10 februari 2017 door Peter in 'Skigebieden onder de loep''

Frankrijk staat bekend om de ellenlange afdalingen en praktische skidorpen. Weinig wintersporters kennen de uitstekende opties voor het shredden in de funparks. Vooral na de opening van het HO5 funpark in Les 7 Laux zijn de faciliteiten enorm verbeterd. De skigebieden beseffen de toegevoegde waarde van een volwaardig funpark, want ook al kost een funpark minimaal €200.000 om te onderhouden, de toestroom van freestylers vangt dit eenvoudig op. Dit zijn de 5 beste funparks in Frankrijk.

#1. Vars (Forêt Blanche)

De funparken van Vars (en Risoul) bieden de meeste diversiteit van de Franse Alpen. In het skigebied Foret Blanche zijn 8 funparken te vinden. De meeste uitdaging zul je vinden in het L’Eyssina park. Deze kickers zijn van Olympische standaard en regelmatig worden hier internationale wedstrijden gehouden. Naast het Eyssina park liggen meerdere kleine parken. Jonge freestylers kunnen terecht in het Kids park en avonturiers komen aan hun trekken in het Totem park. In het Totem park zijn alle obstakels van hout en slide je over een wild west huis. Zelfs aan de vrouwen is gedacht. In het Girly park zijn alle voorzieningen in het roze.

#2. Avoriaz (Portes du Soleil)

De pistes van Avoriaz zijn niet altijd ideaal voor freestylers maar de funparks zijn dat zeker wel. Beginners kunnen hun hart ophalen in het La Chapelle park. Locals noemen dit funpark het ‘baby park’, want er zijn grotendeels eenvoudige kickers en obstakels te vinden. ‘Thrill- seekers’ vind je vooral in het Arare funpark, de kickers zijn middelgroot tot ‘huge’. Ten slotte vind je in Avoriaz het enige 100% natuurlijke funpark ‘Stash’. Dit park (gesponsord door Burton) ligt tussen de bomen, onder de Lindaret stoeltjeslift. De obstakels zijn van hout en de elementen zijn prachtig gedecoreerd.

#3. Les Deux Alpes

Eén van de grootste funparken van Frankrijk vind je in Les Deux Alpes. Dit jaar is de naam veranderd naar Les Deux Alpes Freestyle Land. Voor Freestylers is dit inderdaad een walhalla. Het team van Sylvain Garabos doet er alles aan om te vernieuwen. Er zijn professionele ‘riders’ aangenomen om de ervaring verder te optimaliseren. Er zijn meerdere ‘lijnen’, zodat je op je eigen niveau kunt shredden. In de zomer zijn de wereldwijde freestyle toppers te vinden in het Glacier funpark op 3200 meter.

#4. Tignes

Voor freeriders is Tignes één van de beste plekken ter wereld. Het Nederlands Kampioenschap Freeriden wordt al jaren in Tignes-Val d'Isère gehouden. Wintersporters vergeten daarom de freestyle mogelijkheden wel eens. Dat deze uitstekend zijn bewijst het neerstrijken van de World Cup Halfpipe in 2017. Daarnaast zijn er meerdere funparken in het skigebied van Espace Killy. Voor beginners zijn er 2 ‘Easy Parks’ en the ‘big air’ zul je krijgen bij de rode en zwarte afdalingen binnen het ‘Snow Park Tignes’. Aan de voet van de Carline piste kun je trouwens gratis gebruik maken van de Snowpark Powerade Airbag.

#5. Les 7 Laux

De vreemde eend in de bijt is het funpark van Les 7 Laux. In feite is hier de basis gelegd voor de funparks van Frankrijk. Het bedrijf HO5 is hier begonnen met zijn activiteiten. De drijvende krachten achter HO5 zijn Nicolas Watier en Aurélien Saint Martin, professionele boarders van het eerste uur. Zij hebben in Les 7 Laux hun ideeën bewerkstelligd. In 2003 werd het eerste HO5 funpark geopend en tegenwoordig zijn ze verantwoordelijk voor de funparken van Arêches-Beaufort, Chamonix, Flaine, La Rosière, Les 7 Laux, Les Houches, Les Menuires, Méribel, Morillon, Samoëns, Saint-Gervais, Valmorel en Valfréjus. Ook zijn er parken in de Franse en Spaanse Pyreneeën.

Het funpark in Les 7 Laux is geadopteerd door Oakley en is het paradepaardje van HO5. Nieuwe elementen worden hier getest en elk jaar staat er weer een ‘kick ass’ funpark. Het Oakley 7 Laux park is perfect ingedeeld. Beginners en pro’s worden automatisch gescheiden. Er is zelfs een speciale ‘jib’ zone met meerdere rails achter elkaar. Uniek voor de Franse Alpen.

Welk funpark is jouw favoriet? Of mis je er nog een in deze lijst? Laat het ons weten in een reactie!

Wellicht ben je hier ook in geïnteresseerd:

Na lang zeuren namen Peter zijn ouders hem eindelijk mee op wintersport. Hij was toen 10 jaar. Op zijn 16e leerde hij snowboarden. Daarna reisde hij de hele wereld rond om op de meest bijzondere plekken om zijn board onder te binden, maar hij is ook regelmatig in Frankrijk te vinden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?