Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zacht, wisselvallig en vrijdag sneeuw

De winter heeft het moeilijk, het weerbeeld blijft de komende dagen in de Alpen wisselvallig en vrij zacht. En dat is iets dat we, zeker nu tijdens de voorjaarsvakantie, liever niet zouden zien. Droge dagen worden afgewisseld met perioden dat er neerslag valt. Vooral vrijdag kan het weer op veel plaatsen slecht zijn als er een actieve storing over de Alpen trekt, die voor regen en sneeuw zorgt. Daarentegen kan de zaterdag wel weer een positieve uitschieter worden met lage temperaturen en sneeuw.

Regen in Duitsland

Op de weerkaarten zien we lagedrukgebieden van west naar oost over de noordelijke helft van Europa trekken. Bijbehorende storingen bereiken soms de Alpen en zorgen dan voor regen en sneeuw. Dinsdag was zo’n dag met neerslag maar vandaag, woensdag wordt het op steeds meer plaatsen droog. In Duitsland daarentegen valt flink wat regen en in combinatie met zachte lucht zullen de condities van de pistes daar sterk verslechteren. De temperatuur ligt ruim boven de 10 graden, en de vorstgrens vinden we pas terug ver boven de 2000 meter.

Het zonnetje schijnt in Livigno

Vrijdag verse sneeuw

Donderdag blijft het in Zwitserland en Oostenrijk op de meeste plaatsen droog. Nog steeds is het erg zacht en heeft de winter het moeilijk. In de avond nadert vanuit het noordwesten een koufront. In de nacht gaat het regenen maar geleidelijk gaat de neerslag over in sneeuw als de vorstgrens daalt tot onder de 1000 meter. In Zwitserland kan dat tot zo’n 20cm verse sneeuw leiden, In Oostenrijk valt waarschijnlijk wat minder. Op veel plaatsen in de Alpen is het lawinegevaar nog hoog (Oranje). Neem geen onnodige risico’s en blijf op de pistes. Controleer voordat je er op uit gaat altijd de lokale waarschuwingen die uitstaan. De afgelopen tijd zijn er buiten de pistes diverse dodelijke ongelukken gebeurd.

Een heldere lucht op de Schneiderkogel

Zaterdag prima skiweer

Zaterdag is het koufront over de Alpen getrokken en klaart het op van uit het westen. Een uitloper van een hogedrukgebied zorgt ervoor dat het weekend waarschijnlijk prima omstandigheden oplevert. Vooral boven de 1500 meter is het ronduit zonnig. Zaterdag ligt de temperatuur in de bergen iets onder het vriespunt, zondag wordt het alweer beduidend zachter met op veel plaatsen maxima boven de 5 graden. Maandag blijft het ook op de meeste plaatsen nog droog en is het aangenaam skiweer. Na maandag is er grote onzekerheid in de verwachtingen. Meest waarschijnlijk lijkt een wisselvallig weerbeeld met op dinsdag en woensdag aanzienlijke sneeuwkansen in het centrale deel van de Alpen.

Prima skiweer in La Thuile (Valle d'Aosta)

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.