Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcambeelden: sneeuw, zon en koude lucht

De afgelopen dagen is er in diverse delen van de Alpenlanden flink wat sneeuw gevallen. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen is het wisselvallig geweest met lokaal wel een meter sneeuw. Vandaag valt er in Zwitserland opnieuw op veel plaatsen sneeuw. Vooral in de westelijke helft kan nog 10 tot 20 cm vallen, in het oosten valt zo’n 5 tot 10 cm. In de loop van donderdag blijft het geleidelijk weer overal droog.


Hogedruk wordt weer dominant

Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië gaat de komende dagen het weer bepalen in het centrale deel van Europa. Er komt een zuidoostelijke stroming op gang waarin koude maar droge lucht wordt aangevoerd. De zon krijgt na morgen steeds meer kans maar daarvoor moet je wel naar zo’n 1200 tot 1600 meter. In de lagere delen is de kans op nevel, mist en lage bewolking groot. De aangevoerde lucht is fris met maxima van 0 tot 5 graden in Oostenrijk. ’s Nachts vriest het licht of matig. Richting het weekend wordt het weer iets zachter.Vrijdag is er langs de zuidflanken van de Alpen nog een gerede kans op op verse sneeuw. Met name in de Italiaanse Alpen kan zomaar een paar decimeter sneeuw vallen.

Het zonnetje breekt door in Seiser Alm

Gevaar voor lawines

Door de grote hoeveelheid verse sneeuw van de afgelopen dagen is het gevaar op lawines weer toegenomen. In de hogere delen wordt op de meeste plaatsen een code 3 afgegeven. In de loop van de week zal het lawinegevaar geleidelijk afnemen. Blijf de waarschuwingen van de lokale autoriteiten goed in de gaten houden als je de pistes op gaat. Neem geen onnodige risico’s.

Een prachtige dag in Val di Fassa-Carezza

Skiën dicht bij huis

In Duitsland kan ook nog steeds prima geskied worden. Veel verse sneeuw valt er niet maar er ligt nog genoeg. In Willingen en Winterberg ligt nog rond een meter sneeuw en de pistes liggen er goed bij. De sneeuw zal de komende dagen niet verdwijnen, want het blijft koud. Overdag blijft het licht vriezen en in de nachten is het tussen de -5 en -10 graden. In het weekend kruipt de temperatuur overdag langzaam weer boven het vriespunt.

Het zonnetje zit nog achter de wolken bij de Schattberg in skigebied Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Verse sneeuw in skigebied Skiarea Campiglio

Een verse laag poeder in 3 Zinnen Dolomites

Een bewolkte dag in Zauchensee

Witte bomen in de Zillertal Arena

Een witte wereld op de Lärchkogel

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.