Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwrijke periode vangt aan

8028 - Alpenweer: sneeuwrijke periode vangt aan (1)

In de afgelopen weken heeft hogedruk boven Europa ervoor gezorgd dat het vaak droog was in de Alpen. Veel pistes bleven lange tijd groen. De komende periode zorgt een grootschalig lagedrukgebied boven het noorden van Europa voor de aanvoer van koude lucht uit het noorden. Er trekken ook regelmatig storingen over het Alpengebied, waardoor er in de komende 10 dagen vaak sneeuw te verwachten is. Mogelijk dat er over 10 dagen op sommige plaatsen in de Alpen meer dan een meter sneeuw ligt. Ook in het Sauerland kan men op sneeuw rekenen.

Alpen eerst droog, Sauerland soms sneeuw

Een hogedrukgebied met een uitloper over het Alpengebied houdt de storingen uit het noorden nog even op afstand. Zowel vandaag als morgen valt er in het Sauerland boven 200 meter sneeuw, de hoeveelheden zijn echter niet heel groot. Vanaf woensdag, wanneer een lagedrukgebied Polen binnentrekt, bereiken storingen het Alpengebied. Vooral in het Salzburgerland, Ost- en Westtirol en in de Dolomieten sneeuwt het woensdag. Donderdag volgen de Zwitserse en voor een deel de Franse Alpen. Plaatselijk kan 50 totaal centimeter sneeuw vallen.

De sneeuwkanonnen kunnen op veel plaatsen uit na morgen

Vrijdag schitterend skiweer, daarna meer sneeuw

Het hogedrukgebied dat ervoor zorgt dat de komende dagen storingen vanuit het noorden het Alpengebied bereiken, ligt vrijdag met de kern boven Centraal-Europa. Hierdoor is het vooral in de Franse, Zwitserse Alpen en in het westen van Oostenrijk schitterend skiweer. Er staat niet veel wind en er is veel zonneschijn. Zaterdag in de loop van de dag bereikt vanuit het noorden een nieuwe storing het Alpengebied. In het Sauerland valt uit dezelfde storing eerst wat sneeuw wat mogelijk (deels) overgaat in regen. Zondag valt er vooral in de Noordalpen sneeuw.

Vrijdag op veel plaatsen prachtig skiweer

Wisselvallige tweede januariweek

Met een westelijke tot noordwestelijke stroming blijft het ook na het weekend wisselvallig. In het Sauerland valt soms sneeuw, soms regen of soms een mengeling van deze twee. In het Alpengebied is het vaak bewolkt en valt er vooral in het noordelijk deel van de Alpen sneeuw. Wanneer de stroming meer noordwest blijft, maken later in de week de Franse Alpen ook kans op meer sneeuw. In onder andere de Dolomieten is het wat vaker droog, maar de bewolking lijkt te blijven overheersen

Eindelijk krijgen we winterse plaatjes

Handige weerlinks

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.