Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: een wisselvallige week in de Alpenlanden

Deze week kenmerkt zich door af en toe zon en soms ook enkele buien. Sneeuw valt er niet meer tot in het dal, in het algemeen pas vanaf 1000-1500m. Tussendoor is er ruimte voor zon. De zon komt het best uit de verf aan de zuidflank van de Alpen, waar de kans op buien ook minder groot is. De temperatuur loopt geleidelijk op, vooral donderdag kan het met de nodige föhn echt warm worden. In Zwitserland bijvoorbeeld zien we dan in de dalen 18 tot 23 graden! Met de lente die in aantocht is komt de winter langzaam ten einde in de Alpen. Deze week valt er echter nog prima te skiën op de pistes.

Buien maar niet overal

De zon komt vandaag af en toe tevoorschijn. De kans op zon is het grootst in de Beierse Alpen en in Oostenrijk. Op andere plaatsen komen vaker wolken voor en er vallen enkele buien. Van Italië, over Zwitserland tot in Frankrijk treffen we dit weer, met een sneeuwgrens tussen 1200 en 1600m. De wind steekt flink op in de Franse Alpen en aan de noordwestkans van de Alpen in Zwitserland. Rond de toppen wordt het echt minder prettig, met mogelijk liftafsluitingen.

Wisselvalligheid blijft

Dinsdag is het vooral aan de noordflank van de Alpen wat wisselvallig. Er is af en toe zon, maar er komen ook stapelwolken voor, met enkele buien. Daarbij sneeuwt het vanaf ongeveer 1200m. In Oostenrijk ligt de sneeuwgrens iets hoger. Frankrijk en Italië houden het waarschijnlijk droog en in deze landen heeft de zon ook net iets meer ruimte. Woensdag trekt er weer een zwakke storing over. Het lijkt er op dat de hoofdkam de activiteit in tweeën splitst. Op de hoofdkam blijft het zo goed als droog, maar zowel aan de noord als de zuidflank van de Alpen is de kans op regen en sneeuw groter. Overigens is het geen dump of zo; de hoeveelheden zijn zeer beperkt en er is ook af en toe zon.

Zeer zachte donderdag

Donderdag wordt het föhnig. Er is zon, en op de meeste plaatsen blijft het droog. Daarbij kan het kwik in Zwitserland oplopen tot tussen 18 en 23 graden. Ook in Oostenrijk treffen we deze hoge waarden en is het volop lente. Dit lenteweer is wel van niet al te lange duur, want vrijdag is het al weer minder zacht. Vooral in het westen kan wat lichte regen en boven de 1300m ook sneeuw vallen. Wederom zijn het zeker geen grote hoeveelheden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.