Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: iets kouder en hier en daar sneeuw

9507 - Alpenweer: iets kouder en hier en daar sneeuw (1)

Het wordt de komende dagen wat frisser in de Alpen, met name aan de noordflank en in Frankrijk. Daarbij is er kans op wat sneeuw, overigens niet overal tot in de dalen. Vrijdag heeft alleen Oostenrijk mogelijk nog wat neerslag, in het westelijk deel van de Alpen schijnt de zon al weer. Het kwik gaat ook weer omhoog richting en in het weekeinde. Met het oplopen van de temperaturen neemt in het weekeinde de kans op een regen- of onweersbui in de bergen weer toe.


Woensdag vaak wolken

De zon heeft het vandaag moeilijk in de Alpen, maar echt veel neerslag valt er niet uit de wolken. Er kan in Zwitserland een enkele bui vallen, met een sneeuwgrens net onder de 1500m. In Oostenrijk lijkt de kans op neerslag wat kleiner. Frankrijk houdt het nagenoeg droog. In Italië wordt het droog, maar in de Dolomieten kan vooral in de ochtend en aan het begin van de middag nog wel regen en sneeuw vallen. Het nul-graden-niveau ligt iets onder de 2000m, maar aan de zuidkant van de Alpen, met uitzondering van de Dolomieten, wel een paar honderd meter hoger. In de dalen loopt het kwik op naar een graad of 15.

En flinke laag verse sneeuw in Val di Vassa

Tijdelijk kouder

Er komt een zwakke noordweststroming opgang, waardoor het kwik tijdelijk wat daalt. Daarmee daalt ook de sneeuwgrens, die ligt vrijdag rond de 1000m. Overigens blijft het in Italië en Frankrijk droog. Maar in Zwitserland valt wat neerslag, met name in het oosten en in Oostenrijk zien we vooral in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland wat regen en sneeuw. In Oostenrijk daalt de sneeuwgrens plaatselijk zelfs naar 800m. Waar sneeuw valt kan de verse laag oplopen tot tussen 10 en 20 centimeter. Overigens kan het kwik aan de zuidflank van de Alpen al weer wat verder oplopen door föhn.

Ook de Zillertal Arena heeft een flink pak verse sneeuw mogen ontvangen

Kwik weer omhoog

Het koudere weer is van korte duur, want vrijdag zien we van het westen uit al weer zachtere lucht over de Alpen trekken. Dat gaat samen met een opdrogende atmosfeer. Dat betekent dat in het weekeinde de zon vaak volop schijnt en daarbij loopt het kwik in de dalen op tot meer dan 20 graden. Het nul-graden-niveau stijgt tot boven de 2500m. Met deze hogere temperaturen ontstaan in de middag wel stapelwolken en die kunnen met name zondag en dan vooral in de Franse Alpen, uitgroeien tot een regen- of onweersbui.

Het sneeuwt in Val Gardena

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.