13 december 2016 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Langlaufen Oberstdorf

Langlaufen en Oberstdorf zijn voor elkaar gemaakt. Rond het meest zuidelijke dorp van Duitsland liggen 75 loipekilometers die zijn verdeeld over 10 routes. Wie wil kennismaken met de langlaufsport is hier aan het goede adres, maar ook ervaren langlaufers kunnen hier uit de voeten. Zeker wanneer je weet dat hier ieder jaar ook een etappe van de FIS Tour de Ski wordt georganiseerd. De loipes worden zorgvuldig geprepareerd en bovendien kan 10 kilometer worden voorzien van kunstsneeuw. Zo kan er al vroeg in het seizoen worden gestart met langlaufen. In dit weblog alles over langlaufen in en rond Oberstdorf.

De basis van het langlaufen

Regelmatig zie je ze door het besneeuwde landschap schuiven, langlaufers. Nieuwsgierig hoe het is om zelf op deze lange, smalle latten te staan? Oberstdorf is de ideale plek om eens kennis te maken met deze Nordische sport. Er worden regelmatig kennismakingscursussen georganiseerd, waarbij je van leenmateriaal wordt voorzien en de basisbeginselen leert. Ook zijn er speciale langlauflessen waarbij er dieper op de techniek wordt ingegaan.

Groot loipenetwerk

De meeste loipes zijn met elkaar verbonden en strijken zich uit over de complete gemeente en zijdalen. Door de goede connecties kan je op tal van punten beginnen met langlaufen en hoef je niet eerst een beginpunt op te zoeken. 75 kilometer aan loipes zijn geprepareerd voor de klassieke stijl, 55 kilometer is ook begaanbaar voor skaters. Bij heuvels en afdalingen zijn de loipes verbreed tot maximaal 15 meter. Daarnaast zijn er diverse loipes die zijn voorzien van meerdere sporen. 10 kilometer van de ‘WK-loipe’ kan worden voorzien van kunstsneeuw. De 1 kilometer lange loipe in het langlaufstadion Ried wordt 3 dagen per week (di-wo-vrij) van 17:00 tot 20:uur verlicht.

Groot loipenetwerk

Kennismaken met biathlon

Heb je de eerste meters op de langlaufski’s gemaakt en ben je klaar voor wat meer actie? Iedere dinsdag kun je je ook wagen aan biathlon. Er wordt op een afstand van 10 meter zowel staand als liggend geschoten met een lasergeweer. Zo krijg je een realistische beleving van biathlon en ervaar je hoe het is om te schieten met een verhoogde hartslag. Voor € 21,- kun je, inclusief leenmateriaal, een uurtje oefenen.

Loipetips Oberstdorf

  • Oberstdorfer Rundkurs: 8 km, 35 hoogtemeters, afwisselende loipe ten zuidwesten van Oberstdorf
  • WM loipe: 10 km, 61 hoogtemeters, pittige loipe met enkele steile stroken
  • Loipe an der Halde: 2 km, 11 hoogtemeters, ideale loipe voor families en beginners
  • Rundkurs Rohrmoos: 10 km, 72 hoogtemeters, sneeuwzekere loipe met prachtige natuur

Loipetips Oberstdorf

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen