Skip to navigation Skip to main content

WK skiën St. Moritz 2017

Wie wordt er in 2017 wereldkampioen skiën? Deze vraag wordt de komende dagen beantwoord in het Zwitserse St. Moritz. Hier vindt van 6 tot 19 februari 2017 het 44e wereldkampioenschap skiën plaats. Op de onderdelen slalom, reuzenslalom, afdaling, super g en supercombinatie, strijden de mannen en vrouwen om de prestigieuze titel. In dit weblog lees je alles over het programma, de pistes, de Nederlandse deelnemers en het skigebied van St. Moritz. Dit is al de vijfde keer dat het wereldkampioenschap alpineskiën wordt georganiseerd in deze Zwitserse bestemming met internationale allure.

Highlights wereldkampioenschap skiën 2017

Nadat 2 jaar geleden Vail & Beaver Creek (USA) het WK skiën organiseerde, keert het evenement voor de 44e editie terug naar Europa. Van 6 februari tot 19 februari 2017 strijden 600 skiërs uit 70 landen om de medailles op de flanken van de huisberg van St. Moritz, Corviglia, in skigebied Engadin St. Moritz. Na een afwezigheid van 14 jaar (2003) keert het evenement terug naar dit luxueuze skioord in Graubünden. Een van de hoogtepunten van het WK skiën in St. Moritz gaat de afdaling bij de heren worden. Deze wedstrijd wordt afgewerkt op een bijzonder steile piste met de beruchte ‘vrije val’. Hier accelereren de skiërs in 7 seconden van 0 naar 140 km/u.

Programma, wedstrijden & data

Het WK alpineskiën begint op 6 februari met een openingsceremonie en duurt in totaal 14 dagen. Op de disciplines afdaling, super g, slalom, reuzenslalom en supercombinatie strijden eerste de dames, en een dag later de heren, om de wereldtitel. Het wedstrijdprogramma is als volgt:

Openingsceremonie: maandag 6 februari 2017
Super G: 7 & 8 februari 2017
Supercombinatie: 10 & 13 februari 2017
Afdaling: 11 & 12 februari 2017
Landenwedstrijd: 14 februari 2017
Reuzenslalom: 16 & 17 februari 2017
Slalom: 18 & 19 februari 2017
Sluitingsceremonie: 19 februari 2017

Piste(s) WK skiën St. Moritz

De wedstrijden worden afgewerkt in skigebied Corviglia in St. Moritz. In de onderstaande kaart staan de diverse wedstrijdpistes op de flanken van de Piz Nair.

‘Vrije val’: in 7 seconden naar 140 km/u

Een bijzondere highlight van de herenafdaling is de ‘vrije val’. Met een hellingspercentage van 100% is dit de steilste startstrook van de wereld. In een tijd van 7 seconden bereiken de skiers een snelheid van maar liefst 140 km/u. Toeschouwers hebben de mogelijkheid om dit spektakel bij de start zelf te aanschouwen.

Drie Nederlandse deelnemers

Tijdens het wereldkampioenschap skiën in St. Moritz komen er drie Nederlandse deelnemers in actie. Steven Théolier is de 26-jarige kleinzoon van Tour de France-winnaar Jan Janssen en komt uit op de slalom. Hij is Fransman van geboorte, maar beschikt ook over een Nederlands paspoort. Ook Stefan Winkelhorst (slalom) en Adriana Jelinkova (slalom en reuzenslalom) hebben zich geplaatst voor het WK.

Engadin-St. Moritz: adembenemend skigebied

Met meer dan 160 pistekilometers en tal van zonnige afdalingen is Corviglia het grootste- en mooiste deelskigebied van Engadin St. Moritz. Corvatsch, Lagalb, Diavolezza, Zuoz en Corviglia tellen samen bijna 350 kilometer aan pistes. De pistes liggen grotendeels tussen de 2000 en 3000 meter, waardoor de sneeuwkwaliteit altijd optimaal is. Het skigebied is met name geschikt voor gevorderde skiërs.

Meer informatie over St. Moritz

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.