Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcambeelden: veel sneeuw in aantocht!

De komende dagen komt er vooral in de westelijke helft flink wat verse sneeuw bij. In De Franse en Zwitserse Alpen wordt de meeste sneeuw verwacht. Vooral vandaag en morgen valt er neerslag, vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog. In Oostenrijk is de neerslag vaak wat meer buiig van karakter en valt er pas boven de 1500 sneeuw. Ook staat er veel wind. In de zuidelijke Alpen is het over het algemeen stralend weer met 10 tot 15 graden.


Veel wind

De sneeuw in de westelijke Alpen komt door de stevige westelijke stroming die er staat. De stroming wordt in stand gehouden door lagedruk boven de Noordzee. Het kan met name wat hoger in de Franse en Zwitserse Alpen stormachtig waaien. In combinatie met verse sneeuwval leidt dit tot slechte skiomstandigheden. Op veel plaatsen valt zo’n 20 tot 30cm sneeuw en op de Frans-Zwitserse grens lokaal wel 50cm. Daarnaast blijft het risico voor lawines groot. In de Alpen geldt in de meeste gebieden code 3. Houd de waarschuwingen van de lokale autoriteiten goed in de gaten en blijf op de pistes. Verreweg de meeste lawineongelukken gebeuren ieder jaar weer buiten de pistes.

Besneeuwde bomen in skigebied Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn

Vrijdag en zaterdag genieten

Vrijdag en zaterdag kan er in vrijwel alle skioorden genoten worden van de omstandigheden. In met name Zwitserland betekent dit skiën op een verse lading sneeuw. Ondanks veel hoge bewolking is de zon zeker ook van de partij. In combinatie met zachte lucht betekent dit wel dat de maxima hoog zijn. Temperaturen rond 15 graden zijn geen uitzondering en zaterdag kan het zelfs nog wat warmer worden. In de loop van de dag betrekt het vanuit het zuidwesten en gaat het flink sneeuwen en regenen in de Zwitserse Alpen. De neerslag breidt zich in de avond en nacht naar zondag richting het noordoosten uit.

Ook op de Lärchkogel is flink wat gevallen

Grote drukte op de wegen

Voor veel wintersportliefhebbers zit de vakantie er helaas bijna weer op. Dat betekent veel verkeer richting het noorden. Verkeerscentrales waarschuwen voor grote drukte en vertragingen op de wegen, vanwege terugkerende wintersporters en grenscontroles later deze week. Daarbij kan ook het weer (regen en sneeuw) voor extra vertraging zorgen. Op basis van de huidige weerkaarten is het misschien wel verstandig om voor de neerslag uit te gaan rijden. Dat betekent vrijdagavond of zaterdagochtend de terugreis te aanvaarden, zeker als je in Zwitserland zit waar zaterdag de neerslag het eerst weer wordt verwacht.

Ook in Elmau heeft het lekker gesneeuwd

Een witte wereld in Großarl

De bewolking trekt weg in de Zillertal Arena

Wat een heerlijk beeld!

Stralend weer in skigebied Arabba-Marmolada

Ook Livigno ligt er heerlijk bij!

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.