Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vooruitzichten voor de kerstvakantie

De kerstvakantie nadert met rasse schreden. We gaan daarom vandaag uitgebreid in op de weersituatie tijdens de laatste week van 2016. Hoe liggen de skigebieden er dan bij? Zien we pistes die groen en bruin zijn, of kunnen we ons verheugen op een mooie witte afdaling van top naar dal? De luchtdruk is hoog in de wintersportgebieden. Neerslag stelt daardoor meestal weinig voor, als er überhaupt al wolken zijn. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, de luchtdruk lijkt de rest van het jaar hoog te blijven.

Geen kans op een sneeuwdump

Liefhebbers van verse sneeuw moeten hopen op zwakke storingen die soms het Alpengebied weten te bereiken tijdens de wisseling van het ene hogedrukgebied naar het andere hogedrukgebied. Lichte sneeuw is de komende weken dus wel mogelijk. Zit je de weerkaarten af te speuren naar een echte sneeuwdump, dan kan je daar beter mee stoppen. De kans dat dat tussen nu en eind december gebeurt, is erg klein

Meeste sneeuw in Piemonte en Aosta

Toch is de situatie niet overal dramatisch. De hoge pistes van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië hebben een mooie laag sneeuw. Het dikste pak sneeuw ligt in Piemonte en Aosta. Daar ligt op de toppen 100 tot plaatselijk 180 cm sneeuw. Onder de 1500m wordt het sneeuwdek snel dunner. Ook in de Franse Alpen ligt veel sneeuw op de hoge pistes. Val Thorens meldde vanochtend 135 cm, Morzine zelfs 170 cm. Een afdaling tot in het dal is echter niet altijd mogelijk. Vaak is de sneeuw onder de 1500 meter helemaal weg.

Klik hier om naar de sneeuwhoogtes in de Alpen te gaan >

Valtournenche (IT), Bec Carré, 2896 meter

Sneeuwcondities Oostenrijk

In Oostenrijk ligt op de hoge pistes 50 tot 100 cm, ook dat is uiteraard genoeg om heerlijk te skiën. Onder de 1500m wordt de situatie snel slechter. Aangezien Oostenrijk veel skigebieden heeft die laag liggen, zijn de mogelijkheden hier dus enigszins beperkt. Toch hoef je niet je vakantie af te zeggen. Het lijkt de komende twee weken vaak droog te blijven, maar de temperatuur is wel dalende. De sneeuwkanonnen kunnen dus maximaal aan de slag. Boven de 1000m hoogte zal de kunstsneeuw toch voor sneeuwpret zorgen en als het meezit lukt dat ook op lagere hoogte.

Toch een verrassing?

Bovenstaande is het meest waarschijnlijke scenario. Maar, het weer kan natuurlijk altijd verrassen. Dat wat nu nog een kleine kans heeft in de weermodellen kan uiteindelijk toch de werkelijkheid worden. De eerste kans op serieuze sneeuwval ontstaat dan vlak voor kerst. Een (storm)depressie koerst via de Atlantische oceaan naar Noorwegen en als de storing dicht bij Schotland komt te liggen, dan kunnen de bijbehorende neerslaggebieden op 23 en 24 december misschien de Alpen bereiken. De kans erop is dus klein, maar we blijven dit scenario wel goed in de gaten houden.

Oberlech

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.