Skip to navigation Skip to main content

Livigno: wintersport in ‘Klein Tibet’

7027 - Livigno: wintersport in ‘Klein Tibet’ (1)
Relaxen in Livigno

Livigno ligt verscholen in de Italiaanse Alpen. Ingenesteld in het bergmassief dat leunt tegen de Italiaans-Zwitserse grens. Door de hoogte van het dorp, de daarmee gepaard gaande koude temperaturen in de winter en haar geïsoleerde ligging, heeft het de avontuurlijke bijnaam ‘klein Tibet’ toebedeeld gekregen. Het is zondermeer een bijnaam met een magnetisch effect op bergliefhebbers. Althans dit effect had het wel op mij.


Gezellige straten en knusse chalets

Hemelsbreed ligt Livigno slechts zo’n 25 kilometer van het mondaine Zwitserse St. Moritz. Twee van de drie aanrijroutes lopen via Zwitserland. Hierdoor heeft het historisch gezien nauwe banden met Zwitserland en dat is te zien. Het is een langgerekt en charmant dorp, dat louter bestaat uit chalets. Hoogbouw is afwezig. Het centrum is knus en gezellig, met een verscheidenheid aan leuke restaurantjes, barretjes, hotelletjes en veel winkels waar belastingvrij geshopt kan worden.

Gezelligheid in het dorp

Gezelligheid in het dorp

Het skigebied

Aan weerszijden van het dal kan geskied worden in Livigno. Aan de ene kant heb je de pistes van Mottolino en aan de andere kant die van Carosello. Carosello is het grotere gebied van de twee, echter doen ze weinig voor elkaar onder. De pistes van beide delen zijn breed en voor iedereen toegankelijk. De twee skigebieden van Livigno zijn helaas niet met elkaar verbonden. Hoewel er een gratis skibus aanwezig is, wordt er naar oplossingen gezocht voor een directe verbinding. Opvallend is, dat Livigno haar inwoners heeft gevraag hiervoor plannen in te dienen. Het is dan ook de bedoeling dat deze directe verbinding er binnen niet afzienbare tijd zal zijn.

Skigebied Livigno

Heerlijke brede pistes

Livigno, next level!

Livigno is het enige belastingvrije dorp van Italië en mede hierdoor heeft het nooit een gebrek aan toeristen gehad. Toch leek het een goed bewaard geheim onder een beperkte groep ingewijden. Echter, sinds de dagelijkse leiding van de lokale VVV in handen is van ex- top alpine skiër Luca Moretti, is het menens. Oude liften zijn vervangen. Nieuwe liften worden gebouwd. Kosten noch moeite worden gespaard en alles wordt uit de kast gehaald om Livigno bij de rest van Europa op de kaart te zetten. Met een flitsende campagne is er de afgelopen drie jaar aan een trendy, sportief en actief imago gebouwd.

Freeride hotspot

Naast de piste skiën kon je voorheen een fikse boete opleveren. Echter, tegenwoordig zijn er speciale ‘veilige’ freeride area’s. Hier kun je, uiteraard wel op eigen risico, maar zonder al te veel zorgen relatief gemakkelijk uitstapjes naar eventuele vers gevallen poeder maken. Inmiddels is er reeds 3000 m2 van dergelijke freeride zones gecreëerd en bestempeld Livigno zichzelf als een van dé freeride hotspots van Italië. Overigens is Livigno een van de weinige plekken in de Alpen waar geheliskied kan worden. Dit tegen schappelijke prijzen.

Freeride Livigno

Eén van de freeridespots van Livigno

Be active if you can

Livigno wil zich profileren als actieve bestemming en voor ieder type vakantieganger is er een activiteit. Dit geldt voor de gewone toerist, als ook voor professionals. Livigno is inmiddels de thuishaven van verschillende bekende Olympische sporters en sportteams die er komen voor hoogtestages. Of je nu komt om te skiën, snowboarden, langlaufen, sneeuwwandelen of fatbiken; de infrastructuur is goed op orde voor al deze activiteiten. En na een lange dag van wat dan ook, begeef je je naar het moderne wellnesscomplex Aquagrande voor een kruidenmassage, een zoutbad of een hete sauna, zodat je de volgende dag weer met frisse moed de sneeuw in kan duiken.

Fatbiken in Livigno

Fatbiken in Livigno

Italiaanse gastronomie

Wat een wintersport in Italië compleet maakt, is uiteraard het eten. De restaurants en berghutten van Livigno hebben naast de gebruikelijke ‘skihappen’ ook een verfijnde kaart van typische hoogwaardige Italiaanse (streek)gerechten. Het nadeel is dat al deze prachtige kazen, voedzame pasta’s, zoete nagerechten en heerljke wijnen bij een ‘gewone’ lunch al snel een significant deel van de skidag in beslag nemen. Maar dat zal het voor de meesten meer dan waard zijn!

Nagerecht

En dit is alleen nog maar het nagerecht...

Het perfecte skidorp voor mij

Livigno is voor mij een skidorp, zoals een skidorp moet zijn. Je neemt de beste ingrediënten van een Zwitsers, een Oostenrijks en een Frans dorp. Je besprenkelt het met een vleugje Italiaanse charme en hoffelijkheid en voilà: daar heb je Livigno! Het nadeel is wellicht de afstand vanaf Nederland (962 km). Tevens moet er bij het aanrijden rekening gehouden worden met een eenbaanstunnel, waar de auto’s slechts vanaf een kant tegelijkertijd in kunnen, op bepaalde tijden. Maar ach, ergens is het ook wel een geruststellende gedachte, dat dit de hysterische massa ook op afstand houdt.

160 - Winter - Hannes

Over Hannes

Op het strand zal je Hannes niet zo snel tegenkomen, hij gaat liever naar de bergen! Zowel in de zomer als winter zoekt hij het graag hogerop. Zijn snowboard heeft hij al op 3 verschillende continenten onder gebonden.