Skip to navigation Skip to main content

Aletsch Arena: skiën met uitzicht op de langste gletsjer in de Alpen

Aletsch Arena Gebied

In de drie dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp in de Aletsch Arena stap je ’s morgens zo vanuit je accommodatie de piste op. Om je heen zie je de zon boven de 4000 m hoge bergtoppen van Wallis opkomen en aan je voeten liggen ruim 104 km aan pistes. Alles is even groots hier. De skiregio is vernoemd naar de langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer. Dit machtige natuurspektakel ligt ‘in de achtertuin' van het skigebied en is op verschillende manieren te bewonderen.

Drie autovrije skidorpen

Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp liggen tussen de 1845 meter en 2869 meter hoogte, op een zonnig plateau hoog boven het Rhônedal. Je kunt ze alleen bereiken met de gondel, je wintersport begint dus al avontuurlijk! De dorpen worden gekenmerkt door hun traditionele Walliser huizen en moderne chalets en hotels. Overal profiteer je van ski-in ski-out en hoef je dus nooit ver te slepen met je skimateriaal. Bovendien geniet je hier van de mooiste uitzichten! En van stilte. Je ziet en hoort er alleen voetgangers, sleeërs en skiërs.

Aantrekkelijke skipas prijzen

De Aletsch Arena biedt aantrekkelijke skipasprijzen in de webshop. Hoe eerder in het seizoen je ze bestelt, hoe lager de onlineprijzen zijn. Dit kan je met name voor de periode januari tot half maart veel geld besparen, want dan zijn de prijzen nog lager!

Aletsch gletsjer de langste gletsjer van de Alpen
Aletschgletsjer: de langste gletsjer in de Alpen

Uitzichtpunten

Het hoogplateau biedt een prachtig zicht op de omliggende bergen. Richting het zuiden kun je de Matterhorn zien liggen, tussen de Weisshorn en Mischabelketen, waar de Dom in ligt. Bij Moosfluh en Bettmerhorn zijn speciale uitzichtpunten gemaakt, waarvandaan je een uniek uitzicht hebt op de Walliser Alpen. Ook bij de Eggishorn is een uitzichtpunt, hiervandaan kun je de Eiger, Mönch en Jungfrau zien liggen. Van alle drie de uitzichtpunten kijk je omlaag op de Aletschgletsjer, die zich 20 kilometer lang door het berglandschap slingert. Bij de Bettmerhorn is een expositie waar je meer over de geschiedenis en verandering van de Aletschgletsjer, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, te weten kunt komen.

Skiën in de Aletsch Arena
© Aletsch Arena

Skiën in de Aletsch Arena

De drie dorpen in de Aletsch Arena zijn met 104 kilometer prachtige skipistes aan elkaar verbonden. Er zijn beginnerspistes, funparks, halfpipes en verlichte pistes. In Fiescheralp zijn bovendien drie pistes voor freeriders. Voor nog meer adrenaline nemen de lokale skigidsen je graag mee voor de beste afdalingen vanaf Eggishorn naar en over de Aletschgletsjer.

Uitzicht op de Aletsch Arena vanuit Bettmeralp

Alles voor de hele familie

In de Aletsch Arena kun je met een gerust hart met het hele gezin op wintersport. Er is een babysit-service en dagopvang voor kinderen, en via de lokale VVV zijn allerlei kinderartikelen te huur. In Bettmeralp is een speciale sleehelling voor de kleintjes gemaakt, waar ze veilig vanaf kunnen. De kleurrijke schuimrubberen figuren die hier staan, maken het extra leuk om hier te spelen. Verder wordt er elke middag in Riederalp een vrolijk entertainmentprogramma voor kinderen verzorgd.

Skiles vanaf 3 jaar mogelijk

Zwitserse baby’s worden met ski’s aan hun voeten geboren, lijkt het wel. In de Aletsch Arena kunnen ook buitenlandse kinderen al vanaf 3 jaar op de skietjes in de sneeuw. De skischolen bieden speciale lesprogramma’s voor kleine kinderen, waarmee ze spelenderwijs de eerste technieken leren. Voor oudere kinderen maar ook voor volwassenen zijn er skiklassen van zes verschillende niveaus, waarmee je je ski- of snowboardtechniek in kleinschalige skiklasjes stap voor stap verbetert.

Wandelen over 75 km winterwandelpaden in de Aletsch Arena

Lekker wandelen buiten de pistes

Als je de Aletschgletsjer in alle rust wilt bekijken, kun je kiezen uit de 75 km aan gemarkeerde winter wandelpaden. Zo staat de wandelroute die van Moosfluh naar Riederfurka langs de Aletschgletsjer gaat bekend als het mooiste hoog alpine wandelpad in de Alpen. Op de panoramatrail tussen Riederalp-Bettmeralp-Fiescheralp heb je ook een uniek uitzicht op de Matterhorn en andere 4000-ers. Op deze wandeling kun je als extraatje nog met de gondel naar de top van de Eggishorn (2869). Wil je een keer met sneeuwschoenen wandelen, dan is het 3 km lange pad tussen Bettermeralp en Riederalp hiervoor een aanrader.

Rodelen Aletsch Arena

Rodelen of sleeën

Als je in zo’n mooi autovrij dorp overnacht, dan mag je de kans niet laten lopen om lekker zorgeloos te gaan sleeën. Van Fiescheralp gaat een 13 km lange afdaling naar Lax in het dal. Leuk voor jong en oud. Zorg wel dat je op tijd bent om de laatste gondel weer terug naar boven te halen!

Fijne accommodaties

Lijkt het je wel iets, op wintersport in de Aletsch Arena? Er zijn accommodaties voor ieder budget, van 4-sterren hotels tot budgetvriendelijke vakantie-appartementen. Voor een goedkoper alternatief kun je ook overnachten in de dorpjes Fiesch, Fieschertal, Lax, Betten en Mörel-Filet in het dal.

Wintersport in Wallis

De Aletsch Arena is een van de skigebieden in het Zwitserse kanton Wallis. Dit bijzonder indrukwekkende skigebied wordt doorkliefd door de Aletschgletsjer en omringd door de hoogste bergen van Wallis. Kanton Wallis is tweetalig, in een deel van het kanton wordt Zwitserduits gesproken en in het andere deel Frans. Dit deel wordt dan ook Valais genoemd. Wallis is het kanton waar het skitoerisme zich het meest heeft ontwikkeld. Met in totaal bijna 2000 km aan skipistes verspreid over meerdere skigebieden, van groot tot klein, biedt Wallis voor elk wat wils. Benieuwd wat Wallis nog meer te bieden heeft?

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.