Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselende weersomstandigheden

6985 - Alpenweer: wisselende weersomstandigheden (1)

Door: Diana Woei. De afgelopen dagen zijn de condities nogal wisselend geweest. Ook de rest van de week is het elke dag anders. De wind houdt het donderdag en vrijdag tamelijk rustig en dan gaat de vorstgrens overal in de Alpen omlaag. In Frankrijk vriest het vrijdag overdag rond de 400 meter en daarboven. Aan de zuidkant van de Alpen en in het oosten van Oostenrijk is het minder koud, het nulgradenniveau daalt daar naar 1000 tot 1200 meter. Daarbij is het wisselend bewolkt, maar breekt de zon ook geregeld door, vooral hoger in de bergen. Lokaal kan er een bui vallen.

Verse sneeuw in Karinthië

Voor Karinthië en Steiermark, in het oosten van Oostenrijk, is het vooral donderdag minder fraai. Een storing blijft de hele dag boven deze omgeving slepen en zorgt voor veel wolken en sneeuw boven de 1500 meter. Vrijdag wordt het beter. De zon breekt geregeld door en het blijft vaker droog. Er is nog wel kans op een bui.

Toestroom van milde lucht

Komend weekend komt er een westelijke stroming op gang. Daardoor stijgt de temperatuur op veel plaatsen. Op zaterdag is het in het oosten van Oostenrijk eerst nog koud met de vorstgrens tussen de 600 en 1000 meter, maar in de Franse Alpen wint de milde lucht al terrein en vriest het overdag alleen nog boven de 1200 meter. Zondag wordt het lenteachtig. De sneeuwcondities onder de 2000 meter zijn in de middag stroef en soms ook papperig. Het blijft nagenoeg droog en de zon schijnt geregeld. Maar de verwachting is wat de neerslag en wolken betreft nogal onzeker. Wel moet men bij deze hoge temperatuur rekening houden met lawines.

In Karinthië kan op sommige plaatsen een halve meter verse sneeuw vallen

Na het weekend wisselvallig

Maandag is het nog zacht met een aanzienlijke kans op lawines, maar gelukkig wint de koude lucht vanaf dinsdag weer terrein. Ook valt er af en toe verse sneeuw want er trekken diverse storingen voorbij. In de tweede helft van de volgende week blijft het langere tijd koud met zo nu en dan verse sneeuw.

Lauberhorn, Wengen

Les Houches, Chamonix

Ramsau am Dachstein

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.