Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: storingen komen en gaan

Het weer in de Alpen is de komende dagen bijzonder wisselvallig. Er passeert elke dag wel een storing met sneeuw. Maar, soms loopt de sneeuwgrens tijdelijk flink op en valt er ook regen. De storingen lopen van noordwest naar zuidoost over de Alpen, zodat de Dolomieten in Italië vaak in de luwte liggen en hier dus minder sneeuw (of regen) valt en de zon wat vaker schijnt. Ga je komend weekend op wintersport? Houd het weer goed in de gaten en ga voorbereid op reis!

Storing 1

Aan de zuidflank van de Alpen maakt de zon vandaag nog wel kans. Vooral in Süd-Tirol en Karinthië houdt de zon het langer vol. In Zwitserland valt al sneeuw en in de dalen regent het. De sneeuwgrens ligt rond 1300m. Ook in Frankrijk valt al een mix, maar naar het zuiden toe is het in de ochtend en aan het begin van de middag nog droog. De neerslag bereikt later op de dag ook Oostenrijk en daar ligt de sneeuwgrens ook even ruim boven de 1000m, soms zelfs boven de 1500m. Het stijgen van de sneeuwgrens is overigens van korte duur, want in de avond daalt ie in Zwitserland en Frankrijk al weer snel en in de komende nacht ook in Oostenrijk. In de nacht valt er ook in de Dolomieten weer een flink pak (eveneens met een tijdelijk oplopende sneeuwgrens).

Blijf op de hoogte van de sneeuwval in jouw skigebied, dankzij de Snowalert >

Storing 2 en 3

Na deze storing volgen opklaringen, maar Frankrijk en Zwitserland hebben daar niet veel aan. Ze passeren hier in de nacht, want morgenochtend is het al weer bewolkt met sneeuwval. In Oostenrijk en Italië zien we wel opklaringen, die het vooral in Italië ook lang volhouden. Hier blijft het op een enkele sneeuwbui in de middag na droog, terwijl in de middag in Oostenrijkde sneeuwkans wel weer wat toeneemt. Vrijdag herhaalt dit zich, met in de ochtend al wolken en sneeuw in Frankrijk, geleidelijk ook in Zwitserland. De sneeuwgrens loopt weer op naar 1000-1500m. In Italië en Oostenrijk blijft het lang droog en in Oostenrijk wordt het wat föhnig. De oostkant van de Alpen heeft de meeste zon.

Verre van droog de komende dagen

Verre van droog de komende dagen

Het reisweer voor de zaterdag is niet optimaal. Het sneeuwt behoorlijk van het oosten van Zwitserland, over de Dolomieten en Vorarlberg/Tirol tot minimaal in het Salzburgerland. Ook in Beieren valt nog sneeuw. Dit neerslaggebied trekt in de loop van de dag naar het oosten, waarna er nog wel sneeuwbuien mogelijk zijn. En die kunnen we onderweg in Duitsland ook tegenkomen, net als op de Tolwegen in Frankrijk. Het wordt dus een reis met hindernissen en zeer waarschijnlijk ook flink wat vertraging.

Grijs in Adelboden

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.