18 oktober 2016 door Gastredacteur in 'Lijstje''

13x lekkere Schnapps in Tirol

Door: Caroline Vlietstra. Zeg je Oeroude traditie

Sinds 2013 heeft Noord- en Osttirol zijn eigen zogenaamde ‘Schnappsroute’, maar er wordt al eeuwen gebrouwd. Ben je in de bergen, geniet je dagelijks van een goede ‘Obstler’ en wil je naar de bron van dit drankje? Breng dan een bezoek aan een van de brouwers. Ze vertellen je vol trots over hun beroep. Alle brouwerijen hebben hun eigen familierecept. Jarenlang hielden ze dit geheim, maar sinds de Schnappsroute doen ze toch een boekje open. Leuke bijkomstigheid; ze laten al die verschillende smaakjes natuurlijk maar al te graag proeven. Bel of check eerst even de site, want ze willen graag vooraf weten hoeveel dorstige wintersporters ze kunnen verwachten. Prost!

#1. Lech am Arlberg: Lechtaler Haussegen

Het begon allemaal toen Mario Huber op de Elbigenalp in 2004 een distilleerderij kocht. De liefde voor het Schnappsvak sloeg al snel over bij zijn vrouw Melanie. De twee werden zo goed in het vak dat ze in 2009 al een prijs voor hun drankje in de wacht sleepten. Ben je in Lech am Arlberg, dan kun je de twee aan het werk zien in de Lechtaler Haussegen. Elke dinsdag is de distilleerderij open voor publiek.
Lees meer over Lechtaler Haussegen >

Lechtaler Haussegen, Lech am Arlberg

Mario en Melanie van Lechtaler Haussege in Lech am Arlberg

#2. Tiroler Overland: Kofler Obst

De brouwerij van Klaudia en Heinz Kofler ligt in het zonnige Prutz op 900 meter hoogte in Tiroler Oberland. De ligging en het klimaat zorgen elk jaar weer voor een perfecte oogst. Voor degene die niets van alcohol willen weten; Klaudia en Heinz Kofler maken ook de heerlijkste jam. Bel voor meer informatie naar: 0043 - 5472 2797. Of stuur een mailtje naar: [email protected] of [email protected]

#3. Tiroler Oberland: Familie Gspan

Zo’n 1000 meter boven zeeniveau, in het dorpje Pfunds, groeien de fruitbomen van Peter Gspan. En hij is trots op zijn tuin! Door de koude nachten en de vele zonuren in de zomer rijpen deze vruchten als rijpe appeltjes (en peren) aan de bomen. En dat zorgt natuurlijk weer voor de beste schnapps.
Lees meer over de Familie Gspan >

#4. Imst: Schiechtlhof Farm

In Imst runnen het echtpaar Peter en Andrea Schiechtl de Schiechtlhof branderij. Dit bedrijf is al meer dan 200 jaar in de familie. Het meest trots is de familie op de meer dan 100 jaar oude fruitbomen. De bomen geven elk jaar tonnen aan fruit en hebben hun dienst dus wel bewezen. Voor meer informatie kun je bellen naar 0043 - 66473558213 of mailen naar [email protected]

#5. Innsbruck / Amras: Familie Nagiller

In het midden van Innsbruck staat de oude boerderij van Anton Nagiller. Van de oude mais opslagschuur hebben de brouwer en boer een proefkamer gemaakt. Een plek waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.
Lees meer over Hof Bauer >

#6. Rietz: Mair's Beerengarten

Het bessenparadijs van de familie Mair ligt in Rietz. In 1980 kochten Martina en Martin Mair een verlaten boerderij en bouwden het, samen met hun twee zoons Markus en Stefan, om tot een brouwerij. Zoon Markus is een bessenexpert en kiest daarom zijn bomen uit met zorg. En dat proef je…
Lees meer over Mair's Beerengarten >

#7. Inzing: Obstbau Draxl

Lambert Draxl ziet zichzelf als een Schnapps filosoof. Deze brouwer in Inzing vindt dat als je lekkere ‘eau-de-vie’ wilt kunnen brouwen, je een speciaal karakter nodig hebt. “Werk met totale toewijding, neem de tijd en wees nooit gestresst. Pas dan krijg je lekkere Schnapps.”
Lees meer over Obstbau Draxl >

#8. Wipptal: Haus Hörtnagl

Op een hoogte van 1300 meter, in de vallei van Navis, naast de Brennerpas, heeft Frans Hörtnagl zijn brouwerij. Deze destilleerder begon thuis met het opzetten van een keteltje, maar breidde al snel uit. In 2010 verbaasde deze nieuwkomer op de markt de Schnappsliefhebbers met zijn lekkere lijsterbessen drankje.
Lees meer over Haus Hörtnagl >

#9. Hall-Wattens: Hubert & Verena Strasser

Maar een paar minuutjes rijden vanaf de stad Innsbruck ligt de brouwerij van Hubert en Verena Strasser. Net boven Absam pronkt hun mooie boerderijwinkel en destilleerderij. Het bedrijf is al in de familie sinds 1772. Het brouwen zit de familie in het bloed; het stel is de 10de generatie.
Lees meer over Hubert & Verena Strasser >

#10. Wildschönau / Oberau: De Steinerhof

De beroemde kruidige Schnapps van Josef Thaler staat bekend om zijn gezonde werking. Voel je een griepje opkomen, ga dan even langs bij Josef Thaler in Wildschönau - Oberau en drink een witte biet Schnapps, gedistilleerd sinds midden 18de eeuw. Om dit drankje een gewone ‘Schnapps’ te noemen is eigenlijk een belediging. Deze eau-de-vie is goed voor alle kwalen.
Lees meer over de Steinerhof >

Bietenschnapps - wildschonau - de steinerhof

#11. Oosttirol: Binterhof Farm

Omgeven door drieduizenders ligt het distilleerbedrijf en boerderij van Albert Schmider. De Binterhof boerderij is van generatie op generatie overgegaan en gebouwd naar de stijl van Virgen met hoge witte muren en donkerbruine houten balken. Elke Obkircher heeft maar een missie: altijd de best mogelijke kwaliteit leveren in eer van haar familie.
Lees meer over de Binterhof Farm >

#12. Oosttirol: Kuenzhof Farm

Achter de hoge bomen in het Drautal dal ligt een klein dorpje verscholen; Dölsach. In kleine dorpje vind je Kuenzhof boerderij. Hermann en Martina Kuenz zorgen samen met hun zoons en dochters voor deze boerderij met fruitbomen en distilleerderij. Hermann: “Drink onze Schnapps en je proeft hoe ooit het paradijs gesmaakt moet hebben.”
Lees meer over de Kuenzhof Farm >

#13. Kufstein: Albert Schmider

In Ebbs vind je het bedrijf van Albert Schmider. Een vakman die vindt dat alle goede zaken des levens tijd kosten. Zo ook Schnapps. Hij laat de ingrediënten voor zijn lekkere drankje soms meer dan een jaar rijpen. Zijn eigen favoriet is pruimenschnapps: Kriacherlbrand. Hij kan er je alles over vertellen.
Lees meer over Albert Schmider >

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen