Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel zon en in het weekend neerslag

8523 - Alpenweer: veel zon en in het weekend neerslag (1)

Een hogedrukgebied zorgt voor rustig en zonnig weer in de Alpen. In elk geval tot het begin van het weekend. De temperatuur ligt daarbij wel hoog, zeker in de dalen kan het makkelijk 15 tot 20 graden worden. De vorstgrens ligt overdag vaak boven de 2500 meter. Ook morgen en vrijdag is het nog aardig weer in de meeste gebieden. Vanaf het weekend gaat er wel wat veranderen. Het hoog maakt plaats voor een westelijke stroming met storingen die over de Alpenlanden gaan trekken. Dat levert bewolking en neerslag op. In de dalen is dat overal regen, maar vanaf 1500 meter is weer kans op sneeuw.

Veel zonneschijn en zeer zacht

In de ochtend kan er vandaag wat hochnebel in de dalen voorkomen, maar die lost geleidelijk op. Het is vervolgens overal zonnig weer. Alleen in Oostenrijk trekken wat wolken vanuit het noordwesten over, waarbij aan de noordflank misschien een klein beetje neerslag valt. De kans daarop is echter vrij klein en de neerslagkans verdwijnt helemaal in de middag. De vorstgrens stijgt 's middags naar 2500 tot 2800 meter, met temperaturen die ruim boven de 10 graden uitkomen beneden 1500 meter. Dankzij het sterke hogedrukgebied staat er weinig wind.

Een stralende dag in Cervino Ski Paradise - Valtournanche (Breuil-Cervinia)

Donderdag en vrijdag ook nog fraai

De komende twee dagen verandert er nog weinig in het fraaie weerbeeld. Zeker donderdag schijnt de zon volop en is van neerslag geen sprake. De temperatuur blijft onverminderd op hoge waarden uitkomen van ruim 10 tot 15 graden in de meeste dalen en een vorstgrens die 's middags ruim boven de 2500 meter ligt. Vanaf vrijdagmiddag wordt een verandering in het weerbeeld zichtbaar. In het westelijk deel van de Alpen komt er geleidelijk steeds meer hoge en middelhoge bewolking opzetten. De eerste neerslag valt pas vrijdag laat op de dag.

Het zonnetje schijnt in Madonna di Campiglio

Weekend veel wolken en neerslag

Het weekend staat in het teken van wisselvallig weer. Er trekt veel bewolking over de Alpenlanden en er valt ook enige tijd neerslag. In de dalen is dat regen en vanaf 1800 meter meestal sneeuw. De nadruk ligt vooral op de zuidwestkant, dus de Franse Alpen en in Zwitserland de kantons Wallis en Tessin. De hoeveelheden liggen veelal in de orde 10 tot 20 cm, verder naar het oosten neemt het snel af. In Oostenrijk moeten we waarschijnlijk blij zijn met 5 tot 10 cm in de meeste gebieden. De sneeuwgrens ligt hier wel iets lager, rond 1600 meter.

Het is licht bewolkt in skigebied Silvretta Montafon

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.