Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: In het weekeinde tijdelijk kouder

7153 - Alpenweer: In het weekeinde tijdelijk kouder (1)

Vandaag is het even rustig, maar het wordt wisselvalliger op vrijdag en in het weekeinde. De aangevoerde lucht is eerst nog tamelijk zacht, met temperaturen tot 20 graden in de dalen. Na het passeren van een koufront, wordt het tijdelijk weer kouder op zaterdag en zondag. Het is allemaal natuurlijk erg relatief, want in dit jaargetijde hoeven we geen diep winterse omstandigheden meer te verwachten.


Vrij aardig lenteweer

In het Alpengebied wisselen wolken en zon elkaar af. In Oostenrijk zijn de wolken eerst nog tamelijk dik en valt er lokaal nog een bui. In de loop van de dag wordt de lucht wat droger en verdwijnt de neerslag. De temperatuur ligt 's middags rond 8 graden op 1500 meter, met 10 tot 15 graden in veel dalen. Voor vorst moeten we klimmen naar ruim 2000 meter. De wind waait vaak zwak of matig, maar op de hogere toppen in het oosten eerst nog krachtig. Later vandaag gaat de wind wel luwen. Al met al toch aardig weer in veel gebieden.

Morgen tijdelijk nog wat zachter

Vrijdag wordt er eventjes nog wat zachtere lucht aangevoerd, de temperatuur haalt dan 10 graden op 1500 meter en de vorstgrens komt rond 2500 meter te liggen. In de ochtend is er daarbij nog zon in het oostelijk Alpengebied, vooral in de Dolomieten en in Oostenrijk. Al snel raakt het bewolkt vanuit het westen en volgt er neerslag. Tot de avond ligt de nadruk daarbij wel op de Zwitserse kantons en het zuiden van Duitsland. In Oostenrijk valt de neerslag vooral 's avonds en in de nacht naar zaterdag. De sneeuwvalgrens ligt eerst rond 2000 meter en zakt geleidelijk naar 1600 meter.

Koudere lucht na passage koufront

In het weekeinde stroomt koudere lucht vanuit het noordwesten over het Alpengebied uit. De temperatuur ligt overdag rond 5 graden op 1500 meter, de vorstgrens ligt veelal rond of iets onder de 2000 meter. Het ziet er verder wisselvallig uit. Een neerslaggebied trekt in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend over Oostenrijk naar de noordelijke Balkan en Oost-Europa weg. Later op de dag volgen echter weer buien in Zwitserland. Op zondag trekt een nieuw neerslaggebied vanuit het west/noordwesten vooral de noordelijke Alpen. De sneeuwgrens ligt dan rond 1500 meter.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.