Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: koud, maar na het weekend zachter weer

8119 - Alpenweer: koud, maar na het weekend zachter weer (1)

Een standvastig hogedrukgebied houdt zich de komende week op boven west- en centraal Europa. Hierdoor is het zowel in het Duitse Middelgebergte, als in de Alpenlanden rustig weer. Aan nieuwe sneeuw hoeven we daarom voorlopig ook niet te denken. Het wordt gewoon rustig weer met niet al te veel wind en temperaturen de eerste dagen ruim onder het vriespunt. Kort na het weekend komt er vanuit het noordwesten wel zachtere lucht richting de Alpen, wat tijdelijk voor enige smelt kan zorgen.

Eerst wind en veel kou, daarna zachter weer

Met name aan de noordflank van de Franse- en Zwitserse Alpen kan het vandaag en morgen flink waaien. Op een hoogtevan 1500 tot 2000 meter staat een krachtige tot harde wind die voor sneeuwverstuivingen zorgt en het voor het gevoel ook nog eens onaangenaam koud maakt. Verder naar het zuiden en in de dalen is het beduidend rustiger skiweer. Vanaf overmorgen, waneer de kern van het hogedrukgebied de Alpen langzaam nadert, neemt de wind flink in kracht af. De zon gaat vaker schijnen en het blijft tot zondag vriezen.

Het zonnetje schijnt op de Wildenkarkogel

Lawinegevaar blijft

Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die de afgelopen periode zijn gevallen, blijft op veel plaatsen een lawinewaarschuwing uitstaan. In het hele Alpengebied, met uitzondering van het Salzburgerland en Karinthië, geldt een code oranje voor lawinegevaar. Skiën buiten de pistes is dus ten zeerste af te raden. Het is daarom raadzaam om de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Ondanks dat er de komende dagen geen sneeuw wordt verwacht, blijft het lawinegevaar onverminderd groot.

Besneeuwde straten in Seefeld

Tijdelijk mildere lucht

Na het weekend bereikt zeer langzaam mildere lucht vanuit het noordwesten het Alpengebied. De lucht die afkomstig is vanaf de Azoren, zorgt ervoor dat de vorstgrens tot ongeveer 1500 meter zal oplopen. De hoger gelegen pistes zullen hiervan geen hinder ondervinden, maar in de dalen kan het kwik zomaar oplopen naar waarden tot plaatselijk 10 graden. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen krijgen met zachtere lucht te maken. In grote delen van Oostenrijk blijft de vorstgrens enkele honderden meters lager.

Fijne condities bij de Laerchkogel

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.