9 maart 2017 door Marije in 'Live vanuit de sneeuw''

Live vanuit Morzine: wat een avontuur

Sinds zaterdagavond ben ik in Morzine, in Les Portes du Soleil. Er komen veel berichten vanuit Nederland waarin mensen me vragen of gebieden voorzichtig zijn met al die lawines. En eerlijk is eerlijk, de dame van het Office de Tourisme in Morzine zei ook al dat het behoorlijk gevaarlijk kan zijn om nu de berg op te gaan. De weersomstandigheden zijn heftig en het lawinegevaar is groot. Toch heb ik de afgelopen dagen de stoute skischoenen aangetrokken en ben lekker op avontuur geweest in Les Portes du Soleil, uiteraard veilig op de pistes: het is hier sinds zaterdagavond één groot avontuur.

Boven de wolken schijnt de zon

Als we zaterdagavond aankomen in Morzine regent het. Ik heb echt nog nooit meegemaakt dat het regent bij aankomst dus dat is wel even slikken. De volgende ochtend is het grijs en bewolkt maar zodra we Le Pléney omhoog nemen schijnt de zon. Yes! De pistes liggen er prima bij, ietwat aan de zachte kant maar dat vind ik zelf eigenlijk wel prettig. We doen een koffietje bij onze secret spot La Païka en genieten van de zon. Zodra we ons eten besteld hebben slaat het weer om. Het begint enorm hard te waaien, de menukaarten liggen overal en de stoelen vliegen ons om de oren. Zelfs mijn salade waait later bijna weg! We klikken de ski’s snel weer aan, want het begint ook echt koud te worden. Niet lang daarna begint het te sneeuwen en te stormen. Om 14u gaan we met de staart tussen de benen richting het appartement, waarvandaan we niet veel later zien dat de lift niet meer gaat.

Zon op zondagochtend

Super omstandigheden op zondagochtend

Heftig weertje

Maandag is het nog steeds slecht weer als we de piste opgaan, daarom blijven we weer een beetje in de buurt van Morzine en pakken we wat pistes in Les Gets, Morzine en Nyon. Hoewel de pistes er prima bij liggen, is het niet echt aangenaam skiën in de sneeuwstorm. Als we zin krijgen in koffie en choco Chantilly (al dan niet met een scheutje rum) schuilen we in de eerste de beste tent die we tegenkomen in Les Gets. Als we daarna de dalafdaling naar Morzine pakken begint het te regenen! We komen compleet doorweekt aan bij Le Tremplin onderaan Le Pléney. Rond een uur of 13 sluiten alle liften en begint het echt te stormen en te onweren. We horen later dat er veel mensen vastzaten op de piste, gelukkig waren wij toen al thuis.

Lunch

Als de liften sluiten, is er alle tijd voor een uitgebreide lunch

50 cm verse sneeuw

De volgende ochtend is het wakker worden in winter wonderland! Er is een pak sneeuw gevallen van wel 30 centimeter, in het dorp! Het heeft de hele nacht gesneeuwd en het ziet er niet naar uit dat het binnenkort stopt. Omdat we willen weten hoe het in Avoriaz is pakken we de bus naar de Prodains. Vanuit de gondel kunnen we bijna niks zien dus dat belooft wat… In Avoriaz is het precies hetzelfde als in Morzine, de sneeuw komt met bakken uit de lucht. Er is ook een aantal pistes gesloten. De helft van ons gezelschap besluit naar huis te gaan en mijn zusje en ik hebben de mazzel dat de Coupe du Monde, mijn favoriete piste, nèt opengaat zodra wij de lift uitstappen. Voor freeriders en off-piste fans is het daar (op de piste!) dan één groot paradijs met een verse sneeuwlaag van wel 50 centimeter. We hebben er nog nooit zo lang over gedaan om beneden te komen maar het is fantastisch!

Morzine

Een flink pak verse sneeuw in Morzine op dinsdagochtend

En dan komt de zon door

Lunchen doen we in Les Lindaretes (het geitendorpje) bij La Crémaillere. Als je op zoek bent naar echt lekker eten in royale porties, is dat zeker een aanrader. Reken er wel op dat je voor een lunch met drankje minimaal € 25,- p.p. kwijt bent. Dat vind ik vrij prijzig, maar wij hadden dat in dit geval zeker verdiend! Met ons buikje vol skiën we via Avoriaz terug naar Morzine waar, als we de laatste afdaling maken, de zon ineens begint te schijnen! Snel duiken we de lift in om nog één piste in de zon te doen. Het is ook lekker om niet als een sneeuwpop uit de lift te komen en te kunnen zien waar je skiet; we genieten dubbel.

Diepe sneeuw

Het off-piste gevoel op de piste

IJshockeywedstrijd bijwonen

’s Avonds spelen Les Pionniers van Morzine-Chamonix tegen Strasbourg. Yes, ik heb het over ijshockey! In Morzine is dat dé big deal en wij zijn uitgenodigd om de wedstrijd in het Palais des Sports bij te wonen. Als je ooit de kans krijgt om naar een ijshockeywedstrijd te gaan in een gebied waar dat echt speelt moet je dat zeker doen. Het spel zelf en de sfeer (en het bier), prachtig! Sportief als we zijn hebben we anderhalf uur staan juichen voor ‘ons clubbie’ ‘Les Pionniers, allez!’ Roepen we uit volle borst. Helaas werden we getuige van de degradatie van het team van Morzine-Chamonix: Adieu Les Pionniers…

Ijshockey

Een ijshockeywedstrijd bijwonen is super leuk

Alle hoop op vrijdag

Voor de rest van de week wordt ook niet erg goed weer voorspeld en we hebben alle hoop gevestigd op vrijdag, waar in mijn weerapp een zonnetje staat. Want ook al liggen de pistes er prima bij en kon Morzine zéker wel wat sneeuw gebruiken, ik vind skiën met de zon op mijn bol (helm!) toch het fijnste gevoel dat er is. Ben je deze week aan het skiën in de Alpen, hou het weer goed in de gaten en ga naar huis zodra het begint te stormen. Omdat door het wisselvallige weer de onderlaag van de sneeuw niet stabiel is, is de kans op lawines aanwezig. Hoewel het geen garantie voor 100% veiligheid is, is het toch zéér aan te raden om op de pistes te blijven. Veel plezier!

Genieten in de verse sneeuw

Genieten in de verse sneeuw, terwijl de zon een beetje doorbreekt

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten (kaas!). Een ‘to do’ op haar wintersport bucketlist is Le Mur Suisse.