Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwkansen in de Alpen nemen toe

Tot het weekend blijft het nog redelijk zacht en zien we nog geen winterse neerslag in de kaarten, maar in het weekend worden de bordjes verhangen en nemen de sneeuwkansen spectaculair toe. Koude lucht dringt vanuit het noorden op en vanaf maandag kan er lokaal veel sneeuw gaan vallen in met name Zwitserland. De komende dagen zien we boven het centrale deel van Europa nog wat voorzichtige hogedrukinvloeden. Het weerbeeld blijft rustig en er is nog vaak genoeg ruimte voor de zon.

Een glimp van de winter

Later op woensdag neemt de bewolking vanuit het noorden toe als een staartje van een storing boven Oost-Europa voor wat neerslag zorgt boven de Alpen. Lokaal kan er in de hogere delen dan wat sneeuw vallen en in de avond wordt het duidelijk kouder en daalt het nulgradenniveau tot zo'n 1400 meter. Vrijdag stijgt het kwik weer als er zachtere lucht stroomt over de Alpen. De kans op nevel en mist is groot en het nulgradenniveau stijgt weer richting 2000 meter.

Koudere temperaturen tijdens het weekend

In het weekend wordt het weerbeeld beduidend wisselvalliger in Zwitserland. Bewolking overheerst en er valt soms regen. De sneeuwgrens daalt naar 1400 meter. In Oostenrijk blijft het weerbeeld vriendelijker, hoewel de nevel- en mistkansen groot zijn. Zondag wordt het nog iets kouder en daalt het nulgradenniveau tot onder de 1000 meter in Oostenrijk.

De Matterhorn kan wel eens een flink pak sneeuw te verwerken krijgen begin volgende week.

Begin volgende week veel sneeuw?

Begin volgende week is de verwachting erg onzeker, maar wel zeer interessant. Er zijn diverse modellen die voor maandag en dinsdag flink wat sneeuw berekenen in de Alpenlanden. Daarbij koelt de lucht ook nog flink af, waardoor de sneeuw al vanaf zo'n 500 meter kan blijven liggen. Vooral op de hogere pistes in Zwitserland en het westen van Oostenrijk is het niet uitgesloten dat er lokaal meer dan een meter sneeuw valt, een prima basis om het seizoen mee te beginnen.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.