Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcambeelden: ruim 30 centimeter sneeuw in de Oost-Alpen!

GOED NIEUWS! Er gaat zo’n 30 centimeter sneeuw vallen! Bij het open doen van de gordijnen vanochtend, werden de wintersporters in de oostelijke Alpen aangenaam verrast met een witte wonderwereld. De afgelopen nacht is er aardig wat sneeuw gevallen en ook vandaag gaat dat lekker door. Helaas hebben nog niet alle gedeelten van de Alpen sneeuw mogen ontvangen, maar gelukkig gaat daar in de loop van het nieuwe jaar verandering in komen. De vorstgrens daalt en er gaat vooral in de eerst helft van volgende week sneeuw vallen.

Veel sneeuw in de oostelijke Alpen

De meeste sneeuw is vannacht gevallen in de skigebieden rondom Schladming-Dachstein. Vandaag blijft het lekker doorsneeuwen in Salzburg, Stiermarken en Opper-Oostenrijk. De hemel is bedekt met wolkenvelden die de skigebieden vanaf 600 meter op een flinke laag verse sneeuw trakteren. Er wordt tussen de 20 en 30 centimeter sneeuw verwacht en in het oosten is tot wel 50 centimeter mogelijk. Helaas klaart het donderdag weer op en zullen de sneeuwbuien verdwijnen. Het zonnetje gaat schijnen, maar de temperaturen blijven rond het vriespunt. We zullen vanaf dan moeten wachten tot het nieuwe jaar.

Winterwonderland ... ❄

Posted by Schladming-Dachstein on Mittwoch, 28. Dezember 2016

Verwachte hoeveelheid verse sneeuw:

In het weekend veel zon, daarna sneeuw!

Op dit moment heerst er op veel plaatsen een krachtig hogedrukgebied. Hierdoor krijgen storingen geen kans en zal het zonnetje blijven schijnen. Na het weekend maakt het hogedrukgebied plaats voor lagedrukgebieden die vanuit het zuidoosten Europa binnentrekken. Het wordt een stuk kouder en daarmee neemt de kans op sneeuw flink toe. Vanaf maandag kunnen ook de noordelijke Alpen rekenen op een verse laag sneeuw. De sneeuwgrens daalt dan richting de 800 meter. Er kan dan 30 tot 60 centimeter sneeuw vallen. Ook in de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen kunnen de wintersporters rekenen op enkele tientalen centimeters sneeuw.

Het is donker op de Wildenkarkogel in skigebied Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

En daarna?

Na de eerste helft van volgende week blijft het weerbeeld een beetje onzeker. Het kan zijn dat het hogedrukgebied weer de overhand krijgt, maar door een opdringerige storing boven het noorden van Europa kan dat ook heel anders lopen. Het is dus nog even de vraag of we de eerste week van 2017 afsluiten met een zonnetje, of dat het door gaat met sneeuwen. Voorlopig blijft het lekker koud, dus de vers gevallen sneeuw zal voorlopig nog niet wegsmelten.

Handige weerlinks:

Annaberg - Berghof Wildau

Wat een sneeuw in Annaberg!

Flachau

Dichte wolken en sneeuwval in Flachau

Saalbach-Hinterglemm

Het is wit op de bergen en in het dal van Saalbach-Hinterglemm

Schladming

Bewolkt, donker en sneeuwval in Schladming

Zauchensee

Ook in Zauchensee is alles wit

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.