Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: ideaal skiweer

Een dik pak sneeuw, weinig wind en temperaturen die winters zijn. De omstandigheden zitten dicht bij optimaal in veel wintersportgebieden. Volgende week wordt het (iets) minder, maar slecht wordt het zeker niet. De sneeuwhoeveelheden zijn over het algemeen prima. Alleen in de echt lage skidorpen, tussen de 400 en 800 meter hoogte, is het soms wat behelpen, maar de koude lucht heeft ervoor gezorgd dat de sneeuwkanonnen ook daar vaak een afdaling tot in het dorp mogelijk maken. Op de hoge pistes ligt inmiddels een heerlijk pak sneeuw van 80 cm oplopend tot soms meer dan 2 meter!

Geen wolkje aan de lucht

Tot het weekend geldt voor alle skigebieden in de Alpen dat de omstandigheden goed tot perfect zijn. Met name in Oostenrijk, Ost-Schweiz, Graubünden, de Dolomieten en Zuid-Tirol is het vaak volop zonnig. Er staat weinig wind en de temperaturen zijn prettig. Onder de 1500 meter komt het kwik 's middags wel even boven het vriespunt uit, maar van dooi zal weinig sprake zijn. Op 3000 meter hoogte blijft het vriezen, maar de combinatie van zon en weinig wind zorgt ook daar voor aangename omstandigheden. In veel skigebieden is het geen straf om 's middags even een terrasje te pakken in de hoogste skihut.

Strak blauwe lucht op de Schneiderkogel

In de Franse Alpen is het minder zonnig

In de Franse Alpen en in Piemonte zijn de omstandigheden minder fraai. Er zijn meer wolken en bovendien kan er wat sneeuw dwarrelen. De hoeveelheden stellen niets voor, maar het zicht kan op de pistes soms wel wat mager zijn. Daarbij waait het ook wat harder. Met name donderdag kan de zuidelijke wind stevig over de bergen blazen. Goed aankleden, want de gevoelstemperatuur is laag, mogelijk zelfs rond -20 graden! Vrijdag neemt de wind weer af, maar de wolken houden de overhand.

Het zonnetje komt door bij de Söllereckbahn in Oberstdorf

Dik pak sneeuw in de Ardennen

De omstandigheden dicht bij Nederland blijven deze week, en ook het komende weekend, prima. Winterberg meldt vanochtend een pak sneeuw van 70 cm en ook in Willingen gaf de meetlat 70 cm aan. Alle pistes zijn uiteraard open. De komende dagen is het daarbij ook nog eens schitterend weer; weinig wind en flink wat zon. Mocht je plannen hebben om te gaan, doe het dan wel de komende dagen, want na het weekend loopt de temperatuur waarschijnlijk op tot rond de 10 graden. In de Ardennen is ook sprake van een echte winterwereld. In de meeste langlaufgebieden liggen tientallen centimeters sneeuw, oplopend tot bijna 50 cm in de Hoge Venen. Ook de enkele skiafdalingen in Waimes, Baraque Fraiture en in de regio Spa zijn open. Voor de Ardennen geldt hetzelfde verhaal als het Sauerland. Wacht niet te lang met je bezoek, want zachtere lucht is onderweg. Vanaf vrijdag begint het 's middags licht te dooien en na het weekend krijgt de sneeuw het echt moeilijk vanwege de oplopende temperaturen.

Een dik pak sneeuw in de Ardennen!

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.