22 februari 2017 door Gastredacteur in 'Algemeen''

De Bernkogelbahn in het Skicircus

Tijdens het wintersportseizoen gebeurt er van alles in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Miljoenen wintersporters kiezen ieder jaar weer voor een skivakantie in het Glemmtal. Zowel overdag als tijdens de nacht zijn talloze werknemers bezig om de wintersporters een zorgeloze vakantie te kunnen laten beleven. Lena Gerbig nam een kijkje achter de schermen van het Skicircus. Wanneer jij je in de lift stapt om je eerste afdaling te gaan maken, is er al het nodige werk verzet door de werknemers! Van liftpersoneel tot pistebully chauffeurs, voor dag en dauw zijn ze al aan de slag om de start van de wintersportdag weer vlekkeloos te laten verlopen.

04.00 uur: pistes prepareren

Hannes Geisler zit al meer dan 16 jaar achter het stuur van de pistebully. Nog altijd staat hij midden in de nacht vol enthousiasme op om de pistes te prepareren. Tijdens de nacht is er verse sneeuw gevallen en dat betekent dat er niet alleen ’s avonds, maar ook vroeg in de morgen gewerkt moet worden. Hannes Geisler heeft de leiding over acht werknemers en is verantwoordelijk voor de Bernkogel en de omliggende pistes. De pistebully kan maar liefst 5,5 meter piste tegelijkertijd prepareren, weegt 14 ton en verbruikt 250 liter diesel per nacht.

07.00 uur: liftkabel testen

Johann Maurer is operation managers op de Bernkogel. Dit betekent dat hij verantwoordelijk is voor een specifiek gebied en erop toe moet zien dat alle liften en pistes in deze omgeving in orde zijn. Zo wordt de Bernkogel gondel ’s morgens eerst getest zonder dat de cabines aan de kabel hangen. De kabel draait rond om ijs te verwijderen en eventuele problemen te detecteren. Ook de kabelspanning en andere gegevens worden gemeten en ingevoerd in het databoek. Daarnaast worden er ’s morgens met een speciale cabine producten voor de berghutten naar boven gebracht.

Het liftpersoneel voor de pistekaart van het Skicircus

(Foto © Lena Gerbig)

07.30 uur: pistes controleren

De eerste liften gaan open en de werknemers van de bergstations stappen in. Ook Gerd Höller en Robert Schernthaner gaan naar boven. Zij maken onderdeel uit van de pistedienst, die bestaat uit 30 personen. Ieder team is verantwoordelijk voor een eigen deel van het skigebied en voert hier de reddingsacties uit, waarbij eerste hulp verleend mag worden. Daarnaast controleert de pistedienst of er op alle afdalingen veilig geskied kan worden en of alle bordjes nog aanwezig zijn. Drie keer per dag gaan ze over de pistes naar beneden om een controle uit te voeren.

07.40 uur: inzet van sneeuwkanonnen

Op de Bernkogel in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn staan maar liefst 95 sneeuwkanonnen die computergestuurd zijn. Iedere sectie in het skigebied heeft een eigen ‘snow making manager’ die bepaald wanneer, waar en hoeveel kunstsneeuw er geproduceerd wordt. Tijdens het skiseizoen 2016/2017 is al meer dan 3000 kubieke meter water gebruikt voor het produceren van sneeuw. Vanaf halverwege februari worden de sneeuwkanonnen vrijwel niet meer gebruikt. Het einde van het skiseizoen komt alweer dichterbij en de boeren willen op een gegeven moment de Alpenweides ook weer gebruiken voor het vee.

Een pistenbully op de piste aan het werk

(Foto © Lena Gerbig)

07.45 uur: gondels aan de kabel

Christian Rasler werkt al meer dan 25 jaar op de Bernkogel en is vandaag liftbediende. Deze lift bestaat uit 82 gondels die iedere ochtend weer aan de kabel gehangen moeten worden. ’s Nachts staan ze gestald in de kelder van het dalstation, waarna ze een voor een via een lift naar de kabel gaan. Wanneer de lift eenmaal in gebruik is, is Christian verantwoordelijk voor de veiligheid van de wintersporters in de lift. Dit houdt in dat hij ook moet bepalen om de lift te sluiten, wanneer de weerscondities hier bijvoorbeeld om vragen. Op dit tijdstip gaan ook de werknemers van de bergrestaurants en andere voorzieningen naar boven.

08.10 uur: ‘stilte voor de storm’

Hannes Geisler is terug in het dal en stuurt de pistenbully de garage binnen. Ook na het wintersportseizoen is hij hier te vinden, om zich bezig te houden met het onderhoud van de machines. De liften op de Bernkogel zijn vanaf 08.30 uur geopend voor het wintersportpubliek. Het kassapersoneel zit klaar om skipassen te verkopen en iedereen is klaar voor de nieuwe wintersportdag. Om 17.00 uur moeten alle werknemers weer van de berg af zijn, aangezien dan de pistenbully’s weer erop uit gaan om de pistes te prepareren.

Een pistenbully in actie op de berg in het Skicircus

Foto © Lena Gerbig

Het origineel van dit verhaal (Duits) vind je terug op Saalbach.com >

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.