Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: meter(s) sneeuw voor de zuidflank

Een depressie boven Frankrijk zorgt voor een stevige zuidelijke stroming over de Alpen deze dagen. De aangevoerde lucht is zacht en vochtig en dat betekent veel regen en sneeuw aan de zuidflank van de Alpen. Vandaag staat er ook nog een zeer sterke föhn aan de noordzijde met op hoogte stormkracht en zeer zware windstoten. De Südstau zorgt vandaag aan de zuidflank van de westelijke Alpen voor veel neerslag. Plaatselijk kan daar een meter sneeuw vallen boven de 2000 meter. In de dalen gaat het zeer hard regenen.

Stormachtige föhn

De regen en sneeuw kan voor overlast zorgen en er staan daarom ook waarschuwingen uit. Aan de noordzijde staat vandaag weer een stormachtige föhn met lokaal windstoten tot 150 km/uur. In de loop van de dag zwakt de wind iets af. Na vandaag neemt de kracht van de Stau weliswaar af, maar de zuidelijke stroming blijft zachte lucht tegen de Alpen pompen waardoor het ook na vandaag nat blijft. In Oostenrijk valt er veel minder neerslag, maar is het wel vaak bewolkt.

Sneeuwgrens op 2000 meter

Woensdag is het Föhneffect een stuk minder aanwezig maar de neerslaghoeveelheden aan de zuidflank van de Alpen worden nog niet minder. Opnieuw kan er op hoogte een pak sneeuw vallen. Onder de 2000 meter valt de neerslag als regen en kan er weer overlast ontstaan. Meer dan 100 mm is geen uitzondering. De temperatuur ligt rond 10 graden, maar in föhngebieden kan het wederom 15 tot 20 graden worden. In Oostenrijk is het rond 15 graden en zien we een afwisseling van zon en wolken. De dalen zijn gevoelig voor mist.

Val Thorens

Rest van de week weinig verandering

Ook de rest van de week blijft de zuidelijke stroming de Alpen domineren. De belangrijkste weermodellen berekenen nog steeds veel neerslag voor de zuidelijke Alpen in Zwitserland. Tot en met zaterdag valt er dagelijks neerslag, vaak in grote hoeveelheden. De meeste neerslag wordt tussen Zermatt en Lugano verwacht. In Oostenrijk neemt vanaf vrijdag de neerslagkans toe. De neerslag valt daar vrijwel overal als regen. Van koud weer op de lagere niveau's is voorlopig geen sprake.

In veel dalen is de sneeuw alweer verdwenen (Davos)

Donkere wolken boven Lech

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.