hoogtemeters. Houd vooral je ogen open, want het uitzicht is onvoorstelbaar mooi.

Ski Safari 4 Vallées - geen gesleep met bagage
© Etienne Bornet
Ski Safari 4 Vallées - geen gesleep met bagage

Ski Safari 4 Vallées

Heb je wel zin om zowel Nendaz als Veysonnaz te bekijken? Doe dan de Ski Safari 4 Vallées! Je start in het ene dorp, skiet zo veel als je wilt op de 400 km pistes van skigebied Les 4 Vallées, en eindigt in het andere dorp. Je bagage wordt voor je naar je hotel gebracht, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. ’s Avonds heb je alle tijd om naar de leukste restaurants en bars te gaan en een rondje door de dorpen te maken.

Meer over Wallis

Nendaz en Veysonnaz liggen in het Zwitserse kanton Wallis, dat zich uitstrekt van het Meer van Genève tot aan het Rhônedal. Het is een regio die van oudsher zeer geliefd is onder wintersportes. En niet voor niets, want het is er één van superlatieven. Zo vind je er de hoogste bergen en het grootste skigebied van Zwitserland. En misschien wel de dikste pakken sneeuw. Wil je meer weten over deze regio? Eerder schreven we deze special over Wallis.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.