Skip to navigation Skip to main content

Spieljochbahn: de nieuwe gondellift in Hochzillertal - Hochfügen

Afgelopen week werd er in het Hochzillertal-Hochfügen begonnen aan een groot project: de vernieuwing van de Spieljochbahn. Snowplaza deelt alvast de eerste beelden met je van dit miljoenenproject dat niet alleen bestaat uit een vernieuwing van de gondel, maar ook de skiverbinding met Hochzillertal staat op de planning. Vanaf de winter 2019/2020 zal de Spieljoch via een moderne 3S-lift de verbonden zijn met de rest van het skigebied van Hochzillertal - Hochfügen. Hierdoor ontstaat er een skigebied met ruim 100 km aan pistes en is de 'familieberg' van Fügen definitief verbonden met de overige afdalingen in de regio.

Modernisering van de Spieljochbahn

In 2016 heeft de Schultz Gruppe het skigebied van Spieljoch overgenomen en hiermee werden zij ook eigenaar van de Spieljochlift. Direct na de overname werden de plannen voor de modernisering van de gondellift concreet gemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om een nieuwe gondellift, maar ook het dal- en bergstation worden volledig vernieuwd. Daarnaast wordt er een nieuw waterreservoir gemaakt en worden er extra sneeuwkanonnen geplaatst. De laatste skidag was vorige week zondag 19 maart en direct daarna is begonnen met de eerste werkzaamheden.

Op de webcam is te zien dat de weg sneeuwvrij is, zodat de werkzaamheden kunnen beginnen

Nieuw bergstation van de Spieljoch

De eerste beelden van het nieuwe bergstation werden vorig jaar al gedeeld. In deze eerste stap van het Spieljoch project wordt ruim 40 miljoen euro geïnvesteerd. In dit bedrag zijn inbegrepen; de nieuwe gondellift, de besneeuwingsinstallatie en een compleet nieuw dal-, midden- en bersgstation van de lift. Het oude bergstation wordt volledig gesloopt en in het te bouwen bergstation komt een nieuw restaurant.

Het nieuwe bergstation van de Spieljoch

Spieljoch dalstation: bijzondere architectuur

Het nieuwe dalstation van de Spieljochbahn zal vooral opvallen door de bijzondere en moderne architectuur. Om dit te realiseren moet de huidige 'Herzalm', een plek waar menig gezellig après-ski feestje plaats vond, wijken voor de nieuwbouw. Oorspronkelijk was er in het nieuwe dalstation ook een après-skibar geplant, maar uiteindelijk is besloten dat er een sportwinkel zal komen en geen plek meer voor een biertje na het skiën.

De nieuwe Spieljochbahn in beelden

© Fotos: besto.at

Er komen 10-persoonsgondels op de Spieljoch

Après-ski maakt plaats voor een sportwinkel in het dalstation

Het nieuwe bergstation van de Spieljoch

Skiverbinding van Spieljoch naar het Hochzillertal

De Spieljoch is onderdeel van het skigebied Hochzillertal-Hochfügen en reikt tot maximaal 2100 meter hoogte. Op dit moment ligt het skigebied iets afgelegen ten opzichte van de rest van de pistes van Hochzillertal. Een gratis skibus verbindt nu beide skigebieden met elkaar. De skibus brengt je naar Hochfügen en van daaruit bereik je de rest van het skigebied dat boven Kaltenbach ligt. De volgende stap is het verbinden van deze beide skigebieden middels een moderne 3S-Bahn. Hierdoor wordt de Spieljoch direct verbonden met het Hochzillertal, zonder de omweg over Hochfügen. De planning is dat de nieuwe gondel - een zogenaamde 'peak-to-peak-lift' al in de winter van 2019/2020 boven het dal zal zweven. Hierdoor zal het korte ritje in de skibus definitief tot het verleden behoren.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.