20 februari 2017 door Jasper in 'Skitechniek''

Goed skiën kan alleen met goed geprepareerde ski’s. Heb je eigen ski’s dan wil je die dus goed onderhouden. Dat kun je doen door ze na een week wintersporten bij de sportwinkel een kleine beurt te geven. De ski’s worden dan geslepen en gewaxed. De wax die door een machine wordt aangebracht op de ski’s blijft niet heel lang zitten. Na zo’n vier dagen is het optimale glijvermogen van de ski’s verdwenen. Het is daarom aan te raden om halverwege de wintersportweek je ski’s zelf te waxen.

Wat heb je nodig?

Om je ski’s zelf te kunnen waxen heb je een waxijzer en wax nodig. Het is een te raden om ook een set ski-klemmen te gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk. Een waxijzer met ingebouwde thermostaat voorkomt dat je de ski te warm waxt. Het waxijzer dat in deze video wordt gebruikt kost €44,95. Een universele wax kost minder dan €10,-. Je kunt daar een paar ski’s 4 tot 6 keer mee waxen.

Waxijzer en wax

Zelf waxen stap voor stap

Stap 1: Leg de ski’s stabiel, met het zwarte deel (belag) naar boven gekeerd, op een tafel in een geventileerde ruimte.
Stap 2: Stel het waxijzer in op de temperatuur die staat aangegeven op de verpakking van de wax.
Stap 3: Als het strijkijzer warm is druk je de wax er tegen aan en druppel je de wax op het belag.
Stap 4: Gebruik het strijkijzer om de wax egaal te verspreiden. Laat hierbij het waxijzer niet te lang op dezelfde plek staan.
Stap 5: Ga van voor naar achter over het belag en laat de wax goed warm, maar niet té warm worden. Als richtlijn wil je dat de wax, waar je met het strijkijzer over heen bent gegaan, na zo’n tien centimeter weer gestold is.
Stap 6: Schraap met een plastic schraper de wax van de ski’s en borstel de ski uit. Deze stap kun je overslaan en scheelt een hoop werk en heel veel opruimen.

Druppels wax

Biologisch afbreekbare ski- en snowboardwax

Omdat we in deze video de wax op de ski’s laten zitten en deze er tijdens het skiën vanaf skiën, raden we aan om een biologisch afbreekbare wax te gebruiken. Deze is niet schadelijk voor de natuur en werkt net zo goed als een traditionele wax.

Je kunt niet veel fout doen

Je hoeft niet bang te zijn dat je wat fout doet tijdens het waxen van je eigen ski’s. Het enige waar je op moet letten is dat de ski niet te warm wordt. Dit kun je doen door de gesmolten wax op 10 centimeter afstand van het strijkijzer te houden. Daarna zie je de wax weer stollen. Zo weet je dat de ski en de wax warm genoeg zijn geweest om in het belag door te dringen zonder dat de ski te warm wordt.

Wax druppelen op de ski

Laat je ski’s niet uitdrogen tijdens de zomer

Een ski die lang niet gebruikt wordt, droogt uit. Het is daarom verstandig om na de wintersport de ski’s te waxen voor je deze op zolder een jaar weglegt. Hierdoor droogt het belag niet uit en heb je de eerst volgende keer dat je op wintersport gaat een goed glijdende ski.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.