Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: hogedruk zorgt voor rustig weer in de Alpen

Een krachtig hogedrukgebied zorgt deze dagen voor rustig weer in de Alpen. Kernen boven Groot-Brittannië en West-Europa zorgen veelal voor een noordwestelijke stroming waarin koude en droge lucht wordt aangevoerd. De komende dagen wordt er dan ook geen neerslag van betekenis verwacht. Zeker ook omdat het hogedrukgebied later in de week meer het centrale deel van Europa opzoekt.


Geen sneeuw wel veel zon

Sneeuw wordt vrijwel niet verwacht de komende dagen, maar hogerop zijn de wolken ook schaars. Met andere woorden: het is veelal stralend weer boven de 1500 meter. Lager is er kans op hochnebel en mist, die vaak pas in de middag doorbreekt. Dat het fris is blijkt wel uit de maxima, het is zo'n 5 graden 's middags in Oostenrijk en Zwitserland. 's Nachts vriest het licht of matig. De lage temperaturen zijn ideaal voor de vele sneeuw die vorige week is gevallen. Na het ernstige lawineongeluk afgelopen weekend is er momenteel nog steeds een waarschuwing voor lawinegevaar in de zuidelijke Alpen van Zwitserland. Van Zermatt tot Bosco staat op het moment van schrijven (dinsdagochtend) nog code oranje uit. De verwachting is dat de kans op lawines gaandeweg de week zal afnemen.

Stralend weer in Flachau

In Oostenrijk mogelijk wat sneeuw

Woensdag verandert er niet veel in het weerbeeld. In het noordoosten van Oostenrijk komen wel meer wolkenvelden als er een storing langs trekt. Neerslag wordt echter niet verwacht. Na een nacht met lichte- tot matige vorst wordt het overdag 0 tot 8 graden. Onder de 1000 meter blijft de kans op hochnebel en mist groot. Donderdag en vrijdag neemt in de noordoostelijke helft van Oostenrijk de kans op wat neerslag toe. Boven de 500 meter kan er sneeuw vallen, maar het zijn geen grote hoeveelheden. In het westen van Oostenrijk en in Zwitserland is er ruimte voor de zon boven de 1000 meter. Het is 's middags rond de 5 graden.

Bovenop de berg in Zermatt

Aanhoudend rustig

In het weekend zien we op de weerkaarten weinig veranderingen van betekenis. Het is overwegend zonnig en fris weer. Volgende week blijft hogedruk het weer rond de Alpen domineren. De sneeuw zal dus vooral van de sneeuwkanonnen moeten komen.

De sneeuwkanonnen staan aan in Mounterdorf

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.