Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: na sneeuw komt zonneschijn

Vandaag en morgen profiteert het Alpengebied van ijskoude, maar tegelijk ook vochtige lucht die is binnengestroomd vanuit het noordwesten. Het is bewolkt en er valt nog een tijdlang sneeuw in een heleboel plaatsen. De nadruk van de neerslag komt geleidelijk wel steeds meer op de oostelijke gebieden te liggen. In de loop van zaterdag wordt het droog en daarna volgen er prachtige wintersportdagen met veel zonneschijn. Vanaf dinsdag is er opnieuw kans op sneeuwval.

Sneeuw in Oostenrijk

Vandaag ziet het er tamelijk grijs uit in een groot deel van het Alpengebied. Op veel plaatsen is het bewolkt en ook valt er nog steeds wat sneeuw in een heleboel wintersportgebieden. We zien wel dat de neerslag zich steeds meer beperkt tot de oostelijke delen van de Alpen, vooral Tirol en Karinthië. De sneeuwgrens ligt veelal onder de 1000 meter en er kan nog rustig 5 tot 10 cm sneeuw vallen tot het einde van de dag. Als de zon doorbreekt in de middag in de Franse Alpen, stijgt daar de vorstgrens naar 1500 meter. In Duitsland zijn de weersomstandigheden ook rustig, maar wel bewolkt in een groot deel van het land. In de middelgebergten valt mogelijk ook een klein beetje sneeuw.

Op de satellietfoto is vanochtend te zien dat opklaringen vanuit het noorden binnenkomen.

Volop zonneschijn op zaterdag

Vanaf zaterdag gaat hogedruk weer overheersen in de Alpen en is het een paar dagen prachtig weer. De zon gaat volop schijnen en daarbij staat er vaak weinig wind. Een nadeel van de zon is dat de temperatuur daardoor behoorlijk kan oplopen. De vorstgrens ligt overdag veelal rond 1600 meter in Oostenrijk tot bijna 2.000 meter in het zuidwesten van de Alpen. Je zal dus echt naar de hogergelegen pistes moeten gaan, om in de vrieskou te blijven. Maar de lucht is behoorlijk droog, dus zelfs met een graad of 2 tot 4 boven nul, blijft de sneeuw wel grotendeels onaangetast. Voor de mensen die afreizen naar de wintersport, of terugkeren naar huis, zijn de omstandigheden onderweg in Duitsland of Frankrijk prima te noemen. Pas in België of in het Ruhrgebied kom je in de bewolking terecht en kan er zelfs wat regen vallen.

Het sneeuwt in Lech am Arlberg!

Na het weekend weer sneeuwkansen

Op zondag wordt de zon een tijdje behoorlijk afgeschermd door hoge bewolking die komt overdrijven, maar er is geen sprake van neerslag. Vooral in de westelijke Alpen komt de vorstgrens in de middag nog wat hoger te liggen. Pas boven de 2.000 meter komt de temperatuur niet in de plus. Maandag is het ook nog redelijk weer, maar er komt wel al geleidelijk bewolking opzetten vanuit het westen in de loop van de middag. In de avond gaat het vervolgens regenen en sneeuwen in de Franse Alpen en in Zwitserland in het westen en noorden. De nadruk voor de sneeuw ligt vooralsnog op Wallis en het Berner Oberland, waarbij de sneeuwgrens rond 1200 meter ligt.

Wolken en sneeuw in de Zillertal Arena

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.