Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallige wintersportdagen

Vandaag valt er wat neerslag in het oostelijke deel van het Alpengebied. Het is daarentegen droog en redelijk zonnig in de zuidelijke Franse Alpen. Morgen is de neerslagkans eerst vooral aan de zuidkant aanwezig, later volgt ook het westen. De meeste zon en vrijwel droog weer is voor Oostenrijk weggelegd. Na morgen wordt het vaker droog in veel regio's, maar in de Franse Alpen blijft kans op regen en sneeuw. De sneeuwgrens ligt behoorlijk hoog, meestal boven 1500 meter en later in de week zelfs stijgend naar 2000 meter.

Wisselvallig weerbeeld

Vandaag stroomt er tijdelijk iets koudere lucht over de Alpen, de sneeuwgrens ligt tussen 1200 en 1500 meter. In een flink deel van het Alpengebied is het bewolkt en er valt regen en sneeuw in Zwitserland en Oostenrijk. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam houdt de neerslag al snel op. In Frankrijk is het sowieso een stuk beter, daar komt de zon er ook goed bij. In de dalen komt mogelijk nog wat hochnebel voor in de ochtenduren. De vorstgrens ligt vanmiddag ten westen en noorden van de hoofdkam rond 1600 meter, maar in de Italiaanse Alpen een stuk hoger, boven 2000 meter.

Lawinegevaar houdt aan

In een flink deel van het Alpengebied is nog steeds sprake van een verhoogd risico op lawines. De risicograad is meestal matig, niveau 2, maar in het zuidoosten van Zwitserland geldt risicograad 3, dus aanzienlijk. In het kanton Ticino bestaat het gevaar op alle hellingen, in Graubünden vooral de noordhellingen. Omdat er ook nog neerslag valt, onder de 2000 meter vaak in de vorm van regen, levert dit papsneeuw op. Het waait vooral op de hogere pistes soms krachtig, wat resulteert in verwaaide sneeuw die slecht aan de ondergrond is hecht. Dit kan ook leiden tot lawines.

Oberlech (1700 mm)

Weekend opnieuw neerslag

Vrijdag wordt een aardige dag in het Alpengebied. Er valt nauwelijks of geen neerslag en de zon krijgt ook even flink de ruimte. Het is daarbij wel erg zacht, de vorstgrens stijgt overdag tot ver boven de 2000 meter, zelfs boven 2500 meter aan de noordzijde van de hoofdkam. Vanaf zaterdag wordt het wisselvalliger. Er komt meer bewolking en ook gaat er neerslag vallen in de vorm van regen, vanaf 1500 meter sneeuw. Later op zaterdag en zondag wordt de lucht vanuit het noordoosten een stuk kouder. De sneeuwgrens daalt in veel gebieden tot onder de 1000 meter, in de Franse Alpen rond 1200 meter. De nadruk van de neerslag ligt zaterdag op het zuidwestelijk Alpengebied, in de nacht naar zondag is overal kans op sneeuw. Zondag overdag wordt het droger vanuit het noorden.

Saas-Fee, Langflüh (2870 m)

Ehrwalder Alm

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.