7 februari 2017 door Joanne in 'Skigebieden onder de loep''

berghaus bort

Ga je skiën in het gebied van Grindelwald-First, dan kom je vanzelf ook in Berghaus Bort. Er gaat namelijk één gondel omhoog en stap je halverwege uit, dan sta je bij de berghut. Dit chalet is de ultieme combinatie tussen oer-gezellige Zwitserse bergtraditie en hippe, moderne invloeden. Je kan er natuurlijk stoppen voor een warme chocomel. Maar, het is ook dé plek om te overnachten als je wilt skiën bij de Jungfrau. Het is natuurlijk Zwitserland, dus de prijs valt niet mee, maar ik kan niet wachten nog eens terug te gaan. Dit is alles wat ik zoek in een hotel.

Skigebieden van Jungfrau

Als je gaat skiën in het skigebied Jungfrau Region, dan heb je de keuze uit een overdadige hoeveelheid pistekilometers. Drie skigebieden vallen onder Jungfrau, namelijk Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First en Mürren - Schilthorn. Overnacht je in Bort, dan is het gebied van Mürren-Schilthorn eigenlijk te ver weg om te skiën. Maar Scheidegg-Männlichten biedt alles wat een skiër zoekt, die wil worden uitgedaagd. En Grindelwald-First is het toetje op de taart. First, de naam zegt het al, het eerste skigebied ter wereld. Althans, dat claimen ze. Helaas zijn er meerdere gebieden die de titel opeisen. Niemand weet waar nou precies het moderne skiën is ontstaan, maar het is zeker een skigebied dat er vroeg bij was.

genieten in de bergen

Berghaus Bort

Vanuit Grindelwald schommelen we omhoog met de lift. Voor ons opent het panorama van deze bekende bergwereld zich. De noordwanden van Eiger, Jungfrau en Mönch. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn. Dit is de bergwereld waar Bort een pareltje in is. In Berghaus Bort wordt je welkom geheten door Claudia en Bruno. Samen met hun kinderen Nick en Selina runnen zij de hut. Bort is een berghut, maar dan met de klasse van een sterren hotel. Binnen is het modern ingericht met veel hout. De warmte spat er vanaf zonder dat je omkomt van de kleedjes of decoraties. Strak, hout, met af en toe wat staal. Je warmt je bij het houtvuur, je kunt ‘hangen’ aan een lange hoge tafel of je terugtrekken in je eigen kamer. De slaapkamers zijn rustig ingericht, weer met veel hout en strakke, moderne badkamers. Alles wat ik zoek in een hotel!

wandelen naar de hut

Sleeën onder de Eiger

Naast skiën voor de hele familie, van beginners tot experts, kan je in het gebied van Grindelwald-First ook heel goed wandelen. Er zijn een aantal winterpaden geopend. Een aanrader is om de slee mee te nemen. Elke afdaling kan je dan naar beneden suizen. De bus zorgt voor aanvullend vervoer, zodat je niet heen en terug hoeft te wandelen, maar steeds iets nieuws kunt lopen. Vanuit Grindelwald kun je ook het treintje naar Kleine Scheidegg nemen. Bovenop dit plateau begint een sleeroute. Dit is sleeën met berggevoel, je gaat onder langs de wand van de Eiger. Als berg-enthousiast verken ik de noordwand en probeer alle bekende plekken te vinden uit het beroemde bergboek ‘De witte spin’. “He Fosse, zullen we hier een keer op de top staan?” Ja, dat wil hij wel. Ik ook, via de graat misschien, ooit….

genieten van de bergwand

Eten in de hut

En dan terug op de hut. Met zo’n omgeving en zo’n inrichting van de hut zelf, hoop je dat de service en het eten ook daaraan voldoen. En dat is absoluut zo. De kaasfondue die je er kan eten is de beste kaasfondue die ik ooit gegeten heb. Het voelt als een ongekende luxe om hier een paar dagen te mogen overnachten. De bediening is lief en zorgt dat we ons helemaal thuis voelen op de berg.

genieten op een terrasje

in het speelhuisje

met de slee

Als je houdt van skiën, Zwitserland en comfortabel en luxe leven, dan is Berghaus Bort zeker een aanrader om een keer naar toe te gaan! Wanneer ga jij?

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen