21 november 2016 door Joanne in 'Reisverslagen''

Slapen op de berg aan de piste: Hofgasteinerhaus

We zitten boven op onze koffers. Nog even wachten en dan gaat het laatste tandrad treintje van de dag. Daarin mogen we gratis mee. Eén andere familie reist mee. Steil omhoog gaat het en al snel zien we in de diepte Bad Hofgastein liggen. Dit dorp ligt in het skigebied Gastein in Oostenrijk. In het dal liggen Dorfgastein, Bad Hofgastein, Bad Gastein en verderop Sportgastein. Maar in het dal ligt geen sneeuw. We stappen over op een grote gondel en zwiepen verder omhoog. De wereld wordt wit: sneeuw. Deze kerst overnachten we in het Hofgasteinerhaus.

Bagagevervoer

Boven kijken we om ons heen. Waar moeten we nou eigenlijk naar toe? We stuiten op een oude, afgeschreven piste bully. Deze blijkt op ons te wachten. Achterop is een soort hok gebouwd. Onze bagage blijkt ook boven te zijn en we helpen mee om die in dat hokje te slepen. De meereisende familie blijkt Hongaars. Met zijn allen mogen we mee met dit knarsende oude besje. Wat een feest. Fosse wil dolgraag voorin en ik prop me naast hem in de cabine. De Hongaren proppen zich achterin bij de koffers.

Bagagevervoer

Pret in de pistebully

Je kan naar de hut wandelen en al snel wou ik dat ik daarvoor gekozen had. Die pistebully’s kunnen heel steil. Maar dat is dus heel eng! In slow motion duiken we de diepte in. Wow, dat is slikken! Ik ben dit niet gewend en het voelt of we elk moment de berg afglijden. En dat doe ik liever op ski’s….Het kraakt en het knarst. Het voelt als een dollemansrit al gaan we, geloof ik, niet heel hard. Ik zet me schap, maar het voelt of ik naar voren eruit ga rollen. Fosse giert het uit. Hij vindt het geweldig. En om eerlijk te zijn; ik geniet mee. Wat een verrassing, deze vakantie is nu al geslaagd.

Kerstboom in de hut

Warm welkom

Het is een warm welkom bij de hut. Onze ski’s brengen we naar een schuurtje. We zien direct dat het de enige ski’s zijn. Gaat die andere familie niet skiën? De Hongaarse familie blijkt elk jaar mee te komen helpen in de hut. En waar zijn anderen? Het is kerst! De hele familie is in de bar. Met de oude vader van de huttenwaard erbij. Die rookt er een sigaretje. We hebben een eigen kamer in deze berghut. Hij is heel knus, met twee stapelbedden en een waskraantje. Maar belangrijker, met uitzicht over een wit berglandschap. En dat terwijl in het dal alles nog moet wennen aan de winter. Op deze hoogte slapen we ’s nachts een diepe slaap.

Magisch moment

Na het ontbijt trekken we op het terras onze skischoenen aan. Het zonnetje warmt onze gezichten en die extra trui laten we maar thuis. We klunen 5 meter omhoog. Dan kunnen we via een off-piste paadje op de piste komen. De piste is gladgestreken en verleidt ons tot de eerste grote harde bochten. We hebben de piste werkelijk helemaal voor onszelf. Snel omhoog, zodat we nog twee keer, ruim carvend de wereld voor ons zelf hebben. Dit magische moment wil ik de hele vakantie, maar voor vandaag is het voorbij. Als we de andere kant afdalen blijken er inmiddels meer mensen te skiën. Morgen weer zo’n magische start.

Magisch moment

Hangbrug

Omdat deze kerst prachtig weer met zich meebrengt lunchen we af en toe buiten in het zonnetje. Bij de Stubnerkogel is een nieuwe attractie gebouwd. Een flinke hangbrug. Die moeten we natuurlijk even bekijken. Daar vlakbij staan de bankjes in de sneeuw. Lopend over de brug voelen we ons een beetje Tarzan en Jane, maar waarschijnlijk komt hij beter tot zijn recht in de zomer. Net voorbij de brug zijgen we neer op een bankje voor onze lunch. Deze kerst in Gastein is puur genieten in het zonnetje.

Hangbrug

Skiën in Gastein

Rond het skigebied van Gastein zijn de meeste pistes voorzien van sneeuwkannonen en dat komt goed uit. De winter is deze kerst nog amper op gang gekomen. De pistes van Schlossalm en Stubnerkogel liggen aan elkaar vast en vanuit de hut skiën we daar dan ook het meest. Vanaf de Stubnerkogel moet je een korte maar heel steile, ijzige piste terug naar Schlossalm nemen. Het lijkt wel een kegelbaan. Boven aan de helling nemen we de piste eerst maar eens in ons op. Er liggen wel heel veel mensen op de grond. We kiezen de minst steile route uit, maar schrikken toch even van een onverwachte ijsplaat. Het loopt goed af.

Skiën in Gastein

Kerst in een berghut

Onze berghut is een eenzame kerststal boven op een berg. Drie familie’s komen samen in deze kerststal; de familie van de huttenwaard, de Hongaren en wij. In de eetzaal staat een kerstboom. Aan het kerstdiner wordt extra aandacht besteed. Tijdens het kerstdiner brandden de kaarsjes. Iedereen staat rond de kerstboom en zingt een kerstliedje. Wij zingen ‘Oh, dennenboom’ en worden overtroffen in de psalmenpracht die van de Hongaren komt. Deze kerst vormen wij een gelegenheidsfamilie.

Kerst in een berghut

Wil je genieten van de sneeuw en zoek je een rustige kerst, dan ben je welkom in het Hofgasteinerhaus. Deze hut heeft wellicht niet het beste eten, maar de hartelijkheid van de mensen maakt dat meer dan goed. Slapen op hoogte, uitzicht op sneeuw en bagage in de pistebully, deze berghut biedt warmte en avontuur.

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen