Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: dit weekend verse sneeuw

8448 - Alpenweer: dit weekend verse sneeuw (1)

Lagedrukgebieden koersen dit weekend vanaf de Atlantische Oceaan over Denemarken naar Oost-Europa. Het golvende polaire front dat daarbij hoort, bereikt ook zo nu en dan de Alpen, waardoor er neerslag gaat vallen. Tussendoor zijn er droge perioden, maar veel zon wordt er niet verwacht. De omgevingstemperatuur is vrij hoog, waardoor de sneeuwgrens vaak boven 1700 meter ligt. Op een enkele plaats kan wel veel sneeuw vallen. In het noorden van Zwitserland en in delen van Oostenrijk is 50 cm mogelijk.

Vooral zaterdag sneeuw

Later vanmiddag valt er zo nu en dan een beetje neerslag in de noordelijke helft van de Alpen. Door de heersende noordwestelijke stroming, houdt de zuidflank van het Alpengebied het meest droog. Morgen bereikt een actievere storing Oostenrijk en Zwitserland. De sneeuwgrens daalt naar 1600 meter en regionaal is een halve meter verse sneeuw mogelijk. Er moet wel rekening worden gehouden met een flinke wind boven 1700 meter. Daar kan de wind uit het westen tot noordwesten tippen aan storm, windkracht 9 met flinke windstoten.

Het wordt een mooie dag in skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Zondag wegtrekkende neerslag

Zondag trekt de meeste neerslag naar het oosten weg. Achter de frontale neerslag kan nog wel een enkele bui ontstaan. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen breekt de zon door, maar ook de temperatuur loopt flink op. De vorstgrens stijgt naar 2300 tot 2500 meter in de noordelijke helft van de Alpen. Langs de zuidkant kan de vorstgrens tot bijna 3000 meter gaan stijgen. In de dalen kan de temperatuur oplopen naar 13 tot plaatselijk misschien wel 20 graden. De hoogste temperaturen worden in Noord-Italië verwacht.

Het zonnetje schijnt in de Zillertal Arena

Maandag en dinsdag rustig, daarna wisselvallig

Maandag en dinsdag worden twee rustige dagen. De lucht is wel erg zacht, dus skiërs op hoger gelegen pistes zullen de beste sneeuw hebben. Wel daalt de vorstgrens zeer gestaag weer tot onder de 2000 meter op nadering van een storing die in de loop van woensdag het Alpengebied bereikt. Tot die tijd is het rustig weer met zo nu en dan zon. In de dalen ligt het kwik 's middags rond 11 graden, op 1500 meter hoogte is het een graad of 7. Vanaf woensdag is het vaker bewolkt en krijgen grote delen van de Alpen boven 1600 meter weer met sneeuwval te maken.

Een stralende dag in Sölden

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.