2 augustus 2016 door Gastredacteur in 'Live vanuit de sneeuw', Reisverslagen''

Live: zomerskiën op de Hintertuxer Gletscher

Door: Marlene
“Skiën? Heb je wel naar buiten gekeken? De zon schijnt, het is zomer! Wie denkt er nu aan skiën!”, dat is de reactie die ik kreeg van familie en vrienden, toen ik vertelde dat ik een weekend naar Oostenrijk vertrok om te gaan skiën op de Hintertuxer Gletscher. Maar is het eigenlijk wel zo idioot om te gaan skiën, terwijl de rest van Europa aan het strand van de Middellandse zee ligt? Hoogste tijd om het eens van dichtbij mee te maken: ik ga skiën in de zomer!

Hintertuxer Gletscher: een kleine 20 km aan pistes geopend

De Hintertuxer Gletscher is het enige skigebied in Oostenrijk dat 365 dagen per jaar geopend is. Natuurlijk is het skigebied een stuk kleiner in de zomer, maar zelfs dan zijn er altijd nog 11 liften die draaien. In het skigebied zie je vooral gevorderde wintersporters en wedstrijdskiërs. Zeker voor de laatste groep is het belangrijk het hele jaar door in de sneeuw te trainen. Maar toch zie ik op de 18 km pistes ook nog wel enkele families en zelfs toerskiërs genieten van de zomersneeuw.

Mijn eerste indruk: het is echt zomer

Als je beneden in het dal staat, is het bijna niet te geloven dat je bovenop de berg kan skiën. De vogeltjes fluiten, de weiden staan vol bloemen en het ruikt overal naar barbecue. Het is dan ook een vreemd gezicht als je ineens wintersporters, gehuld in gekleurde hardshells, met ski’s op hun schouder voorbij ziet lopen. Ze hebben slechts één doel met deze temperaturen: zo snel mogelijk bij het dalstation komen en met de lift omhoog. Het is namelijk behoorlijk zweten onder die skihelm.

Mijn eerste indruk: het is echt zomer

Hintertuxer Gletscher in de zomer: bijzondere aanblik

Het is bijzonder om de sneeuw onder je skischoenen te horen kraken als het hartje zomer is en de bergen om je heen vooral groen zijn. De pistes lopen als witte aders tot aan het middenstation. Direct naast de afdalingen wordt de sneeuw afgedekt met folie, om het tegen de zonnestralen en smelten te beschermen. Rechts en links liggen de massieve rotswanden. Hoewel het er totaal anders uitziet dan in de winter, is de omgeving hier in de zomer minstens net zo imposant.

Hoe is de sneeuw in de zomer?

Verwacht in de zomer geen zachte poedersneeuw en dik besneeuwde pistes. Wil je echt genieten van mooie afdalingen, dan moet je ’s ochtends zo vroeg mogelijk bij de lift zijn. De eerste lift naar de Hintertuxer Gletscher draait om 08.15 uur en rond die tijd vind je goed geprepareerde en harde pistes. Hierna voel je de sneeuw, uur na uur, zachter en natter worden. Zeker op zonnige dagen gaat dit proces soms erg snel. De zon wint het dan rap van de koele lucht op grote hoogte.

Hoe is de sneeuw in de zomer?

Gegarandeerd spierpijn

Eén ding is zeker: wie in de zomer gaat skiën krijgt absoluut spierpijn! Dit komt niet alleen doordat je spieren niet gewend zijn te skiën in de zomer, maar vooral door de ‘zware’ sneeuw. Hoe later op de dag, hoe meer inspanning je moet leveren om door deze zware massa te sturen. Als de sneeuw echt te nat en te zwaar is geworden, is het heerlijk om nog even te lunchen bij het Tuxer Fernerhaus. Een goede wintersportlunch (Schnitzel!) gaat er ook in de zomer prima in. In het dal is zelfs nog een après-skibar geopend. Als dat geen wintersport in de zomer is…

Webcam Hintertuxer Gletscher

Meer informatie over de Hintertuxer Gletscher

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt