Skip to navigation Skip to main content

Jennerbahn: nieuwe 10-persoons gondel Berchtesgadener Land

Tal van skigebieden zijn aan het einde van het wintersportseizoen begonnen met het moderniseren van het liftaanbod. Skigebied Jenner am Königsee vormt hierop geen uitzondering. Aan het einde van de winter werd hier, in het Berchtesgadener Land, met een groot feest afscheid genomen van de oude Jennerbahn die vervangen wordt door een nieuw exemplaar. Voortaan kunnen wintersporters hier gebruik maken van een 10-persoonsgondel. In dit weblog lees je meer over het project nabij Schönau am Königssee waarmee een investering van 47 miljoen euro gemoeid is.

Modernisering na 64 jaar dienst

In 1953 werd de Jennerbahn in gebruik genomen en in het begin van de jaren ’70 werd de lift gerenoveerd. Nu is het moment gekomen voor een volledig nieuw exemplaar. Het project, waar ook twee nieuwe stoeltjesliften bij horen, wordt gefinancierd door Berchtesgadener Bergbahn AG, investeerders en de deelstaat Beieren. Er komt onder meer een compleet nieuw dal-, midden- en bergstation. De skilift gaat uit twee secties bestaan en er komen 10-persoons cabines aan de kabel te hangen. De capaciteit stijgt hiermee van 500 naar maar liefst 1600 wintersporters per uur.

Ook 2 nieuwe 6-persoons stoeltjesliften

De wachttijden bij de Jennerbahn liepen in het verleden hoog op, maar dat moet in de nieuwe situatie tot de verleden tijd behoren. Voortaan sta je een stuk sneller bovenop de 1874 meter hoge Jenner. Om de doorstroming in het skigebied te garanderen worden ook de stoeltjesliften Mitterkaser en Jennerwiesen vervangen voor 6-persoons stoeltjesliften. Bij het middenstation van de Jennerbahn wordt een nieuw kinderland aangelegd.

Skigebied een seizoen gesloten

Wegens de complete vernieuwing van het liftnetwerk blijft het skigebied tijdens het wintersportseizoen 2017/2018 gesloten. Deze zomer zijn de wandelroutes wel begaanbaar, al dien je wel rekening te houden met omleidingen en afsluitingen. De opening van de nieuwe Jennerbahn staat gepland voor mei 2018, bij de start van het zomerseizoen, die aan de Königsee meer prioriteit heeft dan de winter.

Impressie van het nieuwe bergstation (Foto: © Schönau am Konigssee)

Cijfers en feiten over de nieuwe Jennerbahn

Bergstation: Jenner Lengte: 3320 m
Hoogte bergstation: 1800 m Hoogteverschil: 1170 m
Snelheid: 6 m/s Duur: k. A.
Cabines: 10 personen Capaciteit: 1600 pers./uur
Aantal gondels: 64 Plaats: Skigebied Jenner am Königsee

Praktische informatie over skigebied Jenner

Met een hoogte tussen de 600 en 1800 meter is Jenner am Königssee het hoogstgelegen skigebied van het Berchtesgadener Land. Je hebt hier de beschikking over 11 kilometer aan pistes en vanuit het skigebied heb je een waanzinnig uitzicht op de Königssee en het massief van de Watzmann. Hoogepunt van het skigebied is de 7 kilometer lange Jenner afdaling, die tot de langste van de Oostalpen behoort.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.