30 april 2017 door Marco in 'Alpenweer'' | 2 Reactie(s)

alpenweer

De winter is min of meer over, althans, het actieve seizoen is voor de meeste skigebieden officieel voorbij, of loopt ten einde. Toch heeft moeder natuur ons de afgelopen weken getrakteerd op een flink pak sneeuw en eerlijk is eerlijk, die sneeuw hadden we best wat eerder willen zien. In dit laatste wintersportbericht blikken we terug op het afgelopen seizoen. In grote lijnen hebben we heel aardig kunnen skiën, maar we hadden vaak ook hulp nodig van de techniek. Dit was wel behoorlijk plaatsgebonden, want echt eerlijk verdeeld was het niet met de sneeuwval.

Wintersport in seizoen 2016-2017

Het was een poosje flink spannend. Zou er tijdens de kerstdagen wel sneeuw liggen? Op sommige plaatsen kwam het meer dan goed, maar dat was niet overal zo. Vooral in de Dolomieten in Italië viel vrijwel geen sneeuw. Omdat het wel koud was, konden de sneeuwkanonnen prima hun werk doen. Tussen kerst en de jaarwisseling viel er vooral aan de noordflank van de Alpen verse sneeuw. In het zuidelijk deel van Het Massief was het juist vaak zonovergoten. Prima natuurlijk voor de zonaanbidders, maar voor liefhebbers van een dikke laag verse sneeuw, viel het toch wel tegen. Ook na de jaarwisseling bleven de verschillen groot. Aan de noordflank van de Alpen viel een flink pak sneeuw, maar zodra je de Brenner over was, bleef daar niets van over. In de Dolomieten bleef het nog lang tobben met sneeuw. Zelfs laat in januari moesten de Dolomieten het nog hoofdzakelijk met kunstsneeuw doen. Het blijkt echter dat Italianen meesters zijn in het maken van kunstsneeuw. De pistes lagen er namelijk fantastisch bij en hielden het ook makkelijk vol gedurende een week skiën.

Weinig sneeuw in december 2016

Het beeld in december was alles behalve winters in veel skigebieden

Flinke sneeuwdumps het afgelopen seizoen

Begin februari ging het dan eindelijk wel sneeuwen, ook in de Dolomieten. Zodat het tijdens de krokusvakantie echt lekker wit was. Tijdens de krokusvakantie was het weer wisselend. Bij de start van de eerste vakantieweek, het weekend van 18 en 19 februari, viel sneeuw, wat het verkeer vooral bij de plaats van bestemming parten speelde. De pistecondities waren prima in deze week. Het wisselweekeinde van 25 en 26 februari leverde wat weer betreft weinig extra oponthoud. Het weer bleef sterk wisselend, ook na de krokusvakantie. Sneeuwdumps van begin maart in Zwitserland en Frankrijk zorgden voor verse sneeuw, maar ook voor een hoog lawinegevaar. Opsommend viel er in de Franse Alpen meer sneeuw dan normaal. In Oostenrijk was het allemaal vrij gemiddeld en in de Dolomieten en in Italië viel het een beetje tegen.

Sneeuw in Flaine

De sneeuw was niet helemaal eerlijk verdeeld afgelopen winter

Veel kans op lawines

Het afgelopen jaar zijn we regelmatig opgeschrikt door dodelijke slachtoffers bij verschillende lawines. We hadden dit seizoen op veel plaatsen te maken met een heel onstabiel sneeuwdek. Lange droge perioden, die al dan niet koud verliepen, werden afgewisseld met sneeuwval. De verschillende sneeuwlagen hechtten hierdoor slecht aan elkaar, wat het gevaar op lawines groot maakte. Natuurlijk worden de gebieden waar je de geprepareerde pistes treft goed gecontroleerd, maar off-piste skiën was dit seizoen toch tamelijk link.

Mooie dag

Er waren ook genoeg dagen met fijne sneeuw en een strakblauwe lucht

Dit was het laatste Alpenweer van dit seizoen. Vanaf november houden we je weer op de hoogte van de actuele weersituatie in de Alpen. We wensen je een hele fijne zomer!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen