Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: storing met sneeuw komt dichterbij

7009 - Alpenweer: storing met sneeuw komt dichterbij (1)

Je kunt van de komende dagen niet zeggen dat er bakken met sneeuw gaat vallen. Maar droog en zonnig skiweer kunnen we ook niet aankondigen. Soms valt er wat sneeuw, soms schijnt ook een tijdje de zon. De sneeuwgrens ligt tussen 300 en 900m; aan de noordzijde van de Alpen meestal net iets lager dan aan de zuidzijde. In de loop van het weekeinde nemen de sneeuwkansen toe! Aan de zuidflank van de Alpen blijft het vandaag zo goed als droog, hoewel er in de hoek van Sestrière wel wat lichte sneeuw kan vallen. Vooral aan de noordflank van het massief, met name in Zwitserland, valt iets vaker sneeuw.

Meeste sneeuw in Zwitserland

Oostenrijk houdt het vandaag weer zo goed als droog, op een laatste sneeuwbui na in het Salzburgerland. De zon schijnt geregeld in Tirol en de Italiaanse Dolomieten. Op andere plaatsen trekken vaker wolkenvelden over. Komende nacht loopt de sneeuwgrens iets op en morgen valt er sneeuw vanaf 600-900m. De meeste neerslag valt donderdag in Zwitserland. Op andere plaatsen valt weinig tot niets en in het zuiden van Oostenrijk en opnieuw in de Italiaanse Dolomieten schijnt nog af en toe de zon.

Toenemende kans op sneeuw

Het weer pruttelt een beetje door. Vrijdag valt er misschien wat lichte sneeuw, nu ook in de Dolomieten. De hoeveelheden zijn echter beperkt en in Oostenrijk blijft het in Tirol en het Salzburgerland zo goed als droog. Ook de Franse Alpen krijgen amper sneeuw. Vaak zien we wel wolkenvelden, hoewel de zon soms een gaatje weet te vinden. Later op zaterdag neemt in het zuiden van Frankrijk de bewolking toe en kan er in de Alpes Maritimes al sneeuw vallen. Ook in het noordwesten van Italië neemt de kans op sneeuw toe. Zondag neemt een depressie het weerstokje over in de Alpen. In eerste instantie valt er vooral aan de zuidkant van de Alpen, in Italië en het zuiden van zowel Zwitserland als Oostenrijk, regen en sneeuw. De sneeuwgrens ligt tussen 1000 en 1500m. Later op zondag en op maandag breidt de sneeuw zich over het hele Alpengebied uit en uiteindelijk gaat de sneeuwgrens later op maandag weer omlaag.

Toenemende sneeuwkansen op zaterdag

Prima weer om naar de Alpen re reizen

Wie zaterdag van en naar de Alpen reist, heeft over het algemeen prima reisweer. Op de Duitse Autobahn en op de tolwegen in Frankrijk is het droog en de zon schijnt ook geregeld. Alleen bij vertrek of aankomst uit Italië en bijvoorbeeld Tessin in Zwitserland, zou je te maken kunnen krijgen met een beetje sneeuw. Bij aankomst later op de dag is de kans op winterse omstandigheden wat groter, maar je moet er wel bij bedenken dat de sneeuwgrens nog vrij hoog ligt. In het algemeen zal het weer dus niet veel roet op de route gooien.

Lech am Arlberg

Les Deux Alpes

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.