11 december 2016 door Joanne in 'Tips'' | 2 Reactie(s)

Wintersport fotografie: tips voor de mooiste actiefoto’s

Kun je nog je vakantie van vorig jaar herinneren; de zonbeschenen sneeuwlandschappen, de steile pistes en de coole acties? Herinneren kun je het nog wel, maar op de foto’s zie je het niet terug. De stoere actie op die pikzwarte piste ziet er maar sloom uit. De uitzichten lijken nogal grauw. Een goede vakantiefoto is bedoeld om te zien hoe leuk het was. Maar dan moet het er natuurlijk wel gaaf uitzien! Flitsende skiërs fotograferen in de bergen is net even anders dan een kiekje van een zomervakantie aan het strand. Hier enkele tips om jouw kiekjes om te toveren naar gave actieshots!

#1. Kies je moment

Over het algemeen is het makkelijker om mooie foto’s te maken bij goede foto omstandigheden. Zeker als je fotografeert met een mobiel of een compact-camera. Een helder blauwe lucht geeft meer contrast dan een grauwe of mistige lucht. Contrasten zijn met goed weer in de sneeuw heel hard. Een lage zon geeft mooie diepe kleuren en minder harde schaduwen. Het is vaak de moeite om een mooie plek voor foto’s op het juiste tijdstip te bezoeken en dan een hele serie foto’s te schieten. Dan hoef je niet elke keer te hannesen met je handschoenen en je mobiel.

#2. Fotografeer dichtbij

Voorkom dat je een serie foto’s maakt, waarbij iedereen die je kent een zwart stipje in de verte is. Een helling met allemaal zwarte stipjes is niet heel boeiend. Spreek dus af in de groep dat je even vooruit skiet en op een goede plek gaat staan. Dan kan de groep één voor één dicht langs komen skiën en staat iedereen er goed herkenbaar op. Voorkom dat er andere skiërs in beeld komen. Dat leidt af van de actie.

Fotografeer dichtbij

#3. Draag kleurige kleding

Felle kleuren doen het goed op de foto. Juist met skiën hebben veel mensen wel felle skipakken of helmen. Draag die vooral als er foto’s gemaakt gaan worden, je staat er direct veel flitsender op.

#4. Actie-poseren mag

Als je op de juiste plek en op het juiste moment klaarstaat voor foto’s én iedereen ziet er goed uit, dan is daar het moment om die ultieme actieshots te maken. En dan mag je best de boel ensceneren. De fotograaf staat klaar en als groep sta je zo’n 30 meter hoger. Precies genoeg om vaart te maken en die ene perfecte bocht te skiën. En als die net goed op de foto staat ben jij die perfecte skiër. Zet dit fors aan, niets is te gek! Onthoud: een spectaculaire val is ook een geweldige foto.

Actie-poseren mag

actiefoto wintersport

#5. Goede achtergrond

Ga liggen in de sneeuw! Als je zelf een laag standpunt in neemt ziet de persoon er groot en indrukwekkend uit. Het onderwerp steekt zo ook uit boven de horizon, waardoor de achtergrond niet alleen wit is. Zorg ook dat je van de zijkant fotografeert. Spreek af met je actie-poseerders dat ze voorbij skiën! Daardoor krijg je een betere achtergrond. Je staat bovendien veiliger. Je kan iets overdrijven met de hellingshoek door de camera te kantelen. Doe dit niet teveel, dan valt het op.

#6. Actie-foto-app

De meeste camera’s hebben veel instellingsmogelijkheden. Het is de moeite om thuis die verschillende opties te bekijken. Interessant voor actiefoto’s in de sneeuw zijn met name de sneeuwstand en continu opnames. MotionShot (iOS, Android) is een app die speciaal voor actiefoto’s ontwikkeld is. MotionShot zorgt ervoor dat je een hele serie foto’s op één beeld krijgt. Dat ziet er spectaculair uit.

Actie-foto-app

#7. Schiften, schiften, schiften

Stel er zitten vijf goede foto’s in je serie van de vakantie…. Als je je vrienden en familie de overige vijftig shots ook laat zien zijn ze allang afgehaakt. Ook al zijn die foto’s belangrijk want ze laten het beeld van de vakantie zien. Niet slim om deze ook te tonen als het geen goede foto’s zijn! Dus heb je vijf goede foto’s; laat ze die vijf foto’s zien en je bent een geweldige fotograaf én skiër.

Iedereen kan spannende foto’s maken. Zorg dat je er bewust tijd voor maakt. Kies een zonnige dag uit, zoek een mooie plek en trek je beste outfit aan. Maak een fotosessie met veel foto’s, zowel veraf als close up. En je zult zien dat je op foto zomaar een betere skiër wordt!

Wintersport fotografie

Reactie(s)

door Talitha op 12 december

Dank je Joanne, echt goeie tips! Gaat er misschien dit jaar iemand geloven dat de ski vakantie ect spectaculair was. Ik heb meestal zulke suffe foto's, waarbij je geen diepte ziet.door Thijs - Webredactie Snowplaza op 14 december

Succes alvast met fotograferen Talitha! Je zal zien dat het echt werkt!Laat een reactie achter

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen