Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zacht en zo nu en dan sneeuw tijdens Pasen

9535 - Alpenweer: zacht en zo nu en dan sneeuw tijdens Pasen (1)

Na het zeer zachte weer van de afgelopen dagen in de Alpenlanden waarbij de maxima vaak ruim boven de 20 graden uitkwamen, zien we nu op de weerkaarten meer gematigde temperaturen voor het paasweekend. De vorstgrens die zich ophield rond de 2800 meter daalt de komende dagen en de sneeuwvalgrens ligt dan zondag rond 1200 meter. De sneeuw heeft veel te lijden gehad onder de hoge temperaturen van de afgelopen dagen en op veel plaatsen zijn de skicondities flink achteruit gegaan. De komende dagen wordt er wel neerslag verwacht maar een dik pak sneeuw zien we ook dit weekend niet vallen.

Voorlopig nog zacht

Tot het weekend is het feitelijk nog steeds vrij zacht. De maxima liggen in Zwitserland en Oostenrijk tussen de 15 en 20 graden. Vandaag zijn er zonnige perioden afgewisseld met wolkenvelden, morgen vallen er vooral in de middag buien langs de noordflanken van de Alpen. De meeste buien vallen in Oostenrijk. In Zwitserland blijft het grotendeels droog. Boven de 1700 meter valt wat sneeuw. Vrijdag klaart het geleidelijk op en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Bij een overwegend matige westenwind kan het kwik weer oplopen naar zo’n 16 tot 18 graden. In het zuiden en westen van Zwitserland is het ronduit zonnig en kan met wat föhn de 20 graden worden behaald.

De dalen zijn groen, maar de pistes liggen er nog prima bij in Montafon

Paasweekend wat sneeuw in de bergen

Het paasweekend heeft wisselvallige trekjes. Zaterdag trekt de west tot noordwestenwind aan en ontstaan er weer een paar buien, vooral in de tweede daghelft. Boven de 1500 meter kan weer wat sneeuw vallen. De maxima liggen rond 16 graden. Zondag, eerste paasdag, begint vrij bewolkt maar naarmate de dag vordert breekt de zon vaker door. Lokaal kan een bui vallen. De sneeuwgrens daalt tijdelijk nog iets, tot zo’n 1200 meter. Maandag, tweede paasdag stijgt het kwik weer iets en gaat ook de sneeuwgrens weer omhoog.

Een winters beeld in skigebied Die Tauplitz

Winter voorbij?

Op de kalender is de winter zeker voorbij, maar de weerkaarten houden de deur nog op een kier. Volgende week zijn er wat signalen voor het op gang komen van een noordwestelijke stroming. In dat geval wordt er weer beduidend koudere lucht naar de Alpen gestuwd waardoor de sneeuwkansen in de loop van volgende week weer groter worden. Of het zover gaat komen is nu nog afwachten, het is slechts een van de vele oplossingen. Toch is het wel een reden om winters weer nog niet helemaal af te schrijven.

Een zonnige dag in Warth - Schröcken (Ski Arlberg)

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.