17 oktober 2016 door Joris in 'Opmerkelijk''

Op wintersport in... Kirgizië

Afdalingen maken op de flanken van de Himalaya? Overnachten in een traditionele yurt? Snowboarden langs rode rotsformaties? Het zijn niet de eerste gedachten die bij je opkomen als het gaat over wintersport.Toch behoort skiën in Kirgizië ineens tot de mogelijkheden. Peter Hofman van Stichting Ryce Travel heeft een uniek concept bedacht om de wintersport in Kirgizië te ontwikkelen. Hierbij maakt hij het voor jou mogelijk te wintersporten in dit bijzondere land én helpt hij de plaatselijke bevolking, ontwikkelingshulp tijdens je wintersport dus!

Loftrompet over Kirgizië

Kirgizië ligt voor 70% boven de 3000 meter, de sneeuwval is uitzonderlijk en de hoogste bergtop meet 7439 meter. De Kirgiezen zijn ongelooflijk gastvrij, de mensen zijn vol van zelfspot en het eten is verrukkelijk. Het land zorgt voor stabiliteit in Centraal Azië, het zet grote stappen om een vrije democratie te worden en je kunt er visumvrij naartoe reizen. Peter steekt direct de loftrompet op over Kirgizië.

Zware winters na de val van de Sovjet Unie

Maar, na de val van de Sovjet Unie had Kirgizië grote moeite om te overleven. Het kapitalisme en de privatisering van bedrijven was slechts winstgevend voor een kleine groep mensen. Prijzen stegen en tegenwoordig leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Het gebrek aan natuurlijke hulpbronnen, lage temperaturen, weinig economische activiteit en slechte infrastructuur zorgen ervoor dat de lokale inwoners het juist in de winter zwaar hebben.

Zware winters na de val van de Sovjet Unie

Peter Hofman wilde iets terug doen voor de vriendelijke bevolking

Peter Hofman, de oprichter van Stichting Ryce Travel, werd gegrepen door de enorme gastvrijheid van Kirgizië. "In 2012 ben ik zelf met de auto naar Kirgizië gereden en het viel me op dat ondanks de beperkte middelen, de mensen altijd voor je klaar staan. Ze delen alles wat ze hebben en voelen dat als een verplichting. Na een paar maanden rondreizen voelde ik het als een verplichting om iets voor deze mensen terug te doen".

Verbeteren van de wintersportfaciliteiten

De afgelopen 4 jaar bestond die hulp vooral uit het verbeteren van de wintersportfaciliteiten. "We hebben ski’s, snowboards en kleding ingezameld. Na een moeizaam transport over de weg (7500 km) met onverklaarbare verkeersovertredingen, omgekochte douaniers en ontbrekend asfalt zijn twee skiverhuur winkeltjes geopend in het dorpje Karakol. Later hebben we een yurt kamp gebouwd, een paardenmanege gesteund en voorlichting gegeven. We hebben zelfs een uitwisselingsproject georganiseerd met Val Thorens in Frankrijk".

Verbeteren van de wintersportfaciliteiten

Jij een ongelooflijk vette ervaring, zij een bron van inkomsten

Sinds vorig jaar biedt stichting Ryce Travel volledig verzorgde wintersportreizen aan naar Kirgizië en Kazachstan. Het verblijf is bij lokale families. De wintersport is avontuurlijk met sneeuwscooter droppings, Russische sauna's, Karaoke avonden en overnachting in traditionele yurt. De winst uit deze reizen gaat naar lokale projecten om het (wintersport)toerisme verder te ontwikkelen. Alles met het motto: Jij een ongelooflijk vette ervaring, zij een bron van inkomsten.

Les Menuires heeft stoeltjesliften gedoneerd

Het wintersportgebied is heel anders dan in Europa. Het skigebied van het dorpje Karakol is weliswaar het beste van Centraal Azië, toch zijn er niet meer dan 30 km aan geprepareerde pistes. Acht jaar geleden heeft het Franse Les Menuires meerdere stoeltjesliften geschonken en daarop draait het skigebied nu. Het hoogste punt van het skigebied ligt op 3100 meter en de afdalingen gaan tot 2200 meter. Het hoogteverschil is dus wel aanzienlijk."Daarnaast zijn er vele off-piste afdalingen mogelijk", voegt Peter toe. "Met zelf opgeleide gidsen verkennen we de mooiste routes".

Het verblijf is bij lokale families

Après-ski met Russische housemuziek

Verwacht geen hossende menigtes in Kirgizië. De après-ski zoals in Oostenrijk is compleet afwezig. "We doen meestal nog een biertje onderaan de piste. Daar is een restaurant met barbecues waar shashliks worden geroosterd. Hier luisteren we verplicht naar Russische housemuziek en wachten we tot de zon achter de bergen verdwijnt. ’s Avonds gaan we bijvoorbeeld naar een natuurlijke warmwaterbron. Omringt door prachtig natuurschoon proosten we dan met een drankje in het Kirgizische ‘zwembad’. Oja, we hebben ook nog een Karaoke avond in een lokale kroeg. Dat is altijd hilarisch".

Sneeuwscootertochten

Afgezien van wintersporten in het skigebied zijn er meerdere activiteiten. "Je gaat natuurlijk niet naar Centraal Azië om te skiën op 30 km piste. Daarom maken we op 2 dagen gebruik van sneeuwscooters. Zij zetten ons af op bergtoppen in de omgeving. Afhankelijk van het niveau van de deelnemers maken we verse afdalingen in verse sneeuw. We hebben een tijdelijk tentenkamp gebouwd waar we verse thee schenken en broodjes serveren. Iedere afdaling komt weer uit bij dit tentenkamp".

Sneeuwscootertochten

Overnachten in een yurt kamp

Met dezelfde sneeuwscooters gaat de groep naar een yurt kamp in de Ak Suu vallei. Hier hebben ze samen met een lokale partner 3 yurts geplaatst (yurts zijn traditionele Kirgizische tenten die door de oorspronkelijk nomaden worden gebruikt). Sinds afgelopen winter is daar een Russische sauna bijgekomen. Na de sauna spring je in de ijskoude rivier naast het kamp. Op de laatste dag worden de ski’s achterop paarden gebonden. "We zitten zo’n drie uur op een paard en lopen gestaag naar 2800 meter. Het voelt alsof je in ‘wilde westen’ bent, het is verlaten en de rode rotsen doen denken aan Arizona of Utah. En dan hebben we bij zonsondergang nog een spectaculaire afdaling voor de boeg".

Overnachten in een yurt kamp

De toekomst

Op de vraag hoe Peter de toekomst van Stichting Ryce Travel voor zich ziet antwoordt hij: "Ons doel is om mensen unieke ervaringen te bieden en dat te combineren met ontwikkelingshulp. Het heeft geen zin om producten of geld naar Kirgizië te sturen. Ze denken daar alleen aan vandaag. Na de eerste levering van ski’s hoorde ik na een paar maanden dat alles verkocht was. De eigenaar wilde graag kinderen krijgen bij zijn vrouw maar dat lukte niet. Er was een IVF behandeling nodig en de verzekering (die ze daar niet hebben) betaalt dat niet voor je. Toen heeft hij alle ski’s verkocht. Nu is het eigendom verspreid over meerdere eigenaren. Ze bepalen samen de toekomststrategie. Gelukkig heeft hij een half jaar geleden een gezonde zoon gekregen trouwens".

Geen winstoogmerk

"Ons idee is om mensen uit hun comfortzone te halen. We kunnen zoveel leren van andere culturen en ideeën. Het toerisme in Europa is vooral winstgevend voor grote tour-operators. De lokale economie wordt er maar amper mee gestimuleerd. Wij willen geen winst maken en kunnen dat trouwens ook niet als stichting. Zo kunnen we de reis betaalbaar houden en houden we geld over om lokale toeristische projecten te steunen".

Geen winstoogmerk

Ben je geïnspireerd geraakt door dit project? Heb je iets bij te dragen wat betreft materiaal of wil je een avontuurlijke wintersport boeken? Kijk dan op rycetravel.com

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen